Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photosin the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

«Τη στήσανε στον Σάββα»

Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 14/07/2002

«Δώσανε λάθος φωτογραφία», «Στη γιάφκα υπάρχουν καλλιτεχνικές μάσκες που τις φτιάχνει η νύφη μας η Αλίσια»

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ

«Γράψε ό,τι θες, αλλά μη μας παρουσιάσεις σαν την οικογένεια Ντάλτον». Αυτή είναι η μοναδική προϋπόθεση που έθεσαν για τη συνέντευξη ο Χριστόδουλος και ο Αυγουστίνος Ξηρός. Και το μοναδικό πράγμα που είπαν γελώντας κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης. Ξέρουν και οι δύο ότι ο αστυνομικός που πριν από λίγες ώρες τούς πρόσφερε φιλόξενα καφέ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους στην Αντιτρομοκρατική έκανε απλώς αυτό που έπρεπε να κάνει. Οπως το κάνουν και οι συνάδελφοί του οι οποίοι έχουν σε έναν ασφυκτικό κλοιό την οικογένεια Ξηρού. Ξέρουν επίσης ότι η έρευνα αναζητεί αν οι «δεσμοί αίματος» που υπάρχουν μεταξύ των μελών της «17 Νοέμβρη» είναι εξ αίματος δεσμοί εντός της ίδιας οικογένειας. Οσο ο Σάββας Ξηρός παραμένει μια φωτογραφία που τροφοδοτεί σενάρια, ο Χριστόδουλος και ο Αυγουστίνος είναι από τους λίγους που μπορούν να της δώσουν πραγματικές διαστάσεις. Είναι σίγουρα ευθύνη της Αστυνομίας να αποδείξει αν ο ήσυχος γιος του βενιζελικού παπά που περιγράφουν τα αδέλφια ήταν η κάλυψη ενός εκτελεστή. Οπως ευθύνη της είναι να εξηγήσει αν ισχύει αυτό που καταγγέλλουν τα αδέλφια Ξηρού. Είναι άραγε αλήθεια ότι οι προσεκτικές κινήσεις, που φέρουν μάλιστα τη σφραγίδα της Σκότλαντ Γιαρντ, δεν απέτρεψαν ένα τρομερό λάθος - να δοθεί στη δημοσιότητα φωτογραφία για την αναγνώριση του Σάββα Ξηρού που δεν ανήκε σε αυτόν;

Τα δύο αδέλφια Ξηρού, ο Αυγουστίνος (αριστερά) και ο Χριστόδουλος (δεξιά), μιλούν για τον αδελφό τους Σάββα


- Ποιος είναι ο αδελφός σας, που για την Ελλάδα σήμερα αποτελεί τη λύση ενός μεγάλου μυστηρίου;

Χ.Ξ.: «Πολλοί αυτές τις μέρες με ρωτάνε ποια είναι η άλλη πλευρά του αδελφού μου, η καλή, αυτή που γνωρίζαμε εμείς. Για μένα και την οικογένειά μου δεν υπάρχει άλλη πλευρά. Υπάρχει μόνο μία πλευρά. Είναι αδελφός. Είναι το πρόβατο της οικογένειας. Ακακος. Δεν νευριάζει. Είναι εύστροφος και είναι και πολυτεχνίτης. Θυμάμαι ένα περιστατικό, που τον έβριζε μια κυρά και αυτός την κοίταγε χαμογελαστός. Αυτή νευρίασε τόσο που του έριξε ένα θυμιατό στο κεφάλι. Είναι τόσο παράλογα αυτά που ακούμε, που αδυνατεί να τα συλλάβει το μυαλό μας».

- Ισχύουν αλλά δεν είναι εύκολο να τα αποδεχθείτε ή αμφισβητείτε αυτά που λέγονται;

Χ.Ξ.: «Αυτό που λέει η μητέρα μας, ότι πετάξανε του Σάββα μια βόμβα, αυτό πίστευα και εγώ στην αρχή. Δεν χώραγε το μυαλό μου ότι ο αδελφός μου μπορεί να είναι βομβιστής, τρομοκράτης και όλα αυτά».

- Δεν έχετε καταλήξει σε μια έστω παραδοχή ότι ο αδελφός σας είχε μια στενή σχέση με αυτό που λέμε «τρομοκρατία»;

Χ.Ξ.: «Οχι. Και μάλιστα όσο περνάνε οι μέρες αυτή η άποψή μας γίνεται πιο ισχυρή. Χθες, για παράδειγμα, έδειξαν τα ευρήματα από τις γιάφκες. Ανάμεσα σε αυτά είδα και κάποιες μάσκες, κάποιες καλλιτεχνικές μάσκες που τις φτιάχνει η νύφη μου η Αλίσια. Αυτές οι μάσκες είναι σήμα κατατεθέν τής Αλίσια. Από τη μια τον παρουσιάζουν σαν τον ταξίαρχο της "17Ν" και από την άλλη να κάνει τέτοια ατζαμίδικα πράγματα; να αφήνει την ταυτότητά του στη γιάφκα;».

- Εχει αναγνωριστεί ως ο ενοικιαστής της γιάφκας...

Χ.Ξ.: «Να σου πω μια κι έξω τι πιστεύω. Πιστεύω ότι έχουν βρει γιάφκες τρομοκρατών, χωρίς καμιά αμφισβήτηση, αλλά δεν έχουν τρομοκράτες και απεγνωσμένα ψάχνουν τρομοκράτες για να τους συνδέσουν με τις γιάφκες. Γιατί αλλιώς δεν υπάρχει εξάρθρωση. Εδώ μιλάνε για στοιχεία και για προσεκτική ανάλυση στοιχείων και παρ' όλα αυτά δείχνουν λάθος φωτογραφία».

- Δηλαδή;

Χ.Ξ.: «Μια από τις φωτογραφίες που δείχνουν για να αναγνωρίσει ο κόσμος τον Σάββα δεν είναι ο αδελφός μου αλλά εγώ. Πρώτη η μητέρα μου το είδε και ξαφνιάστηκε. Τέτοιο λάθος; Τώρα πιάνουν τον δικό μου κύκλο. Ο Πανουσόπουλος που θεωρήθηκε ύποπτος ήταν δικός μου φίλος. Δούλευα στο εργαστήριό του χρόνια. Γνωριστήκαμε απ' όταν πηγαίναμε στη σχολή, ήμασταν ομοϊδεάτες, ανήκαμε στο ΚΚΕ Μ-Λ, και κάποια στιγμή δούλεψα στο εργαστήριο. Ξαφνικά προχθές είδα να τον συλλαμβάνουν γιατί το όνομά του ήταν στην ατζέντα του Ξηρού».

- Υπάρχει δηλαδή ένας κλοιός γύρω από την οικογένεια που ξεφεύγει από το λογικό ενδιαφέρον που θα έδειχνε η Ασφάλεια για την οικογένεια ενός υπόπτου;

Χ.Ξ.: «Μας παρακολουθούν νύχτα και μέρα. Περιμένουν να κάνουμε τις επαφές μας για να μας συλλάβουν. Εν τάξει, το λέω ειρωνικά, αλλά έτσι γίνεται. Εχουν βρει γιάφκες αλλά τους λείπουν οι τρομοκράτες. Αρα πρέπει να κατασκευάσουν. Στην Ικαρία ο Σάββας έχει ένα σπίτι στο όνομά του. Είναι λογικό από την έρευνα των περιουσιακών του στοιχείων να έχουν βρει ότι υπάρχει και αυτό το σπίτι. Σας πληροφορώ ότι δεν έχουν πάει να κάνουν έρευνα. Γιατί; Αφού είναι "17Ν" γιατί δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν έρευνα; Νομίζω πως ψάχνουν ό,τι θέλουν».

- Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ένας κρατικός μηχανισμός χρησιμοποίησε τέτοιες μεθόδους, γιατί να επιλεγεί ο Σάββας Ξηρός;

Χ.Ξ.: «Ισως ψάχνανε έναν άνθρωπο ξεκάρφωτο, που δεν θα είχε τον περίγυρο τον κοινωνικό και την υποστήριξη που είχαν οι παλιοί συνήθεις ύποπτοι».

- Ο αδελφός σας δεν ανήκε σε κάποια ομάδα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς;

Χ.Ξ.: «Οχι, δεν ανήκε σε καμιά ομάδα. Δεν ενδιαφερόταν για τέτοια πράγματα. Εγώ ανήκα στην επαναστατική Αριστερά, αλλά καμία σχέση ο Σάββας. Δεν τον ενδιέφερε η πολιτική. Ούτε καν κατέβαινε στην Ικαρία να ψηφίσει».

Α.Ξ.: «Ο Σάββας, όπως είπανε, ήτανε υπεράνω υποψίας. Τώρα καθιερώνεται αυτό. Οποιος είναι υπεράνω υποψίας είναι ύποπτος».

- Δεν είχατε ποτέ συζητήσει το μεγάλο θέμα «17Ν» όπως όλοι οι Ελληνες;

Χ.Ξ.: «Δεν τον ενδιέφεραν τέτοια πράγματα. Ηταν εντελώς απολιτικός. Για να καταλάβεις, μια φορά τον έγραψα σε έναν πολιτιστικό σύλλογο, εξωραϊστικό, και μαλώσαμε. Δεν ήθελε τέτοιες ενασχολήσεις».

Α.Ξ.: «Τα ενδιαφέροντά του ήταν άλλα. Είχε πάει στο Αγιον Ορος για να μάθει αγιογραφία, να μάθει τα μυστικά των παλιών χρωμάτων. Αυτά τον ενδιέφεραν».

- Αυτό δεν αποκλείει μιαν άλλου είδους δραστηριότητα. Υπάρχει μια βόμβα, γιάφκες, το DNA.

Χ.Ξ.: «Αυτό πάλι το λέει η Αστυνομία. Οταν ανακοίνωσαν τα περί DNA ρώτησα γιατρούς για το τι είναι αυτή η μέθοδος. Μου εξήγησαν και μου είπαν επίσης ότι τα αποτελέσματα απαιτούν 20 μέρες. Αυτοί τα ανακοίνωσαν σε τέσσερις μέρες. Πώς γίνεται;».

- Για τη «17Ν» τι πιστεύετε; Αν δεν είναι ο αδελφός σας, ποιοι πιστεύετε ότι είναι; Είναι μια απορία που απασχολεί 27 χρόνια την Ελλάδα.

Χ.Ξ.: «Δεν θέλω να το σχολιάσω... Αρκετά έχει κάνει άνω κάτω τη ζωή μας. Αλλά θέλω να πω ότι δεν αποδέχομαι αυτές τις μεθόδους - παίρνω ένα πιστόλι και καθαρίζω κόσμο. Είμαι κατά της βίας και της τρομοκρατίας απ' όπου κι αν προέρχεται. Και αυτές τις μέρες είμαι κατά της κρατικής βίας, την οποία νιώθει η οικογένειά μου. Αποφεύγω ακόμη και να μιλάω με φίλους γιατί αυτόματα τους βάζω σε μια λίστα υπόπτων. Αν με πάρουν αυτοί τηλέφωνο, χαίρομαι και τους εξηγώ τι έχει γίνει, αλλά μέχρις εκεί».

- Τον έχετε δει τον αδελφό σας;

Α.Ξ.: «Ναι, και νομίζουμε ότι του δίνουν περίεργα φάρμακα. Γελάει συνεχώς και μας λέει "με έχουν σαν παιδί τους"».

- Εσάς σας έχουν καλέσει να καταθέσετε;

Χ.Ξ.: «Ναι, εμένα, τον Αυγουστίνο και τη μια μας αδελφή από την Αντίπαρο. Μας είπανε ότι είναι κατάθεση μάρτυρα. Ρωτάγανε για τον Σάββα, τα ταξίδια του. Για κάποιους φίλους κεραμίστες. Αλλά μας πήρανε φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα».

- Γιατί, αφού δεν υπάρχει κάποια κατηγορία εναντίον σας;

Χ.Ξ.: «Το επιχείρημά τους ήταν για να αφαιρέσουνε τα δικά μας δακτυλικά αποτυπώματα από τα υπόλοιπα που υπήρχαν στο σπίτι του Σάββα. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο λόγος. Γιατί τότε ποιος ο λόγος να μας φωτογραφίσουν; Τι τις θέλουνε τις φωτογραφίες, για να αφαιρέσουνε και αυτές;».

Ο πάγος του Σουδάν

- Γιατί είχε πάει ο αδελφός σας στο Σουδάν, μια χώρα η οποία έχει σχέσεις με την τρομοκρατία;

Χ.Ξ.: «Κουμπάρος μου είναι ένας γνωστός σουδανός μουσικός που ζει στην Ελλάδα, ο Αμίν άλα Καμπούρ. Παίζει κρουστά σε μεγάλα συγκροτήματα όπως αυτό του Ντέιλι. Ο Σάββας γνώρισε τον Αμίν από μένα. Οταν έφυγα εγώ στην Ικαρία, έκαναν παρέα. Μάλιστα ο Σάββας του είχε χαρίσει και ένα παλιό "Lada". Κάποια στιγμή ο Αμίν πρότεινε να κάνουν με τον Σάββα μια εταιρεία στο Σουδάν. Πήγανε πέρυσι στο Χαρτούμ να δούνε τι δυνατότητες είχανε για να πάνε στο Σουδάν μηχανήματα παρασκευής πάγου. Μου 'λεγε μάλιστα πως η κατάσταση ήταν καλή για αυτή την επένδυση γιατί είχανε εκεί πολύ κακής ποιότητας πάγο. Πήγανε, κάνανε την εταιρεία, επιστρέψανε και αργότερα πήγανε άλλο ένα ταξίδι».

Α.Ξ.: «Τα μηχανήματα τα είχανε αγοράσει και είναι ήδη στην οδό Αιγιαλείας».

- Ο Καμπούρ πού βρίσκεται;

Χ.Ξ.: «Τον πιάσανε. Οταν είχανε πάει εμένα στην Αντιτρομοκρατική, ζήτησα να πάω στην τουαλέτα και στον διάδρομο είδα μέσα από μια ανοιχτή πόρτα τον Αμίν. Μπήκα και τον αγκάλιασα. Οταν βγήκα, ο αξιωματικός τα 'βαλε με τους αστυνομικούς γιατί ήρθα σε επαφή μαζί του».

Α.Ξ.: «Οι φωτογραφίες που δείχνουν τον Σάββα με την κελεμπία και λένε διάφορα για επαφές με "Αδελφούς Μουσουλμάνους" κτλ. είναι από το ταξίδι του Σάββα με τον Αμίν. Είχαν πάει μαζί η κοπελιά του Σάββα και η γυναίκα του Αμίν. Επειδή στο Σουδάν έβλεπαν τη γυναίκα του Αμίν, τη νύφη τους, για πρώτη φορά, έκαναν μια τελετή, την "τελετή των νεονύμφων". Από 'κεί είναι οι φωτογραφίες».

- Πιστεύετε - τουλάχιστον αυτό λέτε - ότι ο αδελφός σας είναι αθώος. Αν ομολογήσει ή υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι τρομοκράτης;

Χ.Ξ.: «Δεν θέλω καν να σκέπτομαι κάτι τέτοιο. Είναι μια υπόθεση. Δεν θα άλλαζε όμως ούτε η στάση μου ούτε η στάση της οικογένειας. Δεν το πιστεύω, αλλά με τον Σάββα θα είμαστε και πάλι».

- Είναι μια υπόθεση στην οποία δεν κατηγορείται κάποιος απλώς για κάτι, υπάρχουν νεκροί.

Χ.Ξ.: «Είναι μια υπόθεση που κάνουμε. Δεν θέλω να κουβεντιάσω ένα τέτοιο θέμα με υποθέσεις».

Α.Ξ.: «Δεν είναι απλά τα πράγματα. Εχουν μπλεχτεί ξένες υπηρεσίες. Υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή και να αποπροσανατολίσουν την Ελληνική Αστυνομία χωρίς να το καταλάβει».

Χ.Ξ.: «Αυτή τη στιγμή πάντως παραβιάζονται κατάφωρα δημοκρατικές αρχές. Γιατί το κάνουν αυτό; Τι έχουν να φοβηθούν ή να χάσουν εφαρμόζοντας αυτά που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει ως νόμους;».

Είκοσι επτά χρόνια μετά την εμφάνιση της «17 Νοέμβρη» το βέβαιο είναι ότι η Δημοκρατία αναλαμβάνει και πάλι το βάρος της επιβεβαίωσής της. Είτε την επικαλείται ο Ξηρός είτε αυτοί που την παρακολουθούσαν να πέφτει μπροστά σε μια κάννη...


Το Βήμα
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top