Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:

- <title>

:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
PA280947


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Η επιλογή ψήφου της Ικαρίας

Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 10/07/1999

ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΚΑΡΙΜΑΛΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΧΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

- Πώς ετοιμάζεται η Ικαρία να υποδεχτεί το 2000;

- Με την ανεργία να διογκώνεται συνέχεια. Η ενασχόληση με τη γη περιορίζεται - όπου υπάρχει - στα αναγκαία για τη διατροφή των οικογενειών. Η κτηνοτροφία στερείται οργάνωσης και υποδομής. Η βιοτεχνία, η βιομηχανία, η εξόρυξη πετρωμάτων, τομείς, που θα απαιτούσαν εργατικά χέρια, είναι άγνωστα στους Καριώτες. Ακόμα και ο τουρισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά, εφόσον το νησί στερείται οδικού δικτύου και πολλές ακτές ή τα πανέμορφα βουνά μας είναι δυσπρόσιτα. Ακόμα και το "μπάρκο", που αποτελούσε παλιά λύση ανάγκης, δυσκολεύει και αυτό με την κρίση στη ναυτιλία. Η δε δημόσια παιδεία ολισθαίνει. Τα σχολεία στερούνται υλικοτεχνικής υποδομής και πολλές φορές και προσωπικού. Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπουν το λύκειο. Αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, με την εφαρμογή των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την παιδεία.

- Τι θα μπορούσε να γίνει για να αναζωογονηθεί το νησί;

- Θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και να εμπλουτιστεί με νέες ειδικότητες η τεχνική σχολή του νησιού. Να λειτουργήσουν επαγγελματικές σχολές, που θα δίνουν στους νέους εφόδια, σύμφωνα με τις ανάγκες του τόπου, όπως ψυκτικών, τουρισμού, φυτικής και ζωικής παραγωγής, αλιείας, μελισσοκομίας και νοσηλευτικής.

Θα μπορούσε να εξοπλιστεί πλήρως το νοσοκομείο στον Αγιο Κήρυκο, με όλες τις ειδικότητες και μόνιμο προσωπικό, ώστε να σταματήσουν οι γιατροί των αγροτικών ιατρείων να εγκαταλείπουν τα χωριά για να κάνουν εφημερίες σ' αυτό. Να προσληφθούν οδηγοί για τα ασθενοφόρα όλων των περιοχών και να εξασφαλιστεί γιατρός για κάθε χωριό.

Επιπρόσθετα, είναι απαράδεκτο να ζουν στο νησί παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, οικογένειες με προβλήματα, άνθρωποι ανήμποροι και να μην υπάρχει εδώ μια κοινωνική λειτουργός, μια υπηρεσία που να χειρίζεται τέτοιες περιπτώσεις.

Παράλληλα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι του νησιού, να εκσυγχρονιστούν τα λουτρά που λειτουργούν εδώ, να λειτουργήσουν οργανωμένα λατομεία και οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες.

Οσον αφορά τον τουρισμό, η όποια ανάπτυξή του δε θα πρέπει να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του νησιού - όπως έγινε αλλού - αλλά, αντίθετα, να τη διατηρήσει και να την αναδείξει. Προέχει η κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου, που θα αναδείξει χωριά και τοποθεσίες που σήμερα κινδυνεύουν να αποκοπούν από το υπόλοιπο νησί και να μαραζώσουν. Να κατασκευαστούν, επίσης, τουριστικές μονάδες, εναρμονισμένες με το περιβάλλον, που θα εξασφαλίζουν άνετη διαμονή και οργανωμένες υπηρεσίες.

- Γιατί δεν υλοποιούνται αυτά που μας περιγράφετε;

- Γιατί το νησί, όπως και όλη η χώρα, αντιμετωπίζει μια πολιτική που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνητικούς υπαλλήλους, που υπηρετούν πιστά τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Η ανάπτυξη γι' αυτούς είναι ο τζόγος του Χρηματιστηρίου και μόνος στόχος η ΟΝΕ. Οι αιρετοί του νησιού που αποδέχονται τα παραπάνω, φυσικά, δεν μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας. Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο με την αποφασιστική και διεκδικητική στάση μας απέναντι στα προβλήματα και τους υπαίτιους. Η πραγματικότητα μπορεί να είναι άσχημη, αλλά οφείλουμε να παλέψουμε για να αλλάξει. Με όποιο μέσο έχουμε στα χέρια μας. Με κινητοποιήσεις, με συμμετοχή στα σωματεία, με την ψήφο στις εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι και η μόνη επιλογή που έχουμε.

Θ. Μ.


Ριζοσπάστης
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top