Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
ΚΑΡΚΙΝΑΓΡΙ ON THE ROAD


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Αφιέρωμα για τον Αγ. Κήρυκο Ικαρίας από την Καθημερινή

Τύπος » Αφιερώματα στην Ικαρία - 04/05/2006

Φυσικό μπαλκόνι στο Αιγαίο, αποτελεί έναν πραγματικό πίνακα ζωγραφικής και - ταυτόχρονα - έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό που χαρακτηρίζεται από άγρια ομορφιά, πυκνή βλάστηση, ψηλά βουνά, ποτάμια και χαράδρες

Το νησί της Ικαρίας οφείλει το όνομά του στο μύθο του Ίκαρου, που στην προσπάθειά του να πετάξει με κέρινα φτερά, καθώς περνούσε πάνω από το νησί γοητεύτηκε από το θέαμα που αντίκρισε και ανεβαίνοντας ψηλά για να το δει καλύτερα, έπεσε και πνίγηκε. Γνωστή για την άγρια φυσική της ομορφιά και για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών, η Ικαρία είναι ιδανικός προορισμός για ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν και να απολαύσουν τη φύση, τις ατελείωτες παραλίες και την περιπέτεια. Ο ¶γιος Κήρυκος, πρωτεύουσα του νησιού, δεσπόζει στα νότια του νησιού με τα διώροφα καπετανόσπιτα και τα εντυπωσιακά νεοκλασικά, ενώ φιλόξενα χωριά με εκκλησίες με περίτεχνα καμπαναριά βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις τους μέσω πανηγυριών όπου κυριαρχεί ο ξακουστός Ικαριώτικος χορός και ο Πράμνειος Οίνος - το μαύρο μπρούσκο κρασί.

Γνωστή περισσότερο για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών και λιγότερο για την άγρια φυσική της ομορφιά, η Ικαρία τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται ως ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός που χαρακτηρίζεται από άγρια ομορφιά, πυκνή βλάστηση, ψηλά βουνά, ποτάμια και χαράδρες. Φυσικό μπαλκόνι στο Αιγαίο, προκαλεί με την πυκνή βλάστηση και τις ατελείωτες παραλίες από τη μια και τους απότομους και γυμνούς βράχους να υποδέχονται από το νότο τους επισκέπτες από την άλλη. Ένας πραγματικός πίνακας ζωγραφικής που μπορείτε να θαυμάζετε με τις ώρες από τις απανωτές «κορδέλες του δρόμου» πάνω από τον ¶γιο Κήρυκο ή από το Πέζι.

Ανακαλύψτε τη Νικαριά (όπως τη λένε οι ντόπιοι) και περπατήστε στα πλημμυρισμένα από λουλούδια σοκάκια των γραφικών χωριών με τις όμορφες πλατείες, τα παραδοσιακά καφενεία, τις γυμνές ξερολιθιές. Απολαύστε τα διάφανα νερά και τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα στον Αρμενιστή και στο Νά, διασκεδάστε στον ¶γιο Κήρυκο και στις Ράχες, δοκιμάστε φρέσκο ψάρι στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες και χαλαρώστε απολαμβάνοντας το υπέροχο μαύρο κρασί σε κάποιο ορεινό χωριό της δυτικής Ικαρίας δίπλα στις καστανιές και τα τρεχούμενα νερά.

Γενικά για τον ¶γιο Κήρυκο

Έδρα του Αγίου Κήρυκου είναι ο ¶γιος Κήρυκος που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού. Ο ¶γιος είναι χτισμένος στην πλαγιά του λόφου, με διώροφα καπετανόσπιτα και μπαλκόνια φορτωμένα μπουκαμβίλιες, δεσπόζει στη νότια πλευρά του νησιού. Έχει πληθυσμό 2.400 κατοίκους.

Ο ¶γιος Κήρυκος, σας προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό θάλασσας - ήλιου, πέτρας και ορεινών μονοπατιών. Στην περιφέρεια του Δήμου Αγίου Κήρυκου σας περιμένουν επίσης οι γνωστές Ιαματικές πηγές Ικαρίας, με θαυματουργά αποτελέσματα σε αρκετές παθήσεις. Αποδράστε σε έναν τόπο που ο χρόνος κυλά διαφορετικά! Απολαύστε την φιλοξενία, τις φυσικές ομορφιές και τις ζωντανές παραδόσεις του.

Περιηγήσεις στην περιοχή

• Περιήγηση στον ¶γιο Κήρυκο

Τα καθαρά σπίτια με τις ανθισμένες αυλές κερδίζουν την καρδιά του επισκέπτη, ενώ τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια, που σήμερα στεγάζουν τις διάφορες διοικητικές υπηρεσίες, μαρτυρούν την ιστορία της πόλης. Ο ¶γιος Κήρυκος είναι πόλη σχετικά νέα. Οι παλαιότερες συνοικίες βρίσκονται στα βόρεια (από το Σεβδαλί σοκάκι και επάνω) και προς τα δυτικά στη συνοικία Φλέβες και ανάγονται γύρω στο 1750. Ο χώρος όμως αυτός κατά την αρχαιότητα κατοικείτο όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά σταδιακά εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών, εγκαταλείφθηκε.

Στον ¶γιο Κήρυκο οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα λιθόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης, να δουν τον ¶γιο Νικόλαο στην πλατεία με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1820/30, το γυμνάσιο (κτίριο νεοκλασικό) και την εκκλησία του Αγίου Κήρυκου - και τα δύο αυτά σχεδιασμένα από το Βέλγο αρχιτέκτονα Ντυμπρέ. Επισκεφτείτε επίσης το Αρχαιολογικό μουσείο και το Λαογραφικό-Ιστορικό μουσείο του Δήμου.

Πυρήνας της πόλης είναι ένα μικρό ξωκλήσι αφιερωμένο στον ¶γιο Κήρυκο και τη μητέρα του Ιουλίτα. Το ίδρυσαν ναυτικοί, οι οποίοι ταξίδευαν στην Αττάλεια της Μ. Ασίας, όπου τιμούσαν ιδιαίτερα αυτούς τους άγιους. Ο οικισμός σχηματίστηκε τον 16ο ή 17ο αι. Κοντά στην παραλία βρίσκεται και το μαρμάρινο Μνημείο των Ικαριωτών Ηρώων με μια κρήνη στη βάση του, ενώ στο δυτικό άκρο της πόλης δεσπόζει η μητρόπολη. Πίσω από τη γειτονιά της παραλίας, τα σπίτια απλώνονται στην πλαγιά αμφιθεατρικά. Στο μόλο του λιμανιού δεσπόζει η Ικαριάδα, επιβλητικό γλυπτό από μέταλλο που υπενθυμίζει τη σχέση του νησιού με το μύθο του Ικάρου. Καθίστε στα καφενεία της παραλίας και συνοδεύστε τον καφέ σας με κάποιο τοπικό σπιτικό γλυκό. Περπατήστε στα σοκάκια και τα πλατώματα του οικισμού, όπου θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και μαγειρεία.

• Περιήγηση στα χωριά της περιοχής

Ακολουθώντας το δρόμο στα δυτικά φτάνει κανείς ως το βόρειο-ανατολικό άκρο του νησιού. Στην διαδρομή προσπερνά πλήθος μικρές αμμουδιές με εντυπωσιακότερη αυτή του Φάρου, όπου βρίσκεται κι ο στρογγυλός πύργος, κτίσμα του 3ου αι. π.Χ. Στο τέλος της διαδρομής βρίσκεται το χωριό Φανάρι. Λίγο έξω από το χωριό έχουν βρεθεί τα ερείπια από την αρχαία πόλη Δράκανος, όπου σώζεται τμήμα του τείχους της ακρόπολης. Ο πύργος του Δράκανου είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Ελληνιστικής περιόδου, με απόλυτα κυκλικό σχήμα. Οι ντόπιοι κατά τα παλαιότερα χρόνια, που στη θάλασσα του Αιγαίου κυριαρχούσαν οι πειρατές, χρησιμοποιούσαν το Δράκανο ως παρατηρητήριο, καθώς από εκεί μπορούσαν να βλέπουν την ανοιχτή θάλασσα προς όλες τις κατευθύνσεις και να προετοιμάζονται για τις ληστρικές πειρατικές επιθέσεις.

Ξεκινώντας από τον ¶γιο Κήρυκο και στην αντίθετη κατεύθυνση θα συναντήσετε τα χωριά των νότιων ακτών του νησιού. Και πρώτα απ' όλα το μικρό όρμο της Λευκάδας, όπου βρίσκονται επίσης ιαματικές πηγές αλλά και το μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Ο δρόμος συνεχίζει μέχρι τον Μαγγανίτη, διασχίζοντας τα χωριά Ξυλοσύρτης, Χρυσόστομος, Πλαγία με τις όμορφες παραλίες. Ο δρόμος προς το εσωτερικό του νησιού που συνδέει την πρωτεύουσα με την υπόλοιπη Ικαρία σκαρφαλώνει στις πλαγιές του Αθέρα διασχίζοντας όμορφα γραφικά χωριά (Οξέα, Μαυράτο, Χριστός, Καταφύγιο-με την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου και την καταπακτή), όλα χτισμένα μέσα στο πράσινο με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου.

Τα χωριά της περιοχής, αρχίζοντας από τα δυτικότερα, είναι η Πλαγιά με τους πολλούς οικισμούς γύρω από τον κεντρικό και τα πολλά παραδοσιακά σπίτια. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να δει την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου και τα ερείπια των Ελληνορωμαϊκών Λουτρών.

Δίπλα από την Πλαγιά βρίσκεται η Βαώνη, ο μεγαλύτερος ελαιώνας του νησιού. Ανατολικότερα το μεγάλο φαράγγι του Ρυάκα, με τα πελώρια δέντρα, τα νερά και τα σπήλαια, στις απότομες όχθες του, εκβάλει στην παραλία όπου κατέπεσε ο Ίκαρος. Σπήλαια βαθιά, στενά, εισχωρούν μέσα στους βράχους, μερικά με τρεχούμενο νερό, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σε μερικά κατά καιρούς εισχωρεί το νερό της θάλασσας, αφήνοντας ήχο γοερό, απόκοσμο. Είναι το κλάμα του Δαιδάλου όταν εκεί αντίκρισε το νεκρό Ίκαρο. Εκεί έχει διαμορφωθεί σήμερα ο χώρος κι έχει κατασκευαστεί ένας βωμός όπου κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται η αφή της φλόγας για να μεταφερθεί στη χώρα που θα διεξαχθούν οι αεραθλητικοί αγώνες, γνωστοί ως Ικαριάδα.

Ανατολικότερα βρίσκεται το χωριό Χρυσόστομος, που περιβάλλεται από μεγάλα δάση και πολλές εκκλησίες του 17ου και 18ου αιώνα. Εκεί αξίζει να δει ο επισκέπτης τη Μάνα του Νερού, μικρό σπήλαιο μέσα από το οποίο τρέχει άφθονο κρυστάλλινο νερό. Ακολουθώντας το δρόμο προς τον ¶γιο Κήρυκο, έξω από το χωριό στα βόρεια βλέπουμε το μνημείο του Γ. Σπανού, ο οποίος έπεσε κατά την Ικαριακή Επανάσταση του 1912.

Ο Ξυλοσύρτης, ένα άλλο χωριό, με ωραίες παραλίες και εκκλησίες με περίτεχνα καμπαναριά. Κοντά στο Ξυλοσύρτη, στην παραλία, αναβλύζει το Αθάνατο Νερό, άριστο για ίαση των νευρολιθιάσεων. Κοντά στα βράχια της παραλίας στέκεται ακίνητη, ατενίζοντας το πέλαγος η Γριά του Κακοπέρατου. Η παράδοση αναφέρει ότι μια μάνα κατέβαινε κάθε μέρα στα βράχια της παραλίας περιμένοντας να επιστρέψει ο ξενιτεμένος της γιος κι αγνάντευε το πέλαγος. Κάποτε πληροφορήθηκε ότι το καράβι του γιου της βούλιαξε κι εκείνος πνίγηκε. Ήταν αβάσταχτος ο πόνος της και ο Θεός την λυπήθηκε και την «πέτρωσε».

Στη δεκαετία του 50 ο γλύπτης Νίκος Ίκαρης λάξευσε τον βράχο, τον χρωμάτισε και παρουσίασε μια νέα κοπέλα, που την ονόμασαν «η Νεράιδα του Γιαλού που ξανάνιωσε», γιατί ο ξενιτεμένος της γιος γύρισε πίσω στο νησί. ¶λλη παράδοση θέλει τη Γριά να είναι αυτή που πάγωσε ο Μάρτης, δανειζόμενος μέρα από τον Φλεβάρη, επειδή αυτή τον ειρωνεύτηκε. Για τους πεζοπόρους, αξίζει μια επίσκεψη βόρεια του Ξυλοσύρτη στον μεσαιωνικό (σχεδόν έρημο σήμερα) οικισμό της Κάμπας.

Ημερήσιες εκδρομές

• Γλαρέδο - ¶γιος Παντελεήμονας- Κουντουμάς - Μαυράτο - Καταφύγι

Από τον Αγ. Κήρυκο οι επισκέπτες μπορούν να μεταβούν στο χωριό Γλαρέδο, να δουν το νεολιθικό οικισμό και τους τεράστιους γρανιτένιους όγκους της Αβάτου, πρόκληση για αναρρίχηση ή ορειβασία ή να ανέβουν στην κορφή του προφήτη Ηλία. Από εκεί η θέα είναι εκπληκτική. Το γαλάζιο νότιο Ικάριο πέλαγος απλώνεται σαν ζαφειρένια πλάκα και μακριά στον ορίζοντα διακρίνονται νησιά της Δωδεκανήσου και δυτικότερα των Κυκλάδων.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το χωριό Χριστός, η έρημη μονή της Ζωοδόχου Πηγής και το χωριό ¶γιος Παντελεήμονας όπου μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει εικόνες κρητοβενετικής τέχνης καθώς και στο γειτονικό χωριό Μαρμάρια-Παναγία. Μια στάση στην Παναγία, στη θέση Κουζίνος με τα βαθύσκια πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και τους νερόμυλους κατά μήκος του ρέματος θα αποζημιώσει τους επισκέπτες.

Δίπλα το χωριό Κουντουμάς, χωμένο στο πράσινο, με το νερόμυλο στο δρόμο επάνω και το περίτεχνο Καμπαναριό που έχει εντοιχισμένη μια παλαιά Διαθήκη χαραγμένη σε μάρμαρο. Εάν ο επισκέπτης ακολουθήσει την επαρχιακή οδό προσπερνά το χωριό Τσουδερό, διέρχεται από το Μαυράτο, τον Οξέ και φτάνει στο Καταφύγι. Στο Μαυράτο οι πεζοπόροι μπορούν να επισκεφτούν το Καψαλινό Κάστρο, ψηλά στην κορυφή του Αθέρα, σφηνωμένο σε τεράστιο όγκους σχιστόλιθου. Η θέα από εκεί είναι εκπληκτική. Ατενίζεις και το βόρειο Ικάριο και στο νότιο και από εκεί φαίνονται και τα άλλα κάστρα του νησιού, που στην ακμή τους είχαν οπτική επαφή μεταξύ τους με το σύστημα της Φρυκτωρίας. Μεταξύ Οξέ και Μαυράτου βρίσκεται η Ι. Μονή Του Αγίου Ονούφριου και ο μεγάλος ανεμόμυλος. Στο χωριό Καταφύγι, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του Δήμου, χτισμένο πάνω σε αρχαίο οικισμό, βρίσκεται το κάστρο, το οποίο πρέπει να ήταν η ακρόπολη των αρχαίων Θερμαίων. Διατηρείται μέρος των τειχών, ερείπια οικοδομών και η αρχαία Κρήνη (Ορραός) στεγασμένη κατά το εκφορικό σύστημα.

• Περδίκι-Νέγια (Κιόνι)-Μονοκάμπι-Πλουμάρι-Μηλιωπό

Μια ημερήσια εκδρομή στα χωριά Περδίκι-Νέγια (Κιόνι)-Μονοκάμπι-Πλουμάρι-Μηλιωπό θα χαρίσει ανεπανάληπτες συγκινήσεις στους επισκέπτες. Στο Περδίκι με το πλήθος των εκκλησιών από τον 17ο και 18ο αιώνα, τους ανεμόμυλους και τα παραδοσιακά σπίτια, οι επισκέπτες θα αντιληφθούν τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών των περασμένων εποχών. Εκεί λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο το οποίο περιλαμβάνει σπάνια αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Τα Νέγια είναι ένα παράλιο χωριό, καταπράσινο με άφθονα νερά και ωραίες παραλίες για κολύμπι και ψάρεμα. Στο χωριό ο επισκέπτης θα δει απομεινάρια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής στον Αϊ Γιώργη, το αρχαίο μεταλλευτικό καμίνι στη θέση Σιδεροκαψό και θα απολαύσει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασίλεματα.

Στο Μονοκάμπι αξίζει μια επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, που τμήμα της είναι χτισμένο μέσα στο σπήλαιο που βρέθηκαν τα ιερά λείψανα. Στο χωριό αυτό διατηρείται και το μοναδικό στο νησί φελλόδεντρο (Δρυς η φελλοφόρος), απ' όπου βγαίνει ο φελλός.

Στο Πλουμάρι έχει ωραίες εκκλησίες με ξυλόγλυπτα τέμπλα, ενώ στο χωριό Μηλωπό, ο επισκέπτης θα δει την Παλαιοχριστιανική βασιλική του Ταξιάρχη και το μεγάλο Κάστρο στα βράχια του Γέρακα, με τον οικισμό του, τις ομβροδεξαμενές του, την εκκλησία, τα τείχη με τις πύλες και τις επάλξεις. Λίγο πριν την είσοδο του Κάστρου, υπάρχει η παμπάλαια εκκλησία του Αγ. Κηρύκου.

Για τους πεζοπόρους αξίζει να επιχειρήσουν την διαδρομή από Περδίκι μέσα στο φαράγγι Αυγολιμή, με τα πελώρια πλατάνια, το πυκνό δάσος της Αρένιας και να δουν το Δρακόσπηλιο, σπηλιά που γινόταν στην αρχαιότητα κάποια μυστηριακή λατρεία.

• Περδίκι - Φάρος

Μια άλλη διαδρομή από Περδίκι προς Φάρο οδηγεί κάτω από το κάστρο της Κεφάλας ή Κάστρο του Λέφα, τις σκάλες με τα ερειπωμένα σπίτι και την εκκλησία του Αγ. Σάββα (ο Μυστράς της Ικαρίας) στην παραλία της Αγίας Παρασκευής ή προς αεροδρόμιο και κατάληξη στον Κάμπο Φάρου με τις απέραντες παραλίες και τα ωραίες ψαροταβέρνες δίπλα στην άμμο.

Κοντά στον οικισμό του Φάρου, θα δείτε τον ερειπωμένο μεσαιωνικό οικισμό «Βεντουρόσπιτα», χτισμένα έτσι ώστε να παραμένουν αθέατα από τους πειρατές ενώ σε κοντινή απόσταση θα θαυμάσετε και τους μονόλιθους, μενίρ σε διάφορες διαστάσεις που συνδέονται με τη λατρεία των προϊστορικών κατοίκων του νησιού.

• Από το Καταφύγι

Από το Καταφύγι οι περιπατητές αξίζει να επιχειρήσουν δυο διαδρομές. Η πρώτη νοτιοανατολικά προς το Διπλόρυακο οδηγεί σε ένα απαράμιλλου κάλους φαράγγι με υπεραιωνόβια δέντρα στη θέση Καμπιά, με τον Πύργο του Φιλικού Καραφά, με τα μικρά σπίτια των χρόνων της πειρατοκρατίας, χαμένα μέσα στο βαθύ πράσινο των δέντρων. Είναι μια κοιλάδα με μεγάλη ποικιλία πανίδας και χλωρίδας, αθέατη από την θάλασσα, με διέξοδο από το φαράγγι στο Νίφι, όπου και ο δρόμος προς το αεροδρόμιο, τον Φάρο, το Δράκανο ή προς Αγ. Κήρυκο.

Η άλλη διαδρομή από το Καταφύγι προς τα νοτιοδυτικά περνά από το παραδοσιακό και διατηρητέο χωριό Μαυρικάτο, τον οικισμό Λαρδάδων με τους νερόμυλους, τα τρεχούμενα νερά και την μεγάλη ποικιλία αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και καταλήγει στο Σελάδι όπου συναντιόνται τρεις δρόμοι, ένας προς Φάρο, ο άλλος προς Θέρμα και ο τρίτος προς τον Κουντουμά.

Αξιοθέατα

Εκκλησίες - Μοναστήρια

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μέσα από τα πολιτιστικά οδοιπορικά στους οικισμούς, τη δυνατή σχέση των κατοίκων με την ορθοδοξία. Οι βυζαντινές εκκλησίες, τα ξωκλήσια, τα μοναστήρια, τα μετόχια και τα προσκυνήματα με τοιχογραφίες και εικόνες, φανερώνουν την αφοσίωση των ντόπιων στην θρησκευτική λατρεία.

Ξεχωρίζει η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Λευκάδος, κοντά στον Ξυλοσύρτη. Ιδρύθηκε το 1775 από τον ¶γιο Νήφωνα τον Χίο συνεπικουρούμενο από τον ¶γιο Μακάριο το Νοταρά και άλλους πατέρες που ήλθαν από το ¶γιο Όρος στην περίοδο της Έριδας των Κολυβάδων.

Ακρόπολη στο Καταφύγι

Πρόκειται για τα ελάχιστα ερείπια ακρόπολης. Οι αρχαιολόγοι τη συνδέουν με τις εγκαταστάσεις στις Θέρμες και φαίνεται πως οι κάτοικοι τους χρησιμοποιούσαν την καλά οχυρωμένη ακρόπολη για την άμυνα τους. Κοντά της βρέθηκαν τάφοι που χρονολογούνται από τη γεωμετρική εποχή. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πλούσια ευρήματα που φυλάσσονται στο μουσείο του Αγ. Κήρυκου. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει το επιτύμβιο ανάγλυφο γνωστό και σαν στήλη της Ικαρίας.

Ο πύργος του Δράκανου

Ο πύργος αποτελεί μέρος της Ακρόπολης του Δράκανου και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Ελληνιστικής περιόδου, με απόλυτα κυκλικό σχήμα, διάμετρο 6 μέτρων και ύψος 12 μέτρων. Χτισμένος σε στρατηγική θέση ώστε να βλέπει απ' όλες τις πλευρές, χρησιμοποιούταν παλαιότερα για τη μετάδοση σημάτων, γι αυτό και η γύρω περιοχή ονομάστηκε Φάρος.

Η ισοδομική τοιχοποιία του πύργου είναι εξαιρετική, με δόμους άριστης λάξευσης στο εσωτερικό και αντίστοιχη κυρτότητα στο εξωτερικό. Στον πύργο μπορεί κανείς να δει τις πολεμίστρες απ΄ όπου οι τοξότες έριχναν τα βέλη τους, ενώ οι ανασκαφές που συνεχίζονται ακόμα στο χώρο της ακρόπολης δείχνουν υπολείμματα ισχυρής περιτείχισης.

Μουσείο Αγίου Κήρυκου

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο, όπου φιλοξενούνται πλήθος ευρημάτων από τις ανασκαφές στο νησί, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες, από τα σπουδαιότερα δείγματα αρχαιολογικής γλυπτικής.

Στο αρχαιολογικό μουσείο εκτίθενται ευρήματα από τη Νεολιθική εποχή, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, καθώς και αγγεία που χρονολογούνται από τα Γεωμετρικά ως τα Ρωμαϊκά χρόνια. Ακόμα θα δείτε εδώ νομίσματα, πήλινα ειδώλια, επιτύμβια ανάγλυφα και αμφορείς που βρέθηκαν στη θάλασσα. Υπάρχει επίσης λαογραφική συλλογή με παραδοσιακά σκεύη, ξυλόγλυπτα εικονοστάσια, εικόνες, λιθογραφίες κ.α.

Παραλίες

Στο νότο, στην πλευρά του Αγίου Κήρυκου συναντάμε παραλίες με βότσαλο ή άμμο, που σαγηνεύουν τον επισκέπτη. Για μπάνιο, από τις κοντινές παραλίες μπορείτε να διαλέξετε του Μουσταφά, το Πριόνι, τα Θέρμα και τη Λευκάδα. Επίσης την καλοκαιρινή περίοδο, από το λιμάνι, ξεκινούν καίκια με προορισμό παραλίες στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, στο Φανάρι (διάρκεια διαδρομής περίπου 30΄) και στη νοτιοδυτική ακτή, στον Μαγγανίτη και το Καρκινάγρι - που είναι διάσπαρτο από τους «λούρους» - τους διαβρωμένους γρανιτικούς ογκόλιθους (διάρκεια διαδρομής 1,5 ώρα).

Για κολύμπι προσφέρονται οι παραλίες σε όλη η νότια πλευρά του νησιού, όπου θα φτάσετε με τη συγκοινωνία ή με δικό σας μέσο: Πριόνι, Τσουκαλά, Ξυλοσύρτη, Δράκανο. Από τον Φάρο μέχρι τον Αγ. Κήρυκο υπάρχουν εκπληκτικές παραλίες για κολύμπι και ψάρεμα, όπως το Γλυφάδι, ο Ανεφαντής, το Νίφι, τα Κεραμέ με τα πλατάνια του, τα Νεάλια με τον πελώριο όγκο της Δαιμονόπετρας, τόπος λατρείας κατά την αρχαιότητα και ο όρμος του Ιερού, μια παραλία με άμμο και πλούσια βλάστηση και τη σπηλιά όπου πιστεύεται ότι ανατράφηκε ο θεός Διόνυσος.

Πρόσβαση -Μετακίνηση

Αεροπορική Σύνδεση

Η Ικαρία συνδέεται αεροπορικά με την Αθήνα με πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται στο Φάρο, περίπου 10 χλμ. από τον ¶γιο Κήρυκο. Η πτήση διαρκεί 45 λεπτά.

• Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος: 210 3530000
• Αεροδρόμιο Ικαρίας: 22750 32216
• Γραφείο Ο.Α στον Αγ. Κήρυκο: 22750 23323
• Δρομολόγια Ο.Α: 1440

Ακτοπλοϊκή Σύνδεση

Η Ικαρία συνδέεται από τον Πειραιά με τα λιμάνια του Ευδήλου και του Αγίου Κήρυκου. Η σύνδεση γίνεται με συμβατικά πλοία αλλά και με ταχύπλοα. Ανάλογα με τη διαδρομή, το ταξίδι διαρκεί από 7 έως 11 ώρες. Από τον ¶γιο Κήρυκο μπορείτε να μεταβείτε στους Φούρνους, μικρά νησάκια απέναντι από τον ¶γιο Κήρυκο ή σε άλλα νησιά του Αιγαίου όπως η Σάμος, η Πάτμος, η Χίος, η Λέρος και η Κως. Υπάρχει επίσης σύνδεση με τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

• Λιμεναρχείο Πειραιά:210 4226000-4
• Λιμεναρχείο Αγ. Κηρύκου: 22750 22207
• GA Ferries:210 4582600 (λιμάνι προορισμού Αγ. Κήρυκος)
• Hellenic Seaways:210 4199100 (λιμάνι προορισμού Εύδηλος)

Εσωτερική Μετακίνηση

Η μετακίνηση στο οδικό δίκτυο του νησιού γίνεται με προγραμματισμένα δρομολόγια λεωφορείων καθώς και με ταξί που σας μεταφέρουν στην ευρύτερη περιοχή της Ικαρίας. Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο, από το λιμάνι του Αγίου Κήρυκου ξεκινούν καΐκια για τις παραλίες του νησιού Φανάρι, Μαγγανίτης και Καρκινάγρι.

Χρήσιμα τηλέφωνα

• Κωδικός: 22750
• Δημαρχείο: 22298, 24022, 23035
• Νοσοκομείο: 22330, 22336
• Ιατρείο: 22477
• Φαρμακείο: 22212, 22989
• Αστυνομία: 22222, 22944
• Λιμεναρχείο: 22207
• Πυροσβεστική: 22225
• Ταχυδρομείο: 22413
• ΟΤΕ: 22399
• Αεροδρόμιο: 22981, 22214

*** Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Αγίου Κήρυκου για την παραχώρηση υλικού


Καθημερινή
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top