Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Φάλαινα βρέθηκε νεκρή στα βόρεια της Σάμου

Νέα » Αιγαίο - 21/09/2009

Νεκρές φάλαινες εκβράστηκαν στις ελληνικές θάλασσες. Ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση παρουσίασαν τις τελευταίες εβδομάδες οι απορρίψεις στην ξηρά σπάνιων θαλασσίων ειδών, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου (ΙΘΑΠΕΑ) «Αρχιπέλαγος».

Φάλαινα βρέθηκε νεκρή στα βόρεια της Σάμου

Μεταναστεύουν στις ελληνικές θάλασσες, όπου η αλλαγή του κλίματος, σε συνάρτηση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τα απειλεί με εξαφάνιση.

Το πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε περιοχή βόρεια της Σάμου όπου εκβράστηκε θηλυκή νεαρή φάλαινα φυσητήρας.

Το εντυπωσιακό ζώο δεν έφερε εμφανή σημάδια τραυματισμού και η παρουσία του στην περιοχή συμπίπτει με την αυξημένη μεταναστευτική δραστηριότητα που παρατηρείται στους πληθυσμούς φυσητήρων κατά τους φθινοπωρινούς μήνες και ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Σάμου, Χίου και Τουρκίας.

Το νεαρό της ηλικίας του ζώου δημιουργεί επιπλέον απορίες για τα αίτια θανάτου, τα οποία εξετάζονται. Το συγκεκριμένο είδος φάλαινας είναι το δεύτερο σε μέγεθος στη Μεσόγειο και το μεγαλύτερο οδοντοκήτος στον κόσμο. Ενας ενήλικος αρσενικός φυσητήρας ξεπερνάει τα 18 μέτρα σε μήκος και τους 50 τόνους σε βάρος, ενώ μία θηλυκή ξεπερνά τα 12 μέτρα και τους 20 τόνους.

Η θαλάσσια χελώνα, η οποία μαχαιρώθηκε από ανθρώπινο χέρι, στην παραλία Ευδήλου της Ικαρίας
Η θαλάσσια χελώνα, η οποία μαχαιρώθηκε από ανθρώπινο χέρι, στην παραλία Ευδήλου της Ικαρίας

Είναι ένα είδος που συναντάται όλο τον χρόνο στις ελληνικές θάλασσες. Ο αρσενικός τρέφεται με έναν τόνο καλαμάρια την ημέρα, με μία ανάσα φτάνει έως και τα 3.000 βάθος, ενώ η πορεία ταξιδιού τους για την αναζήτηση τροφής είναι από 2 έως 7 μίλια. Οι αρσενικοί ζουν συνήθως μοναχικά, ενώ τα θηλυκά ζώα ζουν σε ομάδες μαζί με τα μικρά τους, τα οποία τα θηλάζουν έως και 5 χρόνια.

«Το φθινόπωρο τα περιστατικά είναι περισσότερα, λόγω της μεταναστευτικότητας των ζώων. Ομως, για κάθε θηλαστικό που βρίσκεται θανατωμένο αντιστοιχούν άλλες περίπου 20 περιπτώσεις οι οποίες δεν εντοπίζονται», επισημαίνει η συντονίστρια Επιστημονικής Ερευνας και Δράσεων Προστασίας, Αρχιπέλαγος ΙΘΑΠΕΑ, Αναστασία Μήλιου.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών εκβράστηκαν και δύο δελφίνια, ένα ρινοδέλφινο στον Αλιμο Αττικής και ένα ζωνοδέλφινο στη Σάμο, με τα αίτια θανάτου τους να παραμένουν άγνωστα, ενώ μία θαλάσσια χελώνα εκβράστηκε σκοτωμένη από ανθρώπινο χέρι στην Ικαρία (Εύδηλος). Στην περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας το ζώο βρέθηκε μαχαιρωμένο, με κομμάτια από παραγάδι στο πτερύγιό της, και εκβράστηκε μόλις λίγη ώρα μετά τον θάνατό της.

«Η μείωση της τροφής και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος απειλούν τα θηλαστικά και τις θαλάσσιες χελώνες. Διαταράσσονται οι ισορροπίες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και απειλούνται με εξαφάνιση σπάνια είδη», τονίζει η κ. Μήλιου.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ 
kemanetzi@pegasus.gr


Έθνος
Tags: Αρχιπέλαγος Αιγαίου.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top