Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Δραστηριότητα της ΕΕΑΑ στην Ικαρία

Νέα » Τοπικά νέα - 25/08/2009

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ικαρίας συνεχίζοντας την προσπάθεια της να οργανωθούν δράσεις ανακύκλωσης στο νησί. Απευθύνει μια ακόμα φορά έκκληση στήριξης των προσπαθειών της . Απευθύνεται για μια ακόμα φορά στην ΚΕΔΚΕ και στο ΥΠΕΧΩΔΕ ( Καθοριστικούς παράγοντες στην υπόθεση Ανακύκλωση) και τους καλούν να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο στην λειτουργία της ΕΕΑΑ . Η οποία ουσιαστικά οδηγεί την Τ.Α να υποχρεώσει τους πολίτες να πληρώσουν για μια δράση για την οποία έχουν ήδη πληρώσει (μέσω των αγορών από τις εταιρίες προϊόντων που χρηματοδοτούν την Ε.Ε.Α.Α) γιατί το συγκεκριμένο Σ.Σ.Ε.Δ. δε δέχεται να επεκτείνει τη δραστηριότητα του σε περιοχές της χώρας με αυξημένο κόστος

Ακολουθεί η επιστολή:

Αγαπητοί  συνάδελφοι,

Για το ίδιο ζήτημα τοποθετηθήκαμε στην περσινή και την προπέρσινη συζήτηση του θεματικού κύκλου για το περιβάλλον (Τοποθετήσεις του Αντιδημάρχου Αγίου Κηρύκου Ν. Λαρδά ). Χωρίς δυστυχώς να ευαισθητοποιηθεί κάποιο αρμόδιο όργανο της ΚΕΔΚΕ και να προβεί σε μια στοιχειώδη κίνηση στήριξης των προσπαθειών της Τ.Α της Ικαρίας .

Πολλά ακούγονται για το θέμα της ανακύκλωσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ, από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και από αρκετά καλαίσθητα  έντυπα.

Ωστόσο το θέμα της  ανακύκλωσης συνολικά στη χώρα και  ειδικότερα στη νησιωτική δεν  πρόκειται να υλοποιηθεί αν δεν αλλάξει  η εφαρμοζόμενη πολιτική που εκχωρεί αυτή τη καθοριστική δραστηριότητα σε Α.Ε όπως είναι τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων (Σ.Ε.Δ.Α) , οι οποίες βεβαίως λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ενεργούν με βασικό κριτήριο το προσδοκώμενο κέρδος. Κέρδος που προφανώς δε διασφαλίζεται στα περισσότερα νησιά στη χώρα και για αυτό αρνούνται πεισματικά παρά τη πίεση που ασκούμε να επεκτείνουν τη δράση τους στην Ικαρία.

Από πέρσι που στην ανάλογη συζήτηση παρουσιάσαμε αυτή τη κατάσταση το μόνο που έχει αλλάξει είναι η ετοιμότητα των τριών ΟΤΑ της Ικαρίας να υλοποιήσουμε τη δραστηριότητα ανακύκλωσης (αγοράσθηκε εξοπλισμός 250 κάδοι – 1 όχημα – δεματοποιητές – κατασκευάσθηκαν χώροι για τη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών). Ωστόσο δε γίνεται να υλοποιηθεί αυτή η δράση γιατί η Ε.Ε.Α.Α αρνείται να συμβληθεί με τους ΟΤΑ, παρά την επιμονή των τριών ΟΤΑ τις Ικαρίας και τις συνεχής επιστολές τόσο προς την ΕΕΑΑ όσο και στο Γ.Ε.Δ.Σ.Α.Π του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επανερχόμαστε σήμερα αφού εδώ και 6 μήνες δεν έχει γίνει καμιά ενεργεία για την υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων και την οργάνωση του δύκτιου ανακύκλωσης στην Ικαρία των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων (χαρτί, γυαλί, πλαστικό , μέταλλο ) που προέρχονται από τις συσκευασίες και συλλέγονται από το πρόγραμμα της Ε.Ε.Α.Α .

Να σας τονίσουμε ότι κατόπιν επιμόνου προσπάθειας των τριών  ΟΤΑ της Ικαρίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Γ.Ε.Δ.Σ.Α.Π του ΥΠΕΧΩΔΕ  την Τετάρτη 18/2/2009 . Συνάντηση που για πρώτη φορά καταγράφθηκε θετικό αποτέλεσμα και έχουμε κατά αρχην συμφωνία και των τριών εμπλεκόμενων πλευρών (ΟΤΑ Ικαρίας - Ε.Ε.Α.Α - ΥΠΕΧΩΔΕ ) στα ακόλουθα:

  1. Η Ε.Ε.Α.Α αναλαμβάνει της δραστηριότητες ενημέρωσης και προβολής  για το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας στην Ικαρία

  2. Η Ε.Ε.Α.Α θα παραχωρήσει στους ΟΤΑ Ικαρίας των απαιτούμενο εξοπλισμό για το πρόγραμμα ανακύκλωσης των αποβλήτων  συσκευασίας  ( Κάδους – Όχημα συλλογής με πρέσα - εξοπλισμό μεταφόρτωσης /Clark)

  3. Η Ε.Ε.Α.Α αναλαμβάνει το κόστος της μεταφοράς των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων (χαρτί, γυαλί, πλαστικό , μέταλλο που προέρχονται από τις συσκευασίες και συλλέγονται από το πρόγραμμα της Ε.Ε.Α.Α) στην Αθήνα

  4. Τέλος η Ε.Ε.Α.Α θα συμβάλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας με το μοντέλο χρηματοδότησης (Κλιμακωτή  οικονομική ενίσχυση στους ΟΤΑ Ικαρίας , η οποία υπολογίζεται με βάση την ποσότητα αποβλήτων που συλλέγεται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση  ) που εξαγγέλθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ

  5. Οι ΟΤΑ της Ικαρίας τέλος αναλαμβάνουν την συλλογή των ανακυκλώσιμων αποβλήτων και τον αρχικό διαχωρισμό τους, έτσι ώστε να παραδίδονται στην ΕΕΑΑ  δεματοποιημένα ανά είδος.

Σε συνέχεια  αυτών  και με δεδομένο ότι η ΕΕΑΑ δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ενεργεία επανερχόμαστε και γνωστοποιούμε (Α.Π 1152- 9/7/09 ) τόσο στην  ΕΕΑΑ όσο και στο Γ.Ε.Δ.Σ.Α.Π του ΥΠΕΧΩΔΕ πως στον δήμο Αγίου Κηρύκου από τον Ιούνιο έχουμε ξεκινήσει την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών ,αρχικά ξεκινήσαμε με χαρτί/Χαρτόνι και συνεχίζουμε από τα μέσα Ιουλίου με αλουμίνιο και πλαστικό. Η συλλογή γίνεται με τον εξοπλισμό που έχει αγοραστεί από την τοπική Αυτοδιοίκηση και την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου (Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί και φυλάσσονται στην αποθήκη του δήμου αρκετοί τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών σε δέματα, δημιουργώντας είδη πρόβλημα χωρητικότητας ). Για να έχετε πληρέστερη εικόνα της αλληλογραφίας μας σας παραθέτουμε και την περίληψη της απάντηση μας στην τελική πρόταση της ΕΕΑΑ (επιστολή 10/4/2009) όπως αυτή καταγράφεται στο από   08/05/2009 κοινό έγγραφο των δημαρχών της Ικαρίας (Αρ. Πρωτ.: 757) :

  1. Κατόπιν συνεννοήσεως και των τριών δήμων του νησιού με τoν μοναδικό αδειοδοτειμενο μεταφορέα της επαρχίας μας την ΣΙΔΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε, προσδιορίζουμε  ως χώρο παραλαβής των ανακυκλώσιμων υλικών από την ΕΕΑΑ της εγκαταστάσεις της ΣΙΔΕΜΠΟΡΙΚΗΣ πλησίον του λιμένα Ευδήλου.

  2. Σε ότι αφορά την διαδικασία συλλογής  αυτή θα πρέπει να γίνεται στα εξής ρεύματα (Χαρτί-χαρτόνι / Αλουμίνιο – Μέταλλο / Πλαστικό / Γυαλί), σε διαφορετική περίπτωση και με δική σας ευθύνη  δεν θα ανακυκλώνεται το γυαλί στην Ικαρία. Αυτό γιατί όπως γνωρίζετε πολύ καλά δεν είναι δυνατόν να συλλέγονται από ένα όχημα από κοινού όλα τα υλικά, χωρίς να δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα στην διαδικασία διαχωρισμού και δεματοποίησης. Η πρόταση μας ( η οποία διαμορφώθηκε κατόπιν και της επίσκεψης του τεχνικού σας συμβούλου) είναι να τοποθετηθούν δυο τουλάχιστον κάδοι τύπου καμπάνας  σε κάθε δήμο  για την ξεχωριστή συλλογή του γυαλιού.

  3. Σε ότι αφορά τους κάδους οι περισσότεροι  από αυτούς (100) θα εξασφαλισθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, συνεπώς θα χρειαστούν περίπου 50 ακόμα να παραχωρηθούν από την ΕΕΑΑ.

  4. Το αίτημα για την παραχώρηση του ανυψωτικού μηχανήματος (Clark) εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε την ευνοϊκή αντιμετώπιση του στην συνεδρίαση του Δ.Σ σας.

  5. Τέλος όσα  διευκρινίζονται παραπάνω θα πρέπει πιστεύουμε ,εκτός των Κοινώς συμφωνηθέντων σημείων ( 1-5) να  συμπεριληφθούν και αυτά στο κείμενο των συμβάσεων . Για την διευκόλυνση της διαδικασίας υπογραφής των συμβάσεων προτείνουμε ο εξοπλισμός να  κατανεμηθεί ως εξής:

    • Όχημα συλλογής με πρέσα – Δήμος Αγίου Κηρυκου, ανυψωτικό μηχάνημα (Clark) – Δήμος Ευδήλου , Κάδοι – Δήμος Ραχών.
    • Επίσης κρίνουμε αναγκαίο οι δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης   (έντυπο υλικό – ενημερωτικά σποτ- ενημέρωση σχολείων-χορήγηση 10.000 ειδικών τσαντών)  να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν και ανεξάρτητα από τον χρόνο παράδοσης του υπόλοιπου εξοπλισμού.

Αγαπητοί  συνάδελφοι

Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε συμβασιοποιηση με την  ΕΕΑΑ η δραστηριότητα της ανακύκλωσης στην Ικαρία θα εκτινάξει το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών καθαριότητας που ήδη έχουν προβλήματα (παρουσιάζεται παθητικό στους 2 από τους 3 Δήμους) οδηγώντας τους Δήμους στην αναπροσαρμογή των σχετικών τελών σε σημαντικό ποσοστό απαγορευτικό για αρκετά νοικοκυριά.

Εν ολίγοις καλείται η Τ.Α να υποχρεώσει τους πολίτες να πληρώσουν για μια δράση για την οποία έχουν ήδη πληρώσει - μέσω των αγορών από τις εταιρίες προϊόντων που χρηματοδοτούν την Ε.Ε.Α.Α - γιατί το συγκεκριμένο Σ.Ε.Δ.Α δε δέχεται να επεκτείνει τη δραστηριότητα του σε περιοχές της χώρας με αυξημένο κόστος.

Με αυτό το τρόπο  συνεργασίας καθίσταται ουσιαστικά ανεφάρμοστη για αρκετούς Δήμους της Περιφέρειας, η κυβερνητική  εξαγγελία (28/05/2008, δηλώσεις Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ περί οικονομικών κινήτρων στους Δήμους μέσω του Συστήματος) με τους όρους που θα θέτει το σύστημα.  Συνεπώς επιβάλλεται το Γ.Ε.Δ.Σ.Α.Π να λάβει υπ’όψιν αυτή τη παράμετρο και να δώσει σχετικές κατευθύνσεις στο σύστημα. Έχουμε καλέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και το σχετικό γραφείο (Γ.Ε.Σ.Δ.Α.Π) να δώσουν σχετική κατεύθυνση στην Ε.Ε.Α.Α.

Σήμερα με αυτή μας την παρέμβαση καλούμε και τη ΚΕΔΚΕ (που είναι επίσης βασικός μέτοχος της Ε.Ε.Α.Α ) να συμβάλει σε αυτή τη κατεύθυνση.

Επίσης καλούμε το Γ.Ε.Δ.Σ.Α.Π. του ΥΠΕΧΩΔΕ να συμβάλει ενεργότερα σε αυτή την υπόθεση διασφαλίζοντας και στην Ικαρία την δραστηριότητα της ανακύκλωσης με βάση τα όσα ορίζει η νομοθεσία ,οι δηλώσεις του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά(14 Απριλίου 2008, 28 Μαΐου 2008 και 26 Ιανουαρίου 2009) και βεβαία τα κοινώς συμφωνηθέντα σημεία της συνάντησης της 18ης/2/2009.

Τέλος Καλούμε την ΚΕΔΚΕ να αναλάβει πρωτοβουλία τροποποίησης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που αφορά την ανακύκλωση στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός πραγματικού Εθνικού οργανισμού ανακύκλωσης που θα σχεδιάζει και θα εκτελεί της δραστηριότητα της ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα αυτής της υπηρεσίας σε όλους τους ΟΤΑ. 
Σε διαφορετική περίπτωση οι ΟΤΑ θα συμβάλλουν εκουσίως ή ακουσίως στην ιδιωτικοποίηση αυτής της υπηρεσίας, αφού αυτή εκτελείται από Α.Ε που εισπράττει σοβαρά ποσά για μια δραστηριότητα που δεν υλοποιεί ως οφείλει σε όλη τη χώρα, τη στιγμή που οι ΟΤΑ μετακυλύουν το κόστος αυτής δραστηριότητας μέσω των ανταποδοτικών τελών στους δημότες τους.

Αν  δεν κινηθούμε  σε αυτήν τη κατεύθυνση τότε η Τ.Α συνολικά και η ΚΕΔΚΕ  ειδικά αναλαμβάνει  τεράστια ευθύνη τόσο για την πορεία της ανακύκλωσης όσο και την εκχώρηση της σε Α.Ε.

Κλείνοντας αυτή την  επιστολή μας για μια ακόμα  φορά επισημαίνουμε τόσο την σοβαρότητα της κατάστασης όσο και την  αναγκαιότητα συμβολή σας στην  δημιουργία δυκτιου ανακύκλωσης  στην Ικαρία .

Με  ιδιαίτερη τιμή

ΟΙ  ΔΗΜΑΡΧΟΙ
ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ: ΣΠ. ΤΕΣΚΟΣ,
ΕΥΔΗΛΟΥ: ΣΤ. ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ
ΡΑΧΩΝ: ΦΑΝ. ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ


Tags: ΚΕΔΚΕ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΕΑΑ, ΣΣΕΔ, ΤΑ, Τοπική αυτοδιοίκηση, ανακύκλωση.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top