Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
6-P8091759


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Το κάπνισμα βλάπτει και τις θάλασσες

Internet - 19/08/2009

Ενα απέραντο... τασάκι τείνει να γίνει το «απέραντο γαλάζιο», μετά την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους -άρα και στο εσωτερικό των πλοίων- επισημαίνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος».

Κι αυτό, επειδή όταν οι καπνίζοντες δεν βρίσκουν διαθέσιμο σταχτοδοχείο, σβήνουν τα αποτσίγαρα στο αποκαλούμενο «μεγάλο τασάκι» που εν προκειμένω είναι η θάλασσα. «Το πρόβλημα διογκώθηκε μετά την απαγόρευση, καθώς δεν υπήρχε ενημέρωση ή περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση», τονίζει στην «Κ» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρχιπελάγους, Γιάννης Κουτελίδας. «Το τελευταίο διάστημα, στο κατάστρωμα των επιβατηγών πλοίων συγκεντρώνεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός από αποτσίγαρα, ενώ μεγάλο ποσοστό από τα σκουπίδια στις παραλίες αποτελούν πλέον... οι γόπες» προσθέτει. Για του λόγου το αληθές, φέτος το φθινόπωρο, το Αρχιπέλαγος σχεδιάζει να δώσει συνέχεια στην περσινή έρευνά του στις παραλίες της Ικαρίας και της Αττικής, προσθέτοντας ενδεχομένως τη Σάμο. Το ρεκόρ κατέχει η παραλία Θέρμα στην Ικαρία, όπου βρέθηκαν 78 «γόπες»/τ.μ., ικανές να ρυπάνουν 3.120 λίτρα νερού.

Αυτές οι «γόπες», όταν εκσφενδονίζονται από το κατάστρωμα στη θάλασσα, αποτελούν τροφή για φάλαινες, δελφίνια, ψάρια, θαλασσοπούλια και χελώνες, με καταστροφικές συνέπειες. Κι αυτό, επειδή το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης που διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ειδικά τα μικρότερα είδη, μπορεί να πεθάνουν από την πείνα, επειδή η κατάποση του φίλτρου τούς δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι χορτάτα, ενώ παράλληλα μπορεί να τραυματίσουν ή και να φράξουν τον οισοφάγο, το στόμα και το στομάχι τους. «Τα επιβατηγά πλοία επιβάλλεται να εφοδιαστούν με ειδικά σταχτοδοχεία καταστρώματος, όπως συμβαίνει με τα ξένα πλοία», επισημαίνει ο διευθυντής του Αρχιπελάγους, Θοδωρής Τσιμπίδης. Πάντως, «περίπου 35 επιδαπέδια σταχτοδοχεία και 200 σταχτοδοχεία εξωτερικού χώρου έχει τοποθετήσει στα μεγάλα πλοία της η Blue Star», σύμφωνα με τον διευθυντή ξενοδοχειακού τμήματος της εταιρείας, Νίκο Τριανταφυλλίδη, ενώ φέτος για τρίτη σεζόν μοιράζει τα λεγόμενα χαρτονένια «σταχτοδοχεία παραλίας» στους επιβάτες.

Ιφιγενεια Διαμαντη


Καθημερινή
Tags: Αρχιπέλαγος.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top