Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Διακοπές στην Ικαρία: Χαλαρώστε και απολαύστε

Τύπος » Αφιερώματα στην Ικαρία - 04/08/2009

Τη συνταγή για τη μακροζωία δεν θα σας την πούμε εμείς. Ίσως σας την αποκαλύψουν οι ίδιοι οι Ικαριώτες. Στα συστατικά της πάντως πρέπει να περιλαμβάνονται εκτός από τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής και τα ξέφρενα πανηγύρια που από μόνα τους αποτελούν την καλύτερη αφορμή για διακοπές στην πατρίδα του Ίκαρου.

Διακοπές στην Ικαρία: Χαλαρώστε και απολαύστε

«Για να μην είμαστε του Χρόνου σκλάβοι, βασανισμένοι...», η φράση αυτή από ένα ποίημα του Μποντλέρ είναι η μόνη αποσκευή στο ταξίδι σας στη Δυτική Ικαρία. Μόλις φτάσετε λοιπόν... μη βιάζεστε. Πιείτε έναν καφέ ή ένα ούζο στο πανέμορφο λιμάνι του Εύδηλου. Μετά τραβήξτε δυτικά για μια δροσιστική βουτιά. Με ό,τι μέσο έχετε ή με ό,τι μέσο βρείτε (το οτοστόπ είναι ακόμα σε ισχύ στην Ικαρία). Η Μεσακτή είναι η χαρά των σέρφερ. Ο Νας φημίζεται για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και προσφέρεται για νεανικό κάμπινγκ. Ο Αρμενιστής με το όμορφο ψαροχώρι προσφέρεται για βουτιές στη φημισμένη παραλία του. Τελευταίες αλλά διόλου καταϊδρωμένες οι... Σεϋχέλλες, που έχουν το όνομα και τη χάρη με μία πανέμορφη παραλία. Και όταν πέσει το σκοτάδι θα πάτε οπωσδήποτε στις Ράχες . Το τελευταίο «γαλατικό χωριό» που έγινε γνωστό για τα εμπορικά μαγαζιά που ανοίγουν το βράδυ και τον φούρναρη που δεν θεωρούσε απαραίτητη τη φυσική του παρουσία στον φούρνο για να εισπράξει το αντίτιμο του ψωμιού.

Ο φωτογράφος της Ικαρίας
Μια επίσκεψη στο φωτογραφείο του Χρήστου Μαλαχία στις Ράχες θα σας αποκαλύψει την Ικαρία του αιώνα που πέρασε, καθώς έχει φωτογραφίσει κάθε γωνιά της Ικαρίας, όλες τις εποχές του χρόνου. Μεθοδικός, οργανωμένος, σήμερα έχει μαζέψει μέχρι και μπακαλοτέφτερα από μαγαζιά του χωριού. Και βέβαια όλες τις φωτογραφίες που έχουν σχέση με την Ικαρία. Ακόμη, έχει ένα τεράστιο αρχείο με τους εξόριστους που πέρασαν απ΄ το νησί.

Τα ικαριώτικα πανηγύρια
Παλαιότερα, το πανηγύρι του χωριού ήταν η ημερομηνία ορόσημο για την επιστροφή των μεταναστών στη γενέθλια γη και ταυτόχρονα η ευκαιρία να ενισχυθεί η οικονομία του νησιού ή να γίνουν μικρά κοινωφελή έργα. Τα τελευταία χρόνια ήταν η καλύτερη αφορμή για να ανακαλύψει όλη η Ελλάδα το πιο απομονωμένο και πιο όμορφο κομμάτι του νησιού, τη Δυτική Ικαρία.

Στο πανηγύρι πρέπει πάντα να υπάρχει κέφι, χορός και ποτό. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Μεγάλα τραπέζια 20- 30 ατόμων, στο κέντρο η ορχήστρα με το βιολί και σε κάποια γωνιά η τροφοδοσία. Όποιος θέλει στήνεται στην ουρά για να πάρει φαγητό στη λαδόκολλα και άφθονο τοπικό κρασί. Ο χορός αρχίζει με ταγκό, βαλς και άλλα ευρωπαϊκά τα οποία χορεύουν οι μεγαλύτεροι. Όμως η γέφυρα που ενώνει νέους, γέρους και παιδιά είναι ο ικαριώτικος. Τον χορεύουν όλοι μαζί σε άπειρες παραλλαγές που τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο ροκ. Στο τέλος της βραδιάς, δηλαδή αργά το επόμενο πρωί, το σήμα της λήξης θα δώσει ο χορός με την ονομασία «πώς το τρίβουν το πιπέρι».

Το πανηγύρι της Λαγκάδας Μη βιαστείτε να σταματήσετε γιατί το μεγαλύτερο πανηγύρι της Ικαρίας είναι... ημερήσιο. Στα δύσκολα χρόνια που οι πειρατές κυριαρχούσαν στο Αιγαίο, η αθέατη κοιλάδα της Λαγκάδας «έκρυψε» για αιώνες τους κατοίκους του νησιού. Σήμερα το χωριό έχει σχεδόν ερημώσει. Κι όμως, κάθε Δεκαπενταύγουστο κάτω από το «φυσικό σπήλαιο» που σχηματίζουν τα κλαδιά από πανύψηλα πλατάνια, προσκυνητές από όλη την Ελλάδα κατακλύζουν τον χώρο. Είναι μάλιστα τόσοι πολλοί που οι διοργανωτές συχνά αναγκάζονται να φτιάχνουν καινούργιες πίστες. Πέντε χιλιάδες νέοι αρχίζουν από το πρωί! Χορεύουν ασταμάτητα κυρίως παραλλαγές του ικαριώτικου, ξεδιψώντας με Πράμνειο οίνο, ο οποίος ρέει άφθονος μέχρι αργά το βράδυ. Και μετά; Μην ανησυχείτε. Έχει πανηγύρι στους Κουνιάδους. Μέχρι το πρωί.

ΦΑΓΗΤΟ
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Στον οικισμό του Να την « Άννα » (τηλ. 22750 71489), στον Αρμενιστή την ταβέρνα « Ζεύκιν » (τηλ. 22750 71567), στον Άγιο Δημήτριο τον « Πλάτανο » (τηλ. 22750 41395) και στις Ράχες τον « Ορφέα » (τηλ. 22750 41644). ΔΙΑΜΟΝΗ
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Στη Μεσακτή το « Μesakti village » (τηλ. 22750 71331), στον Αρμενιστή τα ξενοδοχεία « Εrofili » (τηλ. 22750 71058/9 www.erofili.gr), « Δαίδαλος » (τηλ. 22750 71390), στο Γιαλισκάρι το « Ίκαρος » (τηλ. 22750 71266).

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Με πλοίο της Ηellenic Seaways στο λιμάνι του Εύδηλου (www.hsw.gr, τηλ. κρατήσεων 210 4199000) και με πλοίο της GΑ Ferries στο λιμάνι του Αγίου Κήρυκου (www.gaferries.gr, τηλ. 210 4582640). Αεροπορικώς από το Ελευθέριος Βενιζέλος εκτελούνται πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών (www.olympicairlines.com, τηλ. κρατήσεων: 210 9666666).


Τα Νέα
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top