Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
PA220002


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

«Διάλογοι» Πολιτισμού στην Ικαρία

Νέα » Πολιτισμός - 12/07/2009

Κινηματογράφος, μουσική και θέατρο στο αξιόλογο φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν οι τρεις δήμοι του νησιού και φέτος

«Διάλογοι» Πολιτισμού στην Ικαρία

Με την πεποίθηση ότι ο «διάλογος» μεταξύ καλλιτεχνών και διαφορετικών πολιτισμών ταιριάζει απόλυτα στην Ικαρία και στην ελεύθερη σκέψη των κατοίκων της, πραγματοποιείται και φέτος το Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «Ικαρος», που συνδιοργανώνουν οι τρεις δήμοι του νησιού, Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών. Το Φεστιβάλ - πολιτιστική έκφραση του οράματος που γεννά η πορεία του νησιού στην Ιστορία - φιλοξενεί καλλιτέχνες απ' την Ελλάδα και τον κόσμο «για να μοιραστούν εμπειρίες σε έναν διάλογο πολιτισμού, συνθέτοντας το μαγευτικό ψηφιδωτό της ανθρώπινης έκφρασης».

Η αυλαία του άνοιξε πριν από τρεις μέρες στον Αγ. Κήρυκο, με κινηματογραφικές προβολές, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Μεσογειακό Κέντρο Κινηματογράφου (θα διαρκέσουν μέχρι 14/7), των ταινιών: «Πουθενά στην Αφρική», «Ακάμας», «Μικρό Εγκλημα», «Εντουαρτ», καθώς και ταινιών Μικρού Μήκους.

***

Σήμερα, στον Αγ. Κήρυκο, πραγματοποιείται συζήτηση για τον ελληνικό κινηματογράφο, με συμμετέχοντες την Κινηματογραφική Λέσχη Αγ. Κηρύκου, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ Μικροφίλμ, το Κυπριακό Κέντρο Κινηματογράφου, συνθέτες, εκπροσώπους καναλιών κ.ά. Επίσης, εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας, ενώ ακολουθεί μια εξαιρετική συναυλία, με τους «Voces Del Sur». Ηχος και επαναστατικά τραγούδια της Λατινικής Αμερικής από την Χιλιανή τραγουδίστρια Valentina Montoya Martinez και το σχήμα που δημιούργησε με μουσικούς από το Εδιμβούργο της Σκωτίας: Τον Σκοτσέζο κιθαρίστα David Russell, την May Halyburton στο μπάσο και τον Gerardo Ballesteros στα κρουστα. Οι «Voces Del Sur» θα κάνουν ακόμη δύο εμφανίσεις: Αύριο (Eύδηλος) και μεθαύριο (Ράχες).

***

Στις θεατρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται η «Απολογία του Σωκράτη» - θεατροποιημένη εκδοχή της Πλατωνικής Απολογίας από τον βραβευμένο με «Emmy» ηθοποιό Γιάννη Σιμωνίδη. Σκηνοθεσία: Λουκάς Σκιπιτάρης, κοστούμια: Θεώνη Β. Aldredge, κρουστά και μουσική επένδυση: Caryn Heilman. Θα δοθούν δύο παραστάσεις στα ελληνικά (19/7, Μαγγανίτης και 20/7, Αγιος Κήρυκος) και μια στα αγγλικά 24/7, Παραλία ΝΑΣ). Επίσης, θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις τον Αύγουστο με τρεις μονόπρακτες κωμωδίες «Η κόρη του παντοπώλου» του Αγγελου Βλάχου, «Ζητείται Υπηρέτης» του Μπάμπη Αννινου και «Το γεύμα του Παπή» του Ηλία Καπετανάκη, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού: 7/8 - Αγ. Κήρυκος, 8/8 - Εύδηλος, 9/8 - Ράχες. Στον «Κόλακα» ο συγγραφέας της «Βαβυλωνίας» - της εθνικής μας κωμωδίας, όπως έχει χαρακτηριστεί - παρουσιάζει τα ηθογραφικά στοιχεία που κυριαρχούσαν τότε στη δραματουργία και παίρνουν διαστάσεις καταγγελίας των κακώς κειμένων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που δυστυχώς έως τις μέρες μας πολύ λίγο έχουν αλλάξει. Δραματουργική επεξεργασία - σκηνικά Στέλιου Γούτη, κοστούμια Λίλης Θεοδωράκου, μουσική επιμέλεια Ορέστη Χατζηνάκη. Παίζουν: Πάνος Ξενάκης, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Κώστας Τσουβάρας, Λεωνίδας Βαρδαρός, Γιώργος Σώχος, Μιχάλης Θεοδώρου, Βίλμα Δονούπογλου.

***

Ιδιαίτερο μουσικό χρώμα και ενδιαφέρουσες «συνομιλίες» δίνουν το στίγμα και των υπόλοιπων μουσικών προτάσεων του Φεστιβάλ. Στις 21 και 22 Ιουλίου φιλοξενείται κοινή συναυλία του μουσικού δημιουργού και ερμηνευτή Μάκη Σεβίλογλου και της τραγουδίστριας Καίτης Κουλλιά - μια γοητευτική μουσική «διαδρομή» στους λαϊκούς δρόμους της Ελλάδας και της Σερβίας (Εύδηλος, Αγ. Κήρυκος). Δύο συναυλίες θα δώσουν και τα «Υπόγεια Ρεύματα», μαζί με επιλεγμένα γκρουπ από την Ικαρία, στις 28/7 - Αγ. Κήρυκος και 29/7 - Εύδηλος. Το γνωστό συγκρότημα διασκευάζει και ερμηνεύει με το δικό του τρόπο, σε σύγχρονους μουσικούς δρόμους, τραγούδια με πολιτικό - κοινωνικό περιεχόμενο, πάνω σε στίχους των Β. Μαγιακόφσκι, Ν. Χικμέτ, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσου, Α. Αλκαίου, Μ. Ελευθερίου, Μ. Αναγνωστάκη, Φρ. Βιγιόν, Κ. Τριπολίτη, Ν. Καββαδία, Β. Μπίρμαν.

Τραγούδι χωρίς τέλος ...«Του Ανέμου οι λέξεις» ...με τραγούδια και μουσικές από έναν «Παράξενο κόσμο» ... Ο λόγος για τη μουσική παράσταση της Σωτηρίας Λεονάρδου με τους συνθέτες Βαγγέλη Φάμπα και Πάνο Φουρτούνα, στις 2/8 (Αγ. Κήρυκος), 3/8 (Καραβόσταμο) και 4/8 (Ράχες) με τραγούδια από τους δύο δίσκους - συνεργασία της τραγουδίστριας με τους δύο δημιουργούς, αλλά και με τα τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας της. Μια περιπλάνηση στις γειτονιές του κόσμου, από τους δρόμους του μεταξιού ως την Κρήτη, από την Αφρική ως τους δρόμους του Ρεμπέτικου και απ' τα Εξάρχεια μέχρι το Μανχάταν, καθώς και επιτυχίες («Kαίγομαι», «Ασπρα μαύρα σκαλοπάτια», «Δεν έχω χρόνο μάτια μου»). Παίζουν οι μουσικοί: Πιάνο: Γιώργος Κονής, κρουστά : Μανώλης Κουτσάκης, κιθάρα: Δημήτρης Αθανασίου, σαξόφωνο - φλάουτο: Θοδωρής Πιστόλας. Μπάσο - φωνή: Δημήτρης Στασινός.

Τα Καρπάθεια «συνομιλούν» με τον Ψηλορείτη, στην αυγουστιάτικη συναυλία (11/8, Γιαλισκάρι, Ράχες) της υπέροχης Marta Sebestyen (με τους Bolya - Donga trio) και του Κωστή Αβυσσηνού (με το σχήμα του). Ερμηνεύτρια, ερευνήτρια, φορέας της πλούσιας παραδοσιακής μουσικής της Ουγγαρίας, η M. Sebestyen, με τη σπάνια φωνή της, αποδίδει πιστά διαφορετικά μεταξύ τους τραγούδια και από διαφορετικές εποχές. Ο Κ. Αβυσσινός, γιος του δεξιοτέχνη του βιολιού Γιώργη Αβυσσινού, κουβαλώντας τις καταβολές της κρητικής παράδοσης και αφομοιώνοντας βιωματικά πολλές παραδόσεις (σμυρναίικο, νησιώτικο, ρεμπέτικο) έχει το αισθητήριο να τις ζωογονεί και να τις καθιστά λειτουργικές στο σήμερα, συνεπαίρνοντας τον ακροατή σε αξέχαστα πρωτότυπα μουσικά ταξίδια. Ο ίδιος παίζει μαντολίνο, μπουλγαρί, λαούτο, τζουρά και τραγουδά. Μαζί του, οι: Αφεντούλα Ραζέλη (τραγούδι), Γιώργος Μαυρομανωλάκης (κιθάρα, τραγούδι), Νίκος Καπλατζής (κρουστά), Γιώργος Παπαϊωάννου (βιολί).

***

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 23/8 (Λιμάνι Ευδήλου - Ρεγκάτα) με τη συναυλία «Οι Δρόμοι της Θάλασσας» του Μίμη Πλέσσα και της τραγουδίστριας Κλαούντια Ντελμέρ. Τραγούδια που αναφέρονται, άμεσα ή έμμεσα, στη θάλασσα. Οι πόθοι, η απόσταση, οι προσευχές, τα μοιρολόγια, ο έρωτας, η μοναξιά, τα όνειρα, η συντροφιά, η σοφία, ο θάνατος, η απουσία, ο πολιτισμός, η εγγύτητα των ανθρώπων, σε συνάρτηση με την απέραντη Θάλασσα. Συμμετέχουν: Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, Δ. Στασινός. Ολες οι εκδηλώσεις αρχιζουν στις 9.30 μ.μ. Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

Ρ.Σ.


Ριζοσπάστης
Tags: Ίκαρος, Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top