Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος 2009

Νέα » Πολιτισμός - 07/07/2009

Οι Δήμοι Αγίου Κηρύκου – Ευδήλου – Ραχών Ικαρίας στην διαρκή προσπάθεια που καταβάλλουν, για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ακριτική επαρχία μας συναποφάσισαν την διοργάνωση καλλιτεχνικού φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας, που φέρει τον τίτλο ¨Φεστιβάλ πολιτισμικών διαλόγων Ίκαρος¨. Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα έκανε τα πρώτα του βήματα τον Ιούλιο του 2006, και επαναλαμβάνεται για τέταρτη περίοδο το καλοκαίρι του 2009.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΙΚΑΡΟΣ 2009

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ




ΚΥΡ. 12 ΣΥΝΑΥΛΙΑ

- VOCES DEL SUR

ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ-ΝΕΟ ΓYΜΝΑΣΙΟ


voces_del_sur_400Ο Ηχος και τα τραγούδια της Λατινοαμερικάνικης επανάστασης.


4 μουσικοι απο το Εδιμβουργο - Σκωτια με την Χιλιανή τραγουδίστρια Valentina Montoya Martinez και τον Σκωτσέζο κιθαρίστα David Russell, με την May Halyburton στο μπάσσο και τον Gerardo Ballesteros στα κρουστα.


H Valentina Montoya Martinez είναι Χιλιανή. Ξεκίνησε τη μουσική τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια της Νότιας Αμερικής, απο νεαρό κορίτσι. Τώρα με βάση το Εδιμβούργο, ίδρυσε τη δική της ομάδα Voces del Sur.

Ο David Russell παίζει κιθάρα, απο την ηλικία των 11. Ξεκίνησε να παίζει μουσική της Λατινικής Αμερικής μετα τη συνάντηση του με την Βαλεντίνα.

Ο Gerardo Ballesteros ξεκίνησε τις σπουδές του στη γενέτειρά του Μπουένος Άιρες υπό την κηδεμονία του Carlos Riganti. Ο Gerardo ειδικεύεται στα κουβανικά τραγούδια και τα κρουστά της Νότιας Αμερικής

Η May Halyburton μετα την αποφοίτησή της από τη σχολή R.S.A.M.D. κατέλαβε σημαντική θέση στην Orquestra Simfonica de Balears, Palma de Mallorca. Μετά την επιστροφή της στη Σκωτία το 1998 έχει ασχοληθεί και με άλλα είδη μουσικής που την οδηγησαν στη συνεργασία με τους Voces del Sur.


ΔΕΥ. 13

ΣΥΝΑΥΛΙΑ- VOCES DEL SUR -

ΕΥΔΗΛΟΣ-ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ



ΤΡ. 14

ΣΥΝΑΥΛΙΑ VOCES DEL SUR

ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΑΧΩΝ



ΚΥΡ 19 ΘΕΑΤΡΟ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ - Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

ΜΑΓΓΑΝΙΤΗΣ



Η θεατροποιημένη εκδοχή της Πλατωνικής Απολογίας του Σωκράτη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ικαρία από το βραβευμένο με Emmy ηθοποιό Γιάννη Σιμωνίδη.


Σκηνοθεσία από το βετεράνο του Broadway Λουκά Σκιπιτάρη.


Κοστούμια από τη βραβευμένη με Oscar Θεώνη Β. Aldredge


Κρουστά και μουσική επένδυση από την Caryn Heilman.


Δύο παραστάσεις στην ελληνική γλώσσα στις 19 και 20 Ιουλίου και μια στην αγγλική γλώσσα


«Zωντανεύοντας ιστορία, ο Γιάννης Σιμωνίδης δίνει μια λίαν οξυδερκή ερμηνεία του Σωκράτη, κάνοντας τα λόγια του Πλάτωνα να είναι τόσο επίκαιρα τώρα όσο και τότε που τα πρωτόγραψε..... Μια παράσταση που πρέπει να δουν όλοι όσοι αγαπούν τον Πλάτωνα ή τον Σωκράτη, και όσοι χαίρονται να μαθαίνουν για τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων-σοφία που είναι εξίσου επίκαιρη και αληθινή σήμερα.... Η φρέσκια ιδέα του σκηνοθέτη Λουκά Σκιπητάρη για την παράσταση της Απολογίας του Σωκράτη είναι συναρπαστική. Αρχίζει με τον ηθοποιό να μιλάει αρχαία ελληνικά, και λίγο μετά από την εμφάνιση του στη σκηνή να βγάζει τη «σωκρατική» του μάσκα και το χιτώνα του και να μεταμορφώνεται σ΄έναν συγχρονο άνθρωπο, φορέα του Σωκρατικού μυνήματος. Η δημιουργικότατη αυτή προσέγγιση δουλεύει αφάνταστα καλά γιατί αποδεικνύει στο κοινό με χάρι και χιούμορ την διαχρονικότητα της Σωκρατικής σκέψης.» Sophia Apessos, The National Herald




ΔΕΥ. 20


ΘΕΑΤΡΟ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ -ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ-ΠΑΝΑΓΙΑ




ΤΡ. 21 ΣΥΝΑΥΛΙΑ


ΜΑΚΗΣ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ / ΚΑΙΤΗ ΚΟΥΛΛΙΑ

Μουσικές στους Λαικους Δρομους

της Ελλάδος και της Σερβίας

ΕΥΔΗΛΟΣ - ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ



makis_seviliglou3_400Ο Μάκης Σεβίλογλου γεννήθηκε στη Γερµανία στις 31 Οκτωβρίου του 1967. Σπούδασε στη Σερβία και απέκτησε ακούσματα και γνώση της παραδοσιακής της μουσικής στο διάστημα αυτό. Γράφει τραγούδια από το 1990. Για πρώτη φορά εµφανίζεται στην Ελληνική δισκογραφία το 2003 µε το τραγούδι «Θα µεγαλώνουµε µαζί» ερµηνευµένο από τη Χαρούλα Αλεξίου από το άλµπουµ «Ως την άκρη του ουρανού σου».και ευθύνεται για τη δημιουργία των μισών τραγουδιών στο δίσκο "Βύσσινο και νεράντζι" . Συνεργάζεται συχνά με μουσικούς εκτός Ελλάδος


Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται και ως ερμηνευτής, παρουσιάζοντας 13 τραγούδια σε δικούς του στίχους και μουσική. Στο τελευταιο του δε δίσκο συμμετέχουν σε δύο τραγούδια η Χάρις Αλεξίου, που είναι και η παραγωγός του δίσκου, ενώ ένα τραγούδι ερμηνεύει ο Δημήτρης Μητροπάνος. Στην Ικαρία θα τραγουδήσει επίσης και θα παίξει με το σχήμα του τραγούδια απο τη γειτονική Σερβία.


kaiti_koullia_400Η Καίτη Κουλλιά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάλυμνο. Σπούδασε νηπιαγωγός στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα πρώτα χρόνια διαμονής της στην Αθήνα, εντάχθηκε στο μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου και μ' αυτό συμμετείχε σε αρκετές μουσικές παραστάσεις όπου διακρίθηκε και τιμήθηκε με υποτροφία. Την ίδια περίοδο για τρία περίπου χρόνια παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής στη σχολή του Σίμωνος Καρρά και ταυτόχρονα θεωρία της Ευρωπαϊκής μουσικής στο πρότυπο μουσικό ωδείο Πειραιά.


Σε ηλικία 21 ετών συνεργάζεται με τη Μαρίζα Κωχ και εμφανίζεται μαζί της σε συναυλίες και μουσικές παιδικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Ακολουθούν συνεργασίες με τους Γιάννη Βόγλη σε μουσικο-θεατρικές παραστάσεις, Χρήστο Τσιαμούλη, Πέτρο Γαϊτάνο, Αναστασία Μουτσάτσου, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Ορφέα Περίδη και τη Δήμητρα Γαλάνη σε εμφανίσεις και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης συμμετείχε σε παραστάσεις στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού με το Λύκειο Ελληνίδων Αθήνας, καθώς και μεμονωμένες εμφανίσεις μαζί με τη Σαββίνα Γιαννάτου, Νένα Βενετσάνου, Κώστα θωμαϊδη, Μαρία Δημητριάδη κ.α.


Στη δισκογραφία εμφανίζεται με συμμετοχές σε δουλειές των : Μαρίζα Κωχ, Χρήστου Τσιαμούλη, Μιχάλη Κουμπιού, Αναστασίας Μουτσάτσου, Κώστα Μακεδόνα, Ορφέα Περίδη. Το 1996 κυκλοφορεί η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Αύρα θαλασσινή" της οποίας την επιμέλεια και παραγωγή έ-χει ο Χρήστος Τσιαμούλης. Το 1999 ακολουθεί η δεύτερη δισκογραφική δουλειά της με τίτλο "Εδώ Ξυπνούν Τα Όνειρα".




Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Δελλαπόρτας- κιθάρες, Αλέξανδρος Τσούγιεφ- μπαγιάν, Δημήτρης Κίτσιος- κοντραμπάσσο και άλλοι.



ΤΕΤ. 22


ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΜΑΚΗΣ ΣΕΒΙΛΟΓΛΟΥ / ΚΑΙΤΗ ΚΟΥΛΛΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ- ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ


ΠΑΡ. 24


ΘΕΑΤΡΟ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ -ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

ΝΑΣ - ΠΑΡΑΛΙΑ



ΤΡ. 28 ΣΥΝΑΥΛΙΑ


ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ -

"ΜΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΩ ΨΗΛΑ"

ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΝΕΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ



ypogeia_reumata_400Τα Υπόγεια Ρεύματα αποτελούνται από τους:

Απόστολο Καλτσά: μπάσο, Γρηγόρη Κλιούμη: κιθάρα - φωνή,

Κώστα Παρίσση: κιθάρα, Τάσο Πέππα: τύμπανα

Το γνωστό συγκρότημα «Υπόγεια Ρεύματα» διασκευάζει και ερμηνεύει με το δικό του τρόπο, σε σύγχρονους μουσικούς δρόμους, δικα τους και τραγούδια με πολιτικό-κοινωνικό περιεχόμενο, πάνω στους στίχους μεγάλων ποιητών (Β.Μαγιακόφσκι, Ν.Χιχμέτ, Μπ.Μπρεχτ, Γ.Ρίτσος, Α.Αλκαίος, Μ.Ελευθερίου, Μ.Αναγνωστάκης, Φρ.Βιγιόν, Κ.Τριπολίτης, Ν.Καββαδίας, Β.Μπίρμαν).


Το 1992 ξεκινούν να παίζουν μαζί τα μέλη του συγκροτήματος. Το 1993 ξεκινούν ηχογραφήσεις για τον πρωτο δίσκο. Το 1994 Τα Υπόγεια Ρεύματα κυκλοφορούν τον δίσκο "Ο μάγος κοιτάζει την πόλη". Το 1995 τα Υπόγεια Ρεύματα ηχογραφουν το δίσκο «Παραλογές». Το 1996 ηχογραφούν την καλοκαιρινη τους συναυλία στο θέατρο Βράχων, με τον καινούργιο τους ντραμμερ, τον Βασίλη. Λίγο πριν τη μίξη του δίσκου, ο Βασίλης σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό. Το 1997 το γκρουπ ηχογραφεί το δίσκο "Τσαλακωμένες μέρες". Κυκλοφορεί ο ζωντανά ηχογραφημένος δίσκος του Γιώργου Νταλάρα από την Ιερά Οδό. Τα Υπόγεια Ρεύματα συμμετέχουν με το τραγούδι τους "Ασημένια σφήκα". Το 1998 ηχογραφούν το δίσκο "Εικόνες στα σύννεφα". Διασκευάζουν τη "Θαλασσογραφία", συμμετέχοντας σε ενα δίσκο με διασκευές κομματιών του Διονύση Σαββόπουλου. Το κομμάτι ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Το 1999 ξεκινούν οι ηχογραφήσεις του δίσκου "Μικρά που 'ναι τα όνειρα". Το 2000 ο δίσκος κυκλοφορεί. Το 2005 τα Υπόγεια Ρεύματα κάνουν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, διασκευάζοντας παλιά τους κομμάτια και δοκιμάζοντας ζωντανά, το νέο τους υλικό. Απο τον Μαρτιο του 2007 ο νέος τους δίσκος με τίτλο "Νέα Μέρα" κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία.




ΤΕΤ. 29

ΣΥΝΑΥΛΙΑ- ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑΛΙΣΚΑΡΙ (ΡΑΧΕΣ) -ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ





ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009



ΚΥΡ. 2

ΣΥΝΑΥΛΙΑ - - ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ -ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ - ΠΑΝΟΣ ΦΟΡΤΟΥΝΑΣ

Τραγούδι χωρίς τέλος - Never ending song


ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ


sotiria_leonardou_2008_400‘Του Ανέμου οι λέξεις' μας φέρνουν μαντάτα και μουσικές από ένα ‘Παράξενο κόσμο'...


... κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την μουσική παράσταση που μας προτείνει η Σωτηρία Λεοναρδου με τους συνθέτες Βαγγέλη Φάμπα και Πάνο Φουρτούνα, χρησιμοποιώντας τους ομώνυμους τίτλους των δυο CD που προέκυψαν από την συνεργασία τους και που μαζί με τα τραγούδια από την δισκογραφία της Σωτηρίας συνθέτουν το παζλ αυτης της περιπλάνησης στις γειτονιές του κόσμου.


Από τους δρόµους του µεταξιού ως την Κρήτη , από την Αφρική ως τους δρόµους του Ρεµπέτικου και απ'τα Εξάρχεια μέχρι το Manhattan, η σημαντική αυτή ερμηνεύτρια, εξερευνώντας διαφορετικούς κόσµους και διαφορετικά µουσικά στυλ, δίνει δυνατές και πολύ προσωπικές ερµηνείες αποδεικνύοντας την πολυ-συλλεκτικότητα του ύφους και την ιδιαίτερη εκφραστικότητα της.


Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει, γνωστές επιτυχίες από την προσωπική δισκογραφία της Σωτηρίας, όπως το «Kαίγομαι» του Σταύρου Ξαρχάκου, το « Άσπρα μαύρα σκαλοπάτια», «Δεν έχω χρόνο μάτια μου», «η Ατζέντα» κύκλο τραγουδιών του Νικόλα Άσημου σε μια πρωτότυπη και ταυτόχρονα αρμονική συνύπαρξη, με Nina Simone, Leonard Cohen και ηλεκτρικά ρεμπέτικα.


Θα ακούσουμε επιλογές από τον «Παράξενο Κόσμο» το δίσκο της Σωτηρίας και του Πάνου με τον ομώνυμο τίτλο να προκύπτει από τη διασκευή στα ελληνικά ,στο βραβευμένο με Όσκαρ τραγούδι "Things have changed" του Bob Dylan.


Καθώς επίσης τα τραγούδια από το πρόσφατο CD, ‘Του ανεμου οι λεξεις' που δηµιούργησε μουσικά ο Βαγγέλης Φάµπας και στιχουργικά φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη Βασίλη Ελευθερίου (και της Ελένης Μαχαίρα σε ένα τραγούδι).


Ενα ταξίδι στις εποχές, στους τόπους, µα πάνω από όλα στα χρώµατα που συνθέτουν την ίδια τη Σωτηρία, καλλιτεχνικά και ανθρώπινα.


Η πορεία µιας φωνής, µέσα από σύντοµες -σαν από ταινία- εικόνες, αισθήµατα και σκέψεις, ειπωµένες χωρίς στόµφο αλλά µε σοφία, Του ανέµου οι λέξεις.... Μέσα από κινηµατογραφικές εικόνες, εµφανίζεται - φιγούρα µοναδική- και µας ταξιδεύει σε μέρη απρόσµενα.


Παίζουν επίσης οι μουσικοί:


Πιάνο: Γιώργος Κονής, κρουστά : Μανώλης Κουτσάκης, κιθάρα: Δημήτρης Αθανασιου, σαξόφωνο-φλάουτο: Θοδωρής Πιστόλας. Στο μπάσο και στη φωνή συμμετέχει ο ∆ηµήτρης Στασινός



ΔΕΥ. 3


ΣΥΝΑΥΛΙΑ - - ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ -ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ - ΠΑΝΟΣ ΦΟΡΤΟΥΝΑΣ

Τραγούδι χωρίς τέλος - Never ending song


ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΑΧΩΝ

ΤΡ. 4

ΣΥΝΑΥΛΙΑ - - ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ -ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ - ΠΑΝΟΣ ΦΟΡΤΟΥΝΑΣ

Τραγούδι χωρίς τέλος - Never ending song


ΘΕΡΜΑ



ΠΑΡ. 7 ΘΕΑΤΡΟ


ΤΕΤΤΙΓΕΣ -Τρεις μονόπρακτες κωμωδίες- Λ. Βαρδαρός


ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ- ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ


«Η κόρη του παντοπώλου» του Άγγελου Βλάχου

«Ζητείται Υπηρέτης» του Μπάμπη ΄Αννινου

«Το γεύμα του Παπή» του Ηλία Καπετανάκη


Το θέατρο Τέττιγες παρουσιάζει την παράσταση που αποτελείται από τρεις μονόπρακτες κωμωδίες - την «Κόρη του παντοπώλου», «Ζητείται υπηρέτης» και «Το γεύμα του Παπή».

Πρόκειται για κείμενα γραμμένα στα τέλη του 19ου αιώνα, με έντονη την αίσθηση του κοινωνικού σχολιασμού, μιας και μέσα από τη σάτιρα προσπαθούν να φέρουν τον θεατή του σήμερα πιο κοντά στην κοινωνική κατάσταση του τότε, σε μια εποχή μεταβατική τόσο γλωσσικά όσο και συνολικότερα.

Στην «Κόρη του παντοπώλου» ο ΄Αγγελος Βλάχος παρακολουθεί σκωπτικά μια οικογένεια μικροαστών και δεν διστάζει μαζί με τους ήρωές του να υπονομεύσει συνολικά τη δομή των σχέσεων που αναπτύσσονται πίσω απ' την κλειστή πόρτα του ελληνικού σπιτιού.

Το «Ζητείται υπηρέτης» του Μπάμπη Άννινου έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής, καθώς με γλυκόπικρο χιούμορ και έξυπνα γλωσσικά παιχνίδια ξεφεύγει απ' το επίπεδο της κωμωδίας ηθών και ‘κλείνει το μάτι' στον υποψιασμένο θεατή, μιλώντας του για αναξιοκρατία, ρουσφέτι και ασυδοσία του κρατικού μηχανισμού.

«Το γεύμα του Παπή» ανήκει στις κωμωδίες χαρακτήρων.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός, σκηνικά: Τόλης Πολυχρονιάδης,

κοστούμια: Όλγα Δημολιάτη, μουσική: Χρήστος Λεοντής,

κίνηση: Τάσος Καραχάλιος.

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Πάνος Ξενάκης, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Λεωνίδας Βαρδαρός, Κώστας Τζουβάρας, Γιώργος Σώχος, Βάσω Σοφούρη.



ΣΑΒ. 8

ΤΕΤΤΙΓΕΣ -Τρεις μονόπρακτες κωμωδίες- Λ. Βαρδαρός

ΕΥΔΗΛΟΣ - ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ



ΚΥΡ. 9

ΤΕΤΤΙΓΕΣ -Τρεις μονόπρακτες κωμωδίες- Λ. Βαρδαρός

ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΑΧΩΝ



ΤΕΤ 5

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ


EDWARD WEBB - THEODOROS CHLIAPAS - CHRISTOS MALAHIAS

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΕΥΔΗΛΟΥ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ciro pollio oliviero

Επικοινωνία: Τηλ.: 22750-31457, 31450, 31993




ΤΡ. 11

ΣΥΝΑΥΛΙΑ


MARTA SEBESTYEN (με τους Bolya - Dongó trio)

Σε διάλογο με τον KΩΣΤΗ ΑΒΥΣΣΗΝΟ και το σχήμα του


Καρπάθεια - Ψηλορείτης

ΑΡΧΑΙΕΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ- ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


ΓΙΑΛΙΣΚΑΡΙ (ΡΑΧΕΣ) ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


marta_sebestyen_400Μάρτα Σεμπεστιέν (Marta Sebestyen)

Η Μάρτα Σεμπεστιέν (γεννημένη το 1957 στη Βουδαπέστη) μεγάλωσε περιτριγυρισμένη από μουσική. Η μητέρα της ήταν καθηγήτρια μουσικής και είχε μαθητεύσει δίπλα στον σπουδαίο συνθέτη, ερευνητή και εθνομουσικολόγο Zoltan Kodaly. Από νεαρή ηλικία, η Μάρτα ήξερε ότι η ζωή της θα ήταν συνυφασμένη με τη μουσική.

Η υπέροχη φωνή της την ανέδειξε σε καλλιτέχνιδα διεθνούς κύρους και θεωρείται μία από τις πιο αυθεντικές ερμηνεύτριες της ουγγρικής παραδοσιακής μουσικής.

Έχει δώσει συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο και ως σολίστ αλλά και σε συνεργασία με διάφορα ουγγρικά και διεθνή μουσικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής. Έχει τραγουδήσει σε διπλωματικές εκδηλώσεις για τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας και τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας.

Η συνεργασία της με το γαλλικό σύνολο Deep Forest της χάρισε το βραβείο Γκράμμυ το 1996. Έχει ηχογραφήσει τραγούδια με τον Peter Gabriel και έχει συμμετάσχει και σε κινηματογραφικές παραγωγές. Ήταν η φωνή του Άγγλου Ασθενή, ταινία που κέρδισε το Όσκαρ Μουσικής, μαζί με άλλα οκτώ, το 1997.

Από το 1974 έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, τόσο στην πατρίδα της όσο και στο εξωτερικό, και έχει ανακηρυχθεί Πρέσβειρα του Ουγγρικού Πολιτισμού.

Στο μουσικό κόσμο της Marta Sebestyen περιλαμβάνονται τραγούδια από όλη τη γκάμα της παραδοσιακής μουσικής της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών εκείνων που πλέον δεν ανήκουν στην περιφέρεια της χώρας, αλλά διατηρούν πληθυσμιακές ομάδες Ούγγρων, όπως η Τρανσυλβανία και η Μολδαβία.

Η δια ζώσης επαφή με τα συγκεκριμένα είδη μουσικής δίνει την ευκαιρία στον ακροατή για αυθεντική προσέγγιση με τον εν γένει ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τα χρόνια του πρώιμου Μεσαίωνα και έκτοτε.

Σημαντική παράμετρος στην ερμηνευτική δεινότητα και την ευρύτητα ρεπερτορίου της Marta Sebestyen αποτελούν τα αντιπροσωπευτικά τραγούδια από τη Βαλκανική χερσόνησο, όπως τα σέρβικα, τα ρουμάνικα, τα βουλγάρικα, ακόμα και τα ελληνικά. Είναι χαρακτηριστικό το πείραμα της Sebestyen στο δίσκο της Kismet (1996), όταν στο τρίτο κατά σειρά κομμάτι Leaving Derry Quay/Eleni μπλέκει την ιρλανδική με την ηπειρώτικη πεντατονία.

Ενδεικτική των αναζητήσεων και του καλλιτεχνικού της ορίζοντα είναι η επί σειρά ετών συνεργασία της με το σημαντικό έθνικ γκρουπ από τη χώρα των Βάσκων, Alboka, όπως και το προσωπικό της ενδιαφέρον για τη μουσική της Κάτω Ιταλίας, με τις ελληνικές καταβολές από αρχαιοτάτων χρόνων.

Στην τελευταία της δουλειά, η οποία αποτελεί και τον «κορμό» για τη λίστα τραγουδιών που παρουσιάζει στις τελευταίες συναυλίες της, η Sebestyen συνεργάζεται Balázs Szokolay (γκάιντα, φλάουτα, σαξόφωνο),
και Mátyás Bolya (λαούτο, τσίτερ). Στο Nyitva látám mennyeknek kapuját (I Can See the Gates of Heaven), Viva La Musica, 2008, περιλαμβάνονται τραγούδια με θρησκευτικό και κοσμικό ύφος από την ουγγαρέζικη παράδοση, έως και την παράδοση των Csángó της Μολδαβίας.

Εν κατακλείδι, η κεντρική προσέγγιση της Marta Sebestyen στη συναυλίες της αποτελεί ένα κράμα από την παραδοσιακή μουσική τω χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, μέχρι και τη χώρα μας, την Ελλάδα, για την οποία τρέφει ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση και ειδικά για την μουσική της παράδοση, την οποία και μελετάει συστηματικά.

Στις καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, η Marta Sebestyen θα μπορούσε να παρουσιάσει και να χαρίσει πολιτισμικές «γέφυρες» ανάμεσα στην ιστορική κουλτούρα της πατρίδας της και σε αυτήν των χωρών και περιοχών, των οποίων η μουσική αποτέλεσε πεδίο έρευνας, καταγραφής και πολύχρονης καλλιτεχνικής ενασχόλησης για την ίδια.

marta_sebestyen_trio_400Το «τρίο» μουσικών, που είναι και το βασικό σχήμα της Ουγγαρέζας τραγουδίστριας αποτελείται από τους:

Marta Sebestyen, φωνητικά, φλογέρα, ντέφι,
Balázs Szokolay, γκάιντα, φλάουτα, σαξόφωνο,
Mátyás Bolya, λαούτο, τσίτερ


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

The Best Of Marta Sebestyen [1997, Hannibal/Ryko]

Hungarian Folksongs [2006, Gryllus]

Kismet [1996, Hannibal/Ryko]

Σύνδεσμος: www.sebestyenmarta.hu


kostis_abyssinos_400Ο Κωστής Αβυσσινός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σκαλάνι Ηρακλείου και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα δίπλα στο πατέρα του, το δάσκαλο της Κρητικής μουσικής και δεξιοτέχνη του βιολιού Γιώργη Αβυσσινό. Ταξίδεψαν μαζί για συναπτά έτη τόσο σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταφέροντας το ήθος της μουσικής μας παράδοσης όπου υπάρχει Ελληνισμός.

Ο Κωστής Αβυσσινός συνεργάστηκε με τον Γιώργη Αβυσσινό παίζοντας λαούτο, μαντολίνο, μπουλγαρί, μπουζούκι και τραγουδώντας. Καρπός της συνεργασίας ήταν οι δισκογραφικές δουλειές¨


Αβυσσινός Νο 1

Αβυσσινός Νο 2

Νυχτοξημερώματα

Χοροί και τραγούδια της Κρήτης

Κοντιλιές και πεντοζάλια κ.α.

Το 1996 σε συνεργασία με τον γνωστό Τούρκο δεξιοτέχνη του βιολιού Σενιχ Αντεγκερ και τον Χαίνη Δημήτρη Αποστολάκη φτιάχνει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο Του Λιβυκού το Πέλαγος. Ταυτόχρονα συνεργάζεται επί σκηνής με πλήθος καταξιωμένων μουσικών τόσο σε παραδοσιακά όσο και σε ρεμπέτικα σχήματα.

Το 1997 συνεργάστηκε με το συγκρότημα Χαίνιδες. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι το άλμπουμ με τίτλο Το Μεγάλο Ταξίδι.


Ο Κωστής Αβυσσινός κουβαλώντας τις καταβολές της Κρητικής παράδοσης και αφομοιώνοντας βιωματικά πολλές παραδόσεις ( Σμυρναίικο, Νησιώτικο, ρεμπέτικο) έχει το αισθητήριο να τις ζωογονεί και να τις καθιστά λειτουργικές στο σήμερα συνεπαίρνοντας τον ακροατή σε αξέχαστα πρωτότυπα μουσικά ταξίδια.

Έχει πάρει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ λαϊκής μουσικής στη Γαλλία, Ιταλία, Αμερική, Βέλγιο, Γερμανία, Καναδά, Τουρκία κ.τ.λ.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές πόλεις και χωριά της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Γιάννενα, και στα νησιά του Αιγαίου. Έχει ακόμα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.





ΚΥΡ. 23

ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ και οι

ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΝΤΕΛΜΕΡ, ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗΣ , Δ. ΣΤΑΣΙΝΟΣ

ΕΥΔΗΛΟΣ ΛΙΜΑΝΙ


LA MAR

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ


m.plessas_400Οι «Δρόμοι της Θάλασσας» αναφέρονται, είτε άμεσα, είτε έμμεσα στη θάλασσα. Οι πόθοι, η απόσταση, οι προσευχές, τα μοιρολόγια, ο έρωτας, η μοναξιά, τα όνειρα, η συντροφιά, η σοφία, ο θάνατος, η απουσία, ο πολιτισμός, η εγγύτητα των ανθρώπων. ...όλα αυτά βρίσκουν τον τόπο τους και το φόντο τούς στην απέραντη Θάλασσα.

Μια απο τις μεγαλύτερες μορφές της Ελληνικής μουσικής στην Ικαρία για 2η φορά στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ικαρος.




ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 9.30 M.M.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ 10 ΕΥΡΩ



Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος

Το φεστιβάλ γίνεται κάθε καλοκαίρι (τέλος Ιουλίου/αρχές Αυγούστου) στο νησί της Ικαρίας στο βορειοανατολικό Αιγαίο.


klaudia_delmer_400Στο Μουσικό μέρος του Φεστιβάλ έχουν μέχρι τώρα συμμετάσχει καλλιτέχνες όπως οι L' HAM DE FOC (Ισπανία), οι Motion Τrio (Πολωνία), οι Etnika (Μάλτα), οι Chicana Gypsy Band (Ισπανία, Μεξικό, ΗΠΑ), ο Μίμης Πλέσσας και η Κλαούντια Ντελμέρ, η Lamia Bediοui (Τυνησία), οι ΘΕΡΟΣ, οι Τangarto, ο Βασίλης Λέκκας και ο Γιάννης Σπάθας, ο Γιώργος Ψυχογιός , και οι Encardia.


Το 2009 είναι η τέταρτη χρονιά της λειτουργίας του. Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 9.45μ.μ. Θα υπάρχουν λεωφορεία ειδικά για τις συναυλίες και η γενική είσοδος είναι € 10.


Oι στόχοι μας

Το φεστιβάλ ταυτίζεται με τον μύθο του Ικάρου.
Στο φεστιβάλ αυτό φιλοξενούμε καλλιτέχνες που αγκαλιάζουνε και εντάσσουνε πολιτισμό η πολιτισμούς άλλων λαών στην μουσική τους. Εννοείται ότι οι μουσικοί που «ανοίγονται» προς άλλους πολιτισμούς και τους μελετούν αισθάνονται και πολύ αγάπη και θαυμασμό για αυτό που είναι πέρα από τα βιώματα της δικής τους χώρας.
Πιστεύουμε επίσης ότι η έννοια του διαλόγου είναι αυτή που προστατεύει τον εγχώριο πολιτισμό αφού το ξεκίνημα ενός διαλόγου σε οποιοδήποτε θέμα μας κάνει να εκβαθύνουμε πρώτα τη γνώση της «δικής μας όχθης». Αυτόματα όλα αυτά θα μας κάνουν να κοιτάμε και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδος.


m.tsaxouridis_400_01H αρχή

Μετά από μια σειρά συναντήσεων το χειμώνα 2006, και οι τρεις δήμοι της Ικαρίας αποφάσισαν να υποστηρίξουν πνευματικά και οικονομικά αυτήν την προσπάθεια. Στο παρελθόν το φεστιβάλ βοηθήθηκε και από την νομαρχία της Σάμου Οι συναυλίες πραγματοποιούνται και στους τρεις δήμους του νησιού ανάλογα με την οικονομική συμβουλή του κάθε δήμου.
Οι κοινή μας επιθυμία να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός φορέας οποίος θα φέρει εκλεκτά μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ιδέες και οράματα οποία θα λειτουργήσουν προς όφελος των κατοίκων του νησιού, των επισκεπτών του και των ίδιων τον συμμετοχών του φεστιβάλ. Εφέτος το Φεστιβάλ συνχρηματοδοτείται και απο τη ΤΕΔΚ Σάμου.


Tο νησί

Ένα ακόμα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Κι όμως η Ικαρία έχει τρόπο στη θάλασσα των νησιών να ξεχωρίζει.
Στον γοητευτικό μύθο του Ίκαρου η ανοιχτή θάλασσα του νησιού αποτέλεσε το άδοξο τέλος του φιλόδοξου ταξιδιού του. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος ο Ηρακλής ονόμασε τη θάλασσα αυτή Ικάριο πέλαγος και το διπλανό νησί Ικαρία.
Πέρα όμως απ' τη μυθολογική βαρύτητα του τόπου, τα ευρήματα που έρχονται στο φως από τη νεολιθική περίοδο και την κλασική αρχαιότητα, φανερώνουν τον ιδιαίτερο ρόλο του νησιού που συνεχίζει έως την σύγχρονη ιστορία, αγκαλιάζοντας τους εξόριστους κομμουνιστές με ανεπτυγμένα αισθήματα αδελφότητας, αγάπης και ελευθερίας.
Αυτά τα χαρακτηριστικά των Ικαριωτών αποτελούν και την κινητήριο δύναμη του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων Ίκαρος. Πρόκειται για μια πολιτιστική έκφραση του οράματος που γεννά η πορεία του νησιού στην ιστορία και ο ρόλος του στον μύθο που συναρπάζει.
Σκοπός του να καλωσορίζει καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο και την Ελλάδα για να μοιραστούν εμπειρίες σε έναν διάλογο πολιτισμού συνθέτοντας αυτό το μαγευτικό ψηφιδωτό της ανθρώπινης έκφρασης. Klaudia Delmer




ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΤΙΣ 9.30 M.M.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ 10 ΕΥΡΩ




Tags: Ίκαρος.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top