Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
Βάρκα στο γυαλό


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Φορτηγό οικολογική «βόμβα» στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου

Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 20/05/2009

Σε βραδυφλεγή οικολογική «βόμβα» έχει μετατραπεί μικρό φορτηγό πλοίο, που εδώ και πάνω από δύο μήνες έχει εγκαταλειφθεί στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία και το 12μελές πλήρωμά του συντηρείται χάρη στην αλληλεγγύη των κατοίκων.

Φορτηγό οικολογική «βόμβα» στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου

«Το πλοίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του έτσι και αλλιώς μικρού λιμανιού μας, αλλά αν με κάποιο "καιρό" «καθίσει» ή «ανοίξουν» τα προσωρινά κλεισμένα ρήγματά του, θα υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις για το περιβάλλον μέσα στη λιμενολεκάνη», λέει στο «Εθνος» ο αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου, Νίκος Λαρδάς.

Την ίδια ώρα, οι 12 ναυτικοί (10 Ρώσοι και 2 Ουκρανοί), που αποτελούν τα μέλη του πληρώματός του με σημαία Μολδαβίας φορτηγού πλοίου «Πάβελ», διαβιώνουν χάρη στα ανθρωπιστικά αισθήματα των κατοίκων της Ικαρίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του νησιού, που τους τροφοδοτούν με νερό και καύσιμα.

Ηδη οι 3 δήμαρχοι των δήμων της Ικαρίας έχουν θέσει με κοινή επιστολή τους το πρόβλημα προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Αναστάση Παπαληγούρα, και ζήτησαν την άμεση παρέμβασή του για να απομακρυνθεί το πλοίο από το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου και να επαναπατριστούν οι εγκαταλελειμμένοι ναυτεργάτες.

Η υπόθεση ξεκίνησε ουσιαστικά στις 9 Μαρτίου, οπότε το ηλικίας 30 χρόνων φορτηγό «Πάβελ», χωρητικότητας 2.478 κόρων, προσάραξε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε βραχώδη ακτή στη Χρυσομηλιά Φούρνων. Ταξίδευε από το ρωσικό λιμάνι Αζόφ με προορισμό τη Μερσίνα της Τουρκίας έμφορτο με 3.000 τόνους σιτηρά.

Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν δύο ρήγματα, στα οποία έγινε πρόχειρη στεγανοποίηση και στις 17 Μαρτίου ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου, όπου με άδεια των λιμενικών Αρχών μεταφορτώθηκε το φορτίο σε άλλο πλοίο. Από τότε η ρωσική πλοιοκτήτρια εταιρεία εγκατάλειψε ουσιαστικά το «Πάβελ» και το πλήρωμά του, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για δικαστική διένεξη με το ρυμουλκό που έκανε τη ρυμούλκηση.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης


Έθνος
Tags: Πάβελ, Άγιος Κήρυκος, Νίκος Λαρδάς.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top