Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Αναψαν φωτιές τα έργα στο λιμάνι του Ευδήλου

Νέα » Τοπικά νέα - 04/04/2009

Μερίδα κατοίκων του γραφικού οικισμού αντιδρά στα έργα ανάπτυξης του λιμανιού, υποστηρίζοντας ότι μπαζώνεται και τσιμεντοποιείται η κυκλική προκυμαία.

Αναψαν φωτιές τα έργα στο λιμάνι του Ευδήλου

Δεν είναι τσιμεντοποίηση αλλά αναγκαίο έργο για να μπορούν να κινούνται τα αυτοκίνητα, υποστηρίζει ο δήμαρχος του Ευδήλου Στέλιος Σταμούλος.

Την περασμένη Κυριακή διοργανώθηκε λαϊκή συνέλευση στον Εύδηλο, στην πλατεία, για το θέμα των έργων στο λιμάνι, από τη δημοτική αρχή. Σύμφωνα με την Κίνηση των Πολιτών που αντιδρούν, «η συνέλευση εξελίχθηκε σε λαϊκό δικαστήριο με ανάγνωση 26 ονομάτων, μέσα σε κλίμα έντασης και τρομοκρατίας». Κατηγορούν ακόμα τον δήμαρχο ότι «με εμπρηστική πρακτική, με υπαινιγμούς, αστήρικτες κατηγορίες και παραπληροφόρηση εις βάρος της Κίνησης Πολιτών, καθώς και με την προσωπική επίθεση με ύβρεις, χαρακτηρισμούς και ειρωνικά σχόλια για την προσωπικότητα και την επαγγελματική οντότητα του συμπολίτη μας Χρήστου Δάμαλου, δημιούργησε κλίμα έντασης και επιθετικότητας που σαν αποτέλεσμα είχε την αφαίρεση του λόγου και τελικά τον ξυλοδαρμό του».

«Πράγματι έγινε ένα επεισόδιο με κάποιο θερμόαιμο νέο του δήμου. Φυσικά και το καταδικάζουμε. Δεν φημιζόμαστε για τέτοιες πρακτικές» είπε στην «Ε» ο δήμαρχος.

«Η φυσική λεκάνη και η παραδοσιακή (κτισμένη από τη δεκαετία του 1960) κυκλική προκυμαία του λιμανιού κινδυνεύουν να μπαζωθούν και να τσιμεντοποιηθούν. Η Νομαρχία Σάμου, με τη συναίνεση του δήμου μας, χωρίς να ενημερώσει λεπτομερώς τους πολίτες, αποφάσισε τη διαπλάτυνση της παραδοσιακής προκυμαίας κατά 10 μέτρα και σε κάποια σημεία κατά 25 και πλέον μέτρα.

Αυτή η απόθεση εκατοντάδων τόνων τσιμέντου (περίπου 5.000 κυβικά μέτρα) απειλεί να καταστρέψει ένα σημαντικό μνημείο ναυτικής παράδοσης, να διαταράξει την αρμονία με την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών σπιτιών του λιμανιού και τελικά να πλήξει καίρια την τουριστική αξία του χωριού μας», καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών που έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Είναι έργα απαραίτητα, για να πάει μπροστά η Ικαρία. Αν το ΣτΕ αποφασίσει να σταματήσουν τα έργα, τότε ο Εύδηλος θα παραμείνει ένα εγκαταλειμμένο εργοτάξιο και εμείς θα αναγκαστούμε να φύγουμε γιατί η περιοχή δεν θα έχει κανένα μέλλον», απαντά ο κ. Σταμούλος.

Η Κίνηση των Πολιτών επισημαίνει ότι μπορεί να γίνει το έργο διαπλάτυνσης του λιμανιού χωρίς να πειραχτεί η κυκλική προκυμαία, χωρίς να γεμίσει τραπεζοκαθίσματα και αυτοκίνητα και να χάσει τον ήπιο γραφικό της χαρακτήρα. Γι' αυτό ζητούν:

* Την αλλαγή της μελέτης και την απόσυρση της πρότασης διαπλάτυνσης κατά δέκα μέτρα της πλατείας του Ευδήλου.

* Την ελαχιστοποίηση της διαπλάτυνσης του δρόμου προσπέλασης προς όφελος της θαλάσσιας λεκάνης (το έργο αυτό βρίσκεται ήδη στο ορχικό στάδιο υλοποίησης).


Ελευθεροτυπία
Tags: Στέλιος Σταμούλος, Εύδηλος.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top