Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Συμφωνία ΟΤΑ Ικαρίας - Ε.Ε.Α.Α - ΥΠΕΧΩΔΕ

Νέα » Τοπικά νέα - 26/02/2009

Την προηγουμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στην έδρα του Γ.Ε.Δ.Σ.Α.Π (ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ) του ΥΠΕΧΩΔΕ , συνάντηση αντιπροσωπείας των ΟΤΑ της Ικαρίας( Αποτελούμενη από τους Δημάρχους ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ – Σ. ΤΕΣΚΟ / ΕΥΔΗΛΟΥ - Σ. ΣΤΑΜΟΥΛΟ / ΡΑΧΩΝ - Φ. ΚΑΡΟΥΤΣΟ και τον Αντιδημαρχο ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΥ Ν . ΛΑΡΔΑ ) με τον προϊστάμενο του γραφείου κ Δ. Σκορδίλη και τον Διευθυντή της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ) κ Γ.Ραζη .

Συμφωνία ΟΤΑ Ικαρίας - Ε.Ε.Α.Α - ΥΠΕΧΩΔΕ

 Η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων των ΟΤΑ Ικαρίας τόσο προς το  Γ.Ε.Δ.Σ.Α.Π  όσο και την  ΕΕΑΑ  με σκοπό να δοθεί λύση στην προσπάθεια συνεργασίας των ΟΤΑ Ικαρίας  με την Ε.Ε.Α.Α .  Προσπάθεια που δεν έχει ακόμα αποδώσει τα αναμενόμενα, αφού μετά από προτάσεις και επιστολές 3 χρόνων χρειάστηκε η προσφυγή μας στο Γ.Ε.Δ.Σ.Α.Π του ΥΠΕΧΩΔΕ ,και η παρέμβαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για να υπάρξει απάντηση. Η απάντηση όμως της ΕΕΑΑ δεν αναγνώριζε τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Ελλάδας ,προτείνοντας - επικαλούμενη το Νομοθετικό πλαίσιο - ουσιαστικά τη μετατροπή των Δήμων σε έμπορο ανακυκλώσιμων υλικών.                            Πιο συγκεκριμένα  οι Δήμοι πρότειναν: την παροχή εξοπλισμού (κάδοι, όχημα κ.λ.π,) την οικονομική συμβολή στο λειτουργικό κόστος καλύπτοντας έστω μέρος αυτού, οι Δήμοι να χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.Α.Α ανά τόνο υλικών που πιστοποιημένα θα παραδίδεται από τους Δήμους στην Ε.Ε.Α.Α προς αξιοποίηση στην αγορά των δευτερογενών υλικών. Επίσης η Ε.Ε.Α.Α πρέπει για λειτουργικούς λόγους να καλύψει και το κόστος μεταφοράς.                                                Αντιπρότειναν από την Ε.Ε.Α.Α:¨Για την συμβολή στο λειτουργικό κόστος θα πρέπει να αλλάξει από το ΥΠΕΧΩΔΕ ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος.                                                                                                                      Για τον τρόπο συνεργασίας προτείνοταν τα εξής σενάρια.

Α) Οι ΟΤΑ του νησιού θα εκτελούν τη συλλογή και τη μεταφορά μόνοι τους και η Ε.Ε.Α.Α θα τους επιδοτεί με βάση τα τιμολόγια πώλησης ανά τόνο.
Β) Οι ΟΤΑ του νησιού θα εκτελούν τη συλλογή και τη μεταφορά των αποβλήτων συσκευασίας στο χώρο μεταφόρτωσης με εξοπλισμό συλλογής (κάδοι, όχημα) που θα παραχωρήσει το Σύστημα, οπότε το Σύστημα θα αναλάβει το κόστος της περαιτέρω θαλάσσιας μεταφοράς τους¨.
Με αυτά τα σενάρια όμως η δραστηριότητα της ανακύκλωσης στην Ικαρία θα εκτίνασσε το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών καθαριότητας που ήδη έχουν προβλήματα , οδηγώντας τους Δήμους στην αναπροσαρμογή των σχετικών τελών σε σημαντικό ποσοστό απαγορευτικό για αρκετά νοικοκυριά.
Εν ολίγοις καλούσαν την Τ.Α να υποχρεώσει τους πολίτες να πληρώσουν για μια δράση για την οποία έχουν ήδη πληρώσει - μέσω των αγορών από τις εταιρίες προϊόντων που χρηματοδοτούν την Ε.Ε.Α.Α- γιατί δε δέχονταν να επεκτείνουν την δραστηριότητα τους σε περιοχές της χώρας με αυξημένο κόστος.
Στην συνάντηση αυτή για πρώτη φορά καταγράφθηκε θετικό αποτέλεσμα και έχουμε κατά αρχην συμφωνία και των τριών εμπλεκόμενων πλευρών (ΟΤΑ Ικαρίας - Ε.Ε.Α.Α  - ΥΠΕΧΩΔΕ ) στα ακόλουθα:
  1. Η Ε.Ε.Α.Α αναλαμβάνει της δραστηριότητες ενημέρωσης και προβολής  για το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας στην Ικαρία
  2. Η Ε.Ε.Α.Α θα παραχωρήσει στους ΟΤΑ Ικαρίας των απαιτούμενο εξοπλισμό για το πρόγραμμα ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας  ( Κάδους – Όχημα μεταφοράς - εξοπλισμό μεταφόρτωσης /Clark)
  3. Η Ε.Ε.Α.Α αναλαμβάνει το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων (χαρτί, γυαλί, πλαστικό , μέταλλο που προέρχονται από τις συσκευασίες και συλλέγονται από το πρόγραμμα της Ε.Ε.Α.Α)
  4. Τέλος - το σημαντικότερο  - Η Ε.Ε.Α.Α θα συμβάλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας με το εξής μοντέλο χρηματοδότησης: δίνεται από το Σύστημα κλιμακωτή  οικονομική ενίσχυση στους ΟΤΑ Ικαρίας , η οποία υπολογίζεται με βάση την ποσότητα αποβλήτων που συλλέγεται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση ως εξής:
     Ενίσχυση βάσει κλίμακας απόδοσης ανά κάτοικο και έτος
Min
(Kg)
Max
(Kg)
€/t
0 8 30
8,1 15 40
15,1 20 50
20,1 25 60
25,1 30 65
30,1 -- 70

 
 

  1. Επίσης το ΥΠΕΧΩΔΕ ενισχύει χρηματοδοτικά τους ΟΤΑ Ικαρίας για την απόκτηση 100 επιπλέων κάδων.

 

Της επόμενες ημέρες αναμένουμε κλιμάκιο της ΕΕΑΑ στην Ικαρία για να διευθετηθούν οι τεχνικές παράμετροι της συνεργασίας , και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα τόσο της υπογραφής των τριών συμβάσεων όσο και της έναρξης της ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας στην Ικαρία.
Κλείνοντας να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά ότι η σοβαρότητα αυτής της εξέλιξης έγκειται στην υποχρέωση της ΕΕΑΑ να συμβάλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της νέας αυτής υπηρεσίας ,καθώς και στην αναγνώριση εμμέσως από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Υποχρεώνοντας την ΕΕΑΑ σε οικονομική συμβολή- Ενισχύοντας το ίδιο οικονομικά τους ΟΤΑ Ικαρίας) των προβλημάτων που δημιουργούνται από την ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών που επιβάλλεται να λειτουργούν ως Δημοσιές υπηρεσίες. Τέλος αναδεικνύεται η αποτελεσματικότητα του δρόμου της διεκδίκησης, δρόμου που ακολουθούν με συνέπεια τα τελευταία χρόνια οι ΟΤΑ της Ικαρίας .
                               
                                 ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
   ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ              ΕΥΔΗΛΟΥ                        ΡΑΧΩΝ                    
    Σ . ΤΕΣΚΟΣ              Σ. ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ               Φ.  ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ  

Tags: Σπύρος Τέσκος, Νίκος Λαρδάς, Φανούρης Καρούτσος, Στέλιος Σταμούλος, ΕΕΑΑ, Γ.Ε.Δ.Σ.Α.Π., ΥΠΕΧΩΔΕ, ΟΤΑ Ικαρίας.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top