Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Ικαρίας απαντά στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Νέα » Πολιτικά - 17/09/2008

Το τελευταίο διάστημα (κυρίως το τελευταίο ένα χρόνο) οι γνωμοδοτήσεις της 3ης ΕΦΟΡΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ προκάλεσαν χρονοβόρες αν όχι αξεπέραστες εμπλοκές στον σχεδιασμό και τη κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ / Χ.Υ.Τ.Α) στην Ικαρία.

  Δεν χρειάζεται βέβαια να σας επισημάνουμε ότι μέσω της κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Υ / Χ.Υ.Τ.Α, που αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα περιβαλλοντικό στόχο τόσο των ΟΤΑ του νησιού, όσο και της Κεντρικής Διοίκησης προωθούνται :
    1. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και των υπολειμμάτων τους, καθώς η Ικαρία έχει ενταχθεί σε  πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
    2. Η κατάργηση  της επικίνδυνης ανεξέλεγκτης καύσης των απορριμμάτων.
    3. Η αποκατάσταση των υφισταμένων ακατάλληλων Χ.Α.Δ.Α.
    4. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και κυρίως των παιδιών του νησιού.
    5. Η εφαρμογή της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η αποφυγή των κυρώσεων που αναμένονται.
      Πρόκειται επομένως για το σπουδαιότερο έργο που σχεδιάζεται στην Ικαρία με σκοπό την αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, και την εξασφάλιση της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.  Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι από τις αρχές του 2009, θα ξεκινήσει η επιβολή των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προβλέπουν, για τις περιοχές που δεν έχουν λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης και απόθεσης των σκουπιδιών, την καταβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων.
      Παρόλα αυτά δεν διαμαρτυρηθήκαμε για την εκπρόθεσμη γνωμοδότηση της 3ης ΕΦΟΡΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ που έκρινε ως ακατάλληλη, για κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ / Χ.Υ.Τ.Α, τη θέση «Κελιά» του Δήμου Ευδήλου, θεωρώντας (η Εφορία) ότι πλησίον της περιοχής του έργου υπήρχαν ερείπια της Βυζαντινής Περιόδου.
      Ούτε δώσαμε σημασία στις «φήμες», που έλεγαν ότι η Συγκεκριμένη γνωμοδότηση ήταν προϊόν πιέσεων από τοπικούς παράγοντες, «διαμαρτυρόμενους πολίτες», «φίλους» και «γνωστούς». Προκάλεσε βέβαια τον εύλογο σκεπτικισμό μας το γεγονός ότι οι «Βυζαντινές Αρχαιότητες» της γνωμοδότησης δεν ήταν γνωστές στους ντόπιους, ούτε υπάρχουν σε ιστορικές αναφορές για την Βυζαντινή Περίοδο στην Ικαρία.
       Αντιθέτως υπήρξαν μαρτυρίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ισχυρίζονταν, ότι τα ερείπια αυτά ήταν σχετικά πρόσφατα (19ο και 20ο αιώνα) και προέρχονται από κτίσματα που κατασκευάσθηκαν για να εξυπηρετούν εποχιακές αγροτικές δραστηριότητας (στάβλοι,  κ.λ.π).
      Μας προβλημάτισε επίσης το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης, καθώς ανέτρεπε δεδομένα για την Ιστορική και Συλλογική μνήμη του Ικαριακού λαού. 
      Οι ιστορικοί που ασχολήθηκαν με τη ζωή στην Ικαρία κατά τη Βυζαντινή περίοδο θεωρούσαν ότι η άμυνα των Ικαριωτών κατά των πειρατών στηριζόταν στην απόκρυψη (οι Ικαριώτες έκτιζαν διάσπαρτα τα σπίτια τους χωρίς αυτά να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεκτικός οικιστικός ιστός) και στην μετακίνηση τους στην ενδοχώρα. Χάρη στη γνωμοδότηση για τα «Κελιά» μάθαμε ότι δεν κρυβόντουσαν από τους πειρατές αλλά αντιθέτως ότι ζούσαν σε περιοχές με θέα προς τη θάλασσα.
      Αναρωτιόμαστε επίσης εάν η 3η ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ έλαβε υπ’όψιν της ότι στη περιοχή δεν δικαιολογείται η μόνιμη εγκατάσταση, διαχρονικά, κάποιων ανθρώπων, καθώς δεν προσφέρεται για συστηματική καλλιέργεια λόγω του βραχώδους εδάφους και υπεδάφους, τη σχετικά απότομη μορφολογία και τη μη επάρκεια υδάτινων πόρων.
      Δεν επρόκειτο να ασχοληθούμε με τη γνωμοδότηση για τα «Κελιά», εάν δεν έφθαναν σε εμάς οι «φήμες» ότι η 3η ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ πρόκειται να γνωμοδοτήσει αρνητικά και για τη κατασκευή ενός αλλού σημαντικού έργου του ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ Ικαρίας σε περιοχή του Δήμου Ευδήλου.  Οι εν λόγω «φήμες» ανέφεραν ότι πάλι ασκούνται πιέσεις από τοπικούς παράγοντες, «διαμαρτυρόμενους κατοίκους», «φίλους» και «γνωστούς».
   Σας υπενθυμίζουμε ότι η ύπαρξη σφαγείου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αναβάθμιση της κτηνοτροφίας στην Ικαρία καθώς και για την εφαρμογή του μέτρου «Εκτατικοποίησης» του Υπουργείου Αγροτικής για μείωση  των ανεπιτήρητων ζωών στο νησί.
    Επίσης θα εξασφαλίσει:
  1. Την περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού, καθώς σήμερα τα ζώα σφάζονται ανεξέλεγκτα υποβαθμίζοντας το έδαφος, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά.
  2. Την μείωση της υπερβόσκησης που πλήττει την Ικαρία, καθώς θα μείνουν λιγότερα ζώα ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του μέτρου της «Εκτατικοποίησης».
  3. Τις καλές συνθήκες υγιεινής και τον απαιτούμενο κτηνιατρικό έλεγχο κατά τη σφαγή των ζώων.
  4. Τη πιστοποίηση της ποιότητας των Ικαριακών κρεάτων.
  5. Τη συστηματική και ορθολογική διάθεση των υγρών και στέρεων αποβλήτων που προέρχονται από τη σφαγή.
  6. Την ελαχιστοποίηση της όχλησης που προκαλεί η ανεξέλεγκτη σφαγή (οπτική όχληση, δυσάρεστες μυρωδιές, κ.λ.π).
   Ως εκ τούτου είναι προφανής η σημασία της κατασκευής ενός οργανωμένου σφαγείου για τους κτηνοτρόφους, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
   Δυστυχώς μην μπορώντας να ρισκάρουμε τη ματαίωση και της κατασκευής του σφαγείου, ο Πρόεδρος του «Αναπτυξιακού Συνδέσμου Ο.Τ.Α Ικαρίας και Φούρνων», που είναι ο κύριος φορέας σχεδιασμού και κατασκευής του έργου, Κος Αυγερινός Κούβαρης,  επικοινώνησε με υπάλληλο της 3ης ΕΦΟΡΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ .
      Με έκπληξη πληροφορήθηκε από την αρμόδια υπάλληλο ότι πρόκειται να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη κατασκευή του σφαγείου, ισχυριζόμενη ότι το σφαγείο θα φαίνεται από το κάστρο του «Κοσκινά».  Στις εύλογες επισημάνσεις του κου Κούβαρη, ότι λόγω της τοποθεσίας του κάστρου (ως γνωστόν τα κατασκεύαζαν στα ψηλότερα σημεία για να παρατηρούν και να επιβλέπουν όσο πιο μακριά γινόταν) από αυτό θα φαίνεται η μισή Ικαρία, η υπάλληλος του είπε ότι θα γνωμοδοτήσει αρνητικά γιατί θα κοπούν κάποια δέντρα και ότι τάχα εκεί είναι δάσος. Ασχέτως αν η εν λόγω υπάλληλος είναι αναρμόδια να γνωμοδοτεί για δένδρα και δάση, καταργώντας άλλες Υπηρεσίες,
    Για το θέμα της οπτικής όχλησης των επισκεπτών του κάστρου που τουλάχιστον είναι θέμα της αρμοδιότητας της επισημαίνουμε τα εξής:
  1. Θα πρέπει σύμφωνα με την άποψη της να σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα στις περιοχές που έχουν οπτική επαφή με το κάστρο του Κοσκινά, καθώς θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το σφαγείο είναι ένα κατ’ εξοχήν κτιριακό έργο (μεγέθους μιας αποθήκης .
  2. Θεωρώντας ότι ούτως ή άλλως η απόσταση του έργου από το κάστρο είναι σημαντική, αναμένουμε από τη 3η ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ να μας την προσδιορίσει.
 
    Αξιότιμοι κύριοι
            Οι συγκεκριμένες ενέργειες που αναφέρθηκαν, και αφορούν την δημιουργία δυο σημαντικότατων έργων υποδομής για την Ικαρία, δημιουργούν εύλογη αγανάκτηση στους κατοίκους της Ικαρίας και έντονη ανησυχία  στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εξέλιξη των αναγκαίων αυτών έργων.     
         Επίσης διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι τα εμπόδια που παρουσιάζονται στην εξέλιξη των έργων  δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του υπερβάλλοντος ζήλου διαφόρων υπηρεσιακών παραγόντων. Κατά την άποψη μας  ευθύνες για όλη αυτή την υπόθεση δεν θα έχουν βεβαίως μόνο οι «υπάλληλοι» των υπηρεσιών, ευθύνες υπάρχουν πρώτα και κυρία στους πολιτικούς προϊστάμενους όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών. Που αφενός δεν δημιούργησαν ποτέ τις αναγκαίες υποδομές και αφετέρου δεν υποστηρίζουν αποτελεσματικά την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να της κατασκευάσει σήμερα.
     Τελειώνοντας  παρακαλούμε, από εδώ και πέρα να φροντίσετε να αντιμετωπισθεί με αντικειμενικότητα και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις από τη 3η ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, και όχι μόνο κάθε έργο που αφορά την Ικαρία.
    Αναμένοντας ενέργειες σας, είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία. 
    Υ.Γ. Στα πλαίσια της προσδοκώμενης, από εδώ και πέρα, καλής συνεργασίας μας με την 3η ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ σας περιμένουμε στο νησί μας για να μας παρουσιάσετε τις «Βυζαντινές Αρχαιότητες» στη θέση «Κελιά», ώστε να δρομολογηθούν από κοινού με όλους τους εμπλεκομένους φορείς (Συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Πολιτισμού φυσικά) οι διαδικασίες για την ανάδειξη τους, αφού κατά τη γνώμη σας έχουν τόσο μεγάλη αξία. 
 
Με εκτίμηση
Οι ΔΗΜΑΡΧΟΙ
 
ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ                ΕΥΔΗΛΟΥ                          ΡΑΧΩΝ                          
ΣΠΥΡΟΣ ΤΕΣΚΟΣ       ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ    ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ


Tags: Τέσκος, Σταμούλος, Καρούτσος, Δήμοι, απορρίματα.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top