Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Ο πύργος του Δρακάνου σώζεται

Νέα » Πολιτισμός - 22/07/2008

Αυτή είναι είδηση. Στην ακριτική Ικαρία, σε αυτό το ωραίο μπαλκόνι του Αιγαίου όπου δεν φτάνουν οι προβολείς της τηλεόρασης, άρχισε να αναστηλώνεται από τον περασμένο Μάιο ένα σπουδαίο μνημείο: ο πύργος του Δρακάνου.

Θα πείτε, ποιος ξέρει την ύπαρξή του... Σημασία έχει ότι πρόκειται για ένα μνημείο 2.300 χρόνων που σώζεται σε ύψος 12,95 μ. (επί συνόλου 13,5 μ.), δηλαδή σχεδόν ολόκληρο και θεωρείται από τους ειδικούς ο πρώτος σε κατασκευαστική ποιότητα από τους άλλους δύο κυκλικούς αρχαίους πύργους, που έχουμε στο Αιγαίο. Τον πύργο του Χειμάρρου στη Νάξο και του Αγ. Ανδρέα στη Σίφνο.



Ο αρχαίος πύργος του Δρακάνου Ικαρίας ετοιμόρροπος, πριν και μετά την έναρξη της αναστήλωσής του
Ο πύργος του Δρακάνου είναι ένα από τα αξιοθέατα της Ικαρίας. Αποτελεί μέρος της ακρόπολης του Δρακάνου και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, στο ακρωτήρι Φανάρι. Είναι μαρμάρινος, στρογγυλός, τριώροφος και ώς τώρα όλοι οι μελετητές θεωρούσαν ότι ήταν της εποχής του βασιλιά της Μακεδονίας, Δημητρίου του Πολιορκητή (306-283 π.Χ.). Σύμφωνα όμως με τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, που παρουσιάστηκαν σε τοπικό Συνέδριο από την ανασκαφέα του, αρχαιολόγο της ΚΑ'Εφορείας Αρχαιοτήτων Μ. Βιγλάκη-Σοφιανού, το μνημείο χρονολογείται σε πρωιμότερη εποχή.

Ξεχωρίζει επίσης για μερικά σπάνια χαρακτηριστικά του, όπως είναι η οργανική σύνδεσή του με το τείχος, ότι έχει δύο εισόδους (μία ανά όροφο) και έξι παράθυρα (στον β'όροφο). Εκτιμάται ότι εξυπηρετούσε δύο ανάγκες. Λόγω της θέσης του είναι ένα άριστο παρατηρητήριο και φρυκτωρία. Δηλαδή, χρησιμοποιούνταν για μετάδοση σημάτων με φωτιές. Σύμφωνα με τον γνωστό μας από τα έργα της Ακρόπολης των Αθηνών, πολιτικό μηχανικό Κώστα Ζάμπα, που έχει αναλάβει την αναστήλωσή του, «ο οχυρωμένος χώρος του ακρωτηρίου είναι ασφαλής ανατολικά και βόρεια λόγω του απότομου βραχώδους πρανούς για συγκέντρωση και άμυνα σε περίπτωση επίθεσης και ένας προστατευμένος χώρος συγκέντρωσης προϊόντων, δίπλα στον πρόσορμο που θα εξασφάλιζε την προσέγγιση μικρών σκαφών για φόρτωση-εκφόρτωση εμπορευμάτων».

Το έργο ξεκίνησε με χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου (Γ'ΚΠΣ) γιατί το μνημείο ήταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Είχαν ανοίξει τρία μεγάλα χάσματα, από τα οποία κάποιοι λίθοι είχαν πέσει κι άλλοι έμοιαζαν μετέωροι, έτοιμοι με ένα φύσημα του ανέμου να καταπέσουν στα κεφάλια των ανθρώπων. Ολα αυτά εξωτερικά, γιατί στην εσωτερική παρειά έδειχνε να υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή. Τα αίτια που προκάλεσαν αυτή τη φθορά είναι η διαφορική καθίζηση που παρατηρείται στη νότια πλευρά, η κατάρρευση της στέγης που παρέσυρε τους λίθους των δύο ορόφων και επιπροσθέτως οι κεραυνοί και οι ισχυροί άνεμοι που κατατρώγουν την επιφάνεια των μαρμάρινων λίθων.

Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες του νησιού θα δουν τον πύργο περιτριγυρισμένο από σκαλωσιές και μία γερανογέφυρα να βοηθάει στην αποσυναρμολόγηση πολλών σπασμένων λίθων, τη συγκόλληση και στερέωσή τους με συνδέσμους από τιτάνιο και την επανατοποθέτησή τους στις αρχικές τους θέσεις. Ολα αυτά γίνονται σε εφαρμογή μιας εγκεκριμένης από το ΚΑΣ μελέτης που γίνεται με αυτεπιστασία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και υπό την επίβλεψη της ΚΑ' ΕΠΚΑ.
Ελευθεροτυπία
Tags: Δράκανο, Φάρος.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top