Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
IMG 0538


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Πρωταγωνίστριες οι σκακίστριες στην Ικαρία

Νέα » Αθλητικά - 14/07/2008

Το ασθενές φύλο πρωταγωνιστεί στο ισχυρό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου! Στα συνήθως ανδροκρατούμενα διεθνή τουρνουά τα ονόματα των σκακιστριών βρίσκονται χαμηλά τόσο στην αρχική κατάταξη των ΕΛΟ όσο και στα τραπέζια, κατά την διάρκεια των αγώνων. Στην Ικαρία, για πρώτη φορά, στις 20 πρώτες θέσεις των βαθμών αξιολόγησης υπάρχουν 7 σκακίστριες!

Πρόκειται για τις Ζακουρντιάεβα (Ρωσία, 2308), Ράεβα (Βουλγαρία, 2307), Σρέμπριντς (Σλοβενία, 2268), Ντολζίκοβα (Ουκρανία, 2256), Μελνίκοβα (Ρωσία, 2256), Κοστιούκοβα (Ουκρανία, 2224) και Μίνινα (Ρωσία, 2166). Οι 4 από αυτές (Σρέμπριντς, Μελνίκοβα, Ράεβα, Ντολζίκοβα) άρχισαν τους αγώνες τους με νίκες επί ισχυρών αντιπάλων!
Στους άντρες υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης έχουν οι Πόστνι (Ισραήλ, 2661), Μπανίκας (2572), Μάρκους (Σερβ2572), Σνάιντερ (Ουκρανία, 2537), Νικόλοφ (Βουλγαρία, 2500), Χένριτς (Γερμανία, 2491), Σιέμπρεχτ (Γερμανία, 2453), Λουμπζίνσκι (Πολωνία, 2414), Λέκιτς (Μαυροβούνιο, 2308), Μπρινκ Κλάουζεν (Δανία, 2296), Ν. Αγγελής (2268), Αλ. Κουκουφίκης (2195) και Λαγοπάτης (2232).

Το φετινό Πρωτάθλημα Αιγαίου συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις «Ίκαρος», οι οποίες συμπληρώνουν φέτος 31 χρόνια διαρκούς παρουσίας στα σκακιστικά δρώμενα. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν αγωνιστεί –στο τελικό τουρνουά, στα προκριματικά ή στις παράλληλες εκδηλώσεις- χιλιάδες σκακιστές και σκακίστριες από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, από την Κύπρο και από δεκάδες ξένες χώρες. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των γκραν μετρ, ορισμένοι εκ των οποίων πρωτόπαιξαν στην Ικαρία σε μικρή ηλικία: Μπανίκας, Κοτρωνιάς, Γρίβας, Γκελασβίλι, Θ. και Δ. Μαστροβασίλης, αλλά και η Ρωσίδα διεκδικήτρια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αλεξάνδρα Κόστενιουκ.

Πέρα από το καθαρά σκακιστικό μέρος, με την συμβολή στην ανάπτυξη και διάδοση του κορυφαίου πνευματικού αθλήματος, ο «Ίκαρος» έχει βοηθήσει σημαντικά την τοπική οικονομία, αφού οι 200 και πλέον σκακιστές και συνοδοί έρχονται κάθε καλοκαίρι στο νησί, στις αρχές της τουριστικής περιόδου, οι περισσότεροι έχουν οικονομική άνεση -κάτι που γίνεται αισθητό- και όταν επιστρέψουν στις πόλεις τους αποτελούν την ζωντανή διαφήμιση της Ικαρίας!

Το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου είναι μία εκδήλωση, την οποία στηρίζει ο Δήμος Αγίου Κηρύκου, καθώς και άλλοι τοπικοί φορείς, αλλά όχι η επίσημη πολιτεία. Οι εκκλήσεις των σκακιστών προς το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και προς στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για ηθική και υλική συμπαράσταση πήγαν σε ώτα μη ακουόντων…

Αγώνες στο Αρχιπέλαγος για τον «Ίκαρο»

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εναρκτήρια εκδήλωση «Ίκαρος 2008», κατά τη διάρκεια του ταξιδιού Πειραιάς - Άγιος Κήρυκος με το πλοίο «Sardinia Vera». Οι 66 σκακιστές και σκακίστριες που πήραν μέρος στο τουρνουά μπλιτς «Μήλο της Έριδος», αλλά και πολλοί ταξιδιώτες, οι οποίοι έπαιξαν μετά το τουρνουά φιλικούς αγώνες, απόλαυσαν ένα πλούσιο σκακιστικό τετράωρο με όμορφες παρτίδες, αρκετή ένταση, αλλά και πολύ κέφι.

Από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου όλο το πλοίο ήταν μια πελώρια σκακιέρα!
Νικητής αναδείχθηκε ο Ισραηλινός Πόστνι με 9 βαθμούς σε ισάριθμους αγώνες. Τη δεύτερη θέση κατάλαβε ο πολυπρωταθλητής Ελλάδος Χρήστος Μπανίκας με 7,5 και την τρίτη θέση, με τους ίδιους βαθμούς, ο Πολωνός Λουμπζίνσκι. Ακολούθησαν με 6,5 βαθμούς ο Πολωνός Νόβακ και η Ρωσίδα Μίνινα, στην οποία θα προσφερθεί, ως πρώτη σκακίστρια, το «Μήλο της Έριδος».
Από 6 βαθμούς συγκέντρωσαν οι Αλ. Κουκουφίκης, Ν. Αγγελής, Αλ. Δούνης, Λαγοπάτης, Λαζαρίδης, Π. Μπαλάσκας, ο Φινοκαλιώτης, Μπαρμπαγιάννης και από 5,5 βαθμούς οι Ορνιθόπουλος, Κακκανάς, Ξυνογιαννόπουλος, Ν. Διαμαντόπουλος και Τσιροπούλας.


Ισχυρό το Πρωτάθλημα Αιγαίου

Μεγάλος είναι ο αριθμός των σκακιστών και σκακιστριών που βρέθηκαν στην αφετηρία του φετινού Ανοιχτού Διεθνούς Πρωταθλήματος Αιγαίου, στο επιβλητικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου. Αγωνίζονται 150 παίκτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και 11 ξένες χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ισραήλ, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία και Σλοβενία.
Το φετινό τουρνουά είναι από τα ισχυρότερα στην ιστορία του θεσμού. Οι 80 από τους συμμετέχοντες έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης και από αυτούς οι 16 κατέχουν διεθνή τίτλο (4 GM, 7 IM, 4 WGM, 1 WFM).
Ιδιαίτερο χρώμα προσδίδει η μεγάλη συμμετοχή νεαρών σκακιστών και σκακιστριών, από όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.
Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου Παναγιώτης Τσαρνάς, ο οποίος καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους και τους ευχήθηκε καλούς αγώνες και ευχάριστη διαμονή.
Το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου διεξάγεται καθημερινά στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιουλίου.
Tags: Σκάκι, Ίκαρος.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top