Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
PA200924


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Αλιευτικός τουρισμός στην Ικαρία

Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 10/07/2008

Το δεύτερο Συνέδριο, στο πλαίσιο του έργου «Αλιευτικός Τουρισμός» που συγχρηματοδοτείται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG III Β – ARCHIMED, διοργανώθηκε στο δήμο Αγίου Κηρύκου, σε συνδυασμό με την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του αλιευτικού τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο, που αριθμεί συνολικά 2.098 αλιευτικά σκάφη (εκ των οποίων 43 στον Άγιο Κήρυκο).

Οι δράσεις ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν με επικεφαλής εταίρο την Αγροτουριστική, στις οποίες συμμετείχε και η εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής INTERREG κ. Έλενα Ξενοκράτη.

Η υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Αγροτουριστικής και Project Manager του έργου κα Ρένα Καπουτσή στην ομιλία της, υπογράμμισε ότι ο αλιευτικός τουρισμός δίνει τη δυνατότητα στους αλιείς να χρησιμοποιούν τα σκάφη τους για ψυχαγωγικό σκοπό, χωρίς να εγκαταλείψουν την κύρια επαγγελματική τους δραστηριότητα. Μπορούν να επιβιβάζουν τουρίστες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ή και να συμμετέχουν στη διαδικασία του ψαρέματος κάνοντας μια ημερήσια εκδρομή στη θάλασσα. Το κέρδος από τον αλιευτικό τουρισμό είναι πολλαπλό: στους αλιείς προσφέρει πρόσθετο εισόδημα, δημιουργεί θέσεις εργασίας για τις γυναίκες και διαφοροποιημένες επαγγελματικές προοπτικές για τα παιδιά τους, ενώ δίνει την ευκαιρία στους τουρίστες να γνωρίσουν από κοντά το επάγγελμα του ψαρά. Ακόμα, με τον αλιευτικό τουρισμό αναπτύσσονται οικονομίες κλίμακας, αφού με την ολοκλήρωση της αλιευτικής εκδρομής οι επισκέπτες μπορούν να γευθούν τα αλιεύματα εν πλω, στην παραλία ή και σε τοπικό εστιατόριο.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κα Καπουτσή «η εφαρμογή του αλιευτικού τουρισμού και του ιχθυοτουρισμού στην Ελλάδα αναμένεται να διαφοροποιήσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν στις περιοχές των οποίων η οικονομία εξαρτάται από την αλιεία, να ενισχύσει το εισόδημα των αλιέων και να προωθήσει μια εναλλακτική τουριστική πρόταση που να σέβεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον».

Με τον αλιευτικό τουρισμό δημιουργείται η προοπτική αειφόρου ανάπτυξης των παράκτιων περιοχών με την ενεργό δράση τόσο των αλιέων όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Η έλλειψη ενός ενιαίου και επικαιροποιημένου νομοθετικού πλαισίου που να προβλέπει και να προσδιορίζει τον τρόπο εφαρμογής και ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή οικονομικών κινήτρων στους αλιείς και απλοποιώντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, έρχεται να καλύψει η πρόταση νομοθετικού πλαισίου της Αγροτουριστικής που έχει υποβληθεί προς δημόσια διαβούλευση στα συναρμόδια Υπουργεία, ύστερα από επεξεργασία της αντίστοιχης ευρωπαϊκής, ιταλικής και ελληνικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, η ένταξη του αλιευτικού τουρισμού στον Άξονα 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αλιεία» για την Προγραμματική Περίοδο 2007 - 2013, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Αγροτουριστικής, ώστε να παρέχεται οικονομική ενίσχυση στους αλιείς εκείνους που θα επιλέξουν να ασχοληθούν με την εναλλακτική αυτή δραστηριότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.fishtourism.eu.
http://www.agronews.gr
Tags: Αλιευτικός Τουρισμός, Άγιος Κήρυκος.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top