Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:

- <title>

:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photosin the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Δαιδαλώδης ...Ικαριάδα

Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 17/06/2001

Στην Ικαρία περιοδεύει αυτό τον καιρό το θέατρο του παραλόγου, οι καθημερινές παραστάσεις του οποίου απειλούν με δυσφήμιση ένα θεσμό διεθνούς ακτινοβολίας, πριν καλά καλά εγκαινιασθεί, αλλά και ολόκληρη τη χώρα μας.

Μια τιμητική διάκριση με πολλαπλά οφέλη για το νησί πυροδοτεί διαμάχες μεταξύ κατοίκων και υπεύθυνων φορέων: Κατασκευάζουν διαφορετικά αμφιθέατρα και βωμούς ενόψει της τελετής αφής της Ικαρίου Φλόγας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αεραθλητισμού, που αρχίζει την ερχόμενη Παρασκευή!

Ας πάρουμε όμως το νήμα από την αρχή. Τη δεκαετία του '50 Ικαριώτες της ομογένειας φλερτάρουν με την ιδέα να γίνει το νησί τους για τον αεραθλητισμό ό,τι η Ολυμπία για τα άλλα αθλήματα. Οι επίπονες προσπάθειές τους βρίσκουν αρχικά ελάχιστη απήχηση.

* Το 1990, όμως, η Διεθνής Αεροναυτική Ομοσπονδία (FAI), αποφασίζει την ίδρυση διεθνών αγώνων, κάθε τέσσερα χρόνια, με την επωνυμία «Ικαριάδα», και τιμής ένεκεν αναθέτει την πρώτη διοργάνωση στην Ελλάδα. Ακολουθεί όργιο ανευθυνότητας από τους αρμόδιους φορείς.

* Το 1993 ελλείψει κονδυλίων δεν γίνονται τα απαραίτητα έργα και η διοργάνωση του 1997 ανατίθεται στην Τουρκία. Οι Τούρκοι κατορθώνουν να απαλείψουν την ονομασία «Ικαριάδα», χάριν της ουδέτερης «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αεραθλητισμού».

* Το 1999 η FAI αποφασίζει να γίνεται η τελετή αφής της φλόγας των αγώνων στην Ικαρία και τότε αρχίζουν τα δύσκολα.

* Στη νότια πλευρά του νησιού, στη θέση Βαώνη, υπάρχει ο βράχος Νίκαρης, που σύμφωνα με την παράδοση είναι το σημείο πτώσης του μυθικού Ικαρου. Οι κάτοικοι θεωρούν αυτονόητο ότι ο βωμός για την αφή της φλόγας πρέπει να γίνει εκεί: «Οπως ουδείς ποτέ δεν διανοήθηκε να τελέσει την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αμαλιάδα, ή την Τρίπολη, ομοίως είναι αδιανόητο να τελεστεί η αφή του Ικαρίου Φωτός σε οποιαδήποτε άλλο χώρο πλην της θέσεως Νίκαρης» τονίζει ο εκπρόσωπος των κατοίκων Δημήτρης Μηλιάδης.

* Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ), Ευάγγελος Σαβράμης, και ο έπαρχος Ικαρίας, Στέφανος Παμφίλης, επιλέγουν όμως τη θέση Φουντάνα, κοντά στο λιμάνι του Αγ. Κηρύκου, αξιοποιώντας εκεί τα 70 εκατομμύρια που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Μεταφορών για την κατασκευή βωμού και αμφιθεάτρου 800 θέσεων.

* Οι κάτοικοι επιτυγχάνουν συμβιβαστική λύση, καθώς τον Απρίλιο το δημοτικό συμβούλιο Αγ. Κηρύκου αποφασίζει ομόφωνα η αφή να γίνει στο Νίκαρη και οι λοιπές εκδηλώσεις κατόπιν λαμπαδηδρομίας στο αμφιθέατρο της Φουντάνας. Αλλά δεν εισακούονται.

* «Δεν είναι δυνατόν δυο χωριάτες να επιβάλουν τη θέλησή τους ντροπιάζοντας το νησί, το Αιγαίο και το μύθο» μας λέει ο Ευ. Σαβράμης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος επέλεξε τη λύση της Φουντάνας, επειδή γειτνιάζει με το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Τούλα», στο οποίο πρόκειται να στεγαστεί η Ικάριος Ακαδημία.

* Ο αντιπρόεδρος της ΕΛΑΟ, Χρήστος Μπίστας, τονίζει αντίθετα ότι «η δικαιοδοσία για την κατασκευή των έργων ανήκει αποκλειστικά στις τοπικές αρχές και η ομοσπονδία λυπάται για την εξέλιξη των πραγμάτων».

* Τρεις κάτοικοι του χωριού Χρυσόστομος προσφέρουν ιδιόκτητα παραθαλάσσια οικόπεδα και με χρήματα που συγκεντρώνονται από εκδηλώσεις κατασκευάζουν πέτρινο αμφιθέατρο στο Νίκαρη.

Οι Ικαριώτες δηλώνουν ανυποχώρητοι: «Αν δεν γίνει στο Νίκαρη η αφή, στα σπίτια, στα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια θα ανεμίζουν μαύρες σημαίες και θα προχωρήσουμε ακόμη και σε διαδηλώσεις τη μέρα της τελετής».

* Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι τα αμφιθέτρα χτίζονται σε δασικές περιοχές και σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από το χειμέριο κύμα, κάτι που ο νόμος απαγορεύει.

* Ο δασάρχης Σάμου, Αλέξιος Αναστασίου, επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις. Στην παρατήρησή μας, γιατί δεν επεμβαίνει, αρκείται στη λακωνική απάντηση: «Μα όλη η Ικαρία είναι δασική. Δηλαδή δεν πρέπει να χτιστεί τίποτε;»

* Ο έπαρχος παραδέχεται ότι κανένα αμφιθέατρο δεν διαθέτει έγκριση από το δασαρχείο. «Εμείς προχωρούμε στην υλοποίηση του έργου κι ας μας κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν» αποφαίνεται.

* Ο πρέσβης της Ισπανίας στην Αθήνα, που θα παραλάβει τη φλόγα, ο ισπανός υπουργός που ίσως παραστεί, ο πρόεδρος της FAI, οι έλληνες υπουργοί και εκατοντάδες επίσημοι θα παρακολουθήσουν την Παρασκευή την αυλαία αυτού του θεάτρου. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να τιμήσει ένα κορυφαίο γεγονός διασυρόμενη διεθνώς εξαιτίας της υπέρμετρης ανευθυνότητας των «υπευθύνων».


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ

Ελευθεροτυπία
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top