Υγεία: SOS εκπέμπουν Κάρπαθος-Ικαρία
Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 22/07/2003Στα όριά τους έχουν φτάσει οι ακρίτες της νησιωτικής Ελλάδας. Διεκδικούν να λυθούν άμεσα τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της Υγείας, ώστε να σταματήσουν να παίζουν «ρώσικη ρουλέτα» με τη ζωή τους και να τελούν υπό οικονομικό μαρασμό, όποτε χρειάζεται να ταξιδέψουν σε γειτονικά νησιά για να ιαθούν.
Τόσο οι νησιώτες της Ικαρίας και των Φούρνων όσο και της Καρπάθου και της Κάσου εκπέμπουν SOS για την υγιειονομική τους περίθαλψη, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μη χρειάζεται επανειλημμένα κάθε χειμώνα να δίνουν μάχη με τις καιρικές συνθήκες για να βρεθούν στη γειτονική Σάμο ή τη Ρόδο, αντιστοίχως. Σε ημερίδα που έγινε πρόσφατα για την υγεία στα ακριτικά νησιά με πρωτοβουλία του δήμου Καρπάθου, διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις, που καταστρατηγούν «το συνταγματικό δικαίωμα περί ισότητας των πολιτών».Οπως είπε ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Ιωαννίδης, «το νησί και ολόκληρη η επαρχία Καρπάθου-Κάσου έχουν μόνον ένα Κέντρο Υγείας κι αυτό εξαρτάται στα πάντα από το Νοσοκομείο της Ρόδου, που απέχει έξι ώρες με το πλοίο... Δεν είναι λίγες οι φορές που για την πιο απλή (ακτινογραφία, μικροβιολογική εξέταση κ.ά.) αναγκάστηκαν κάτοικοι να ταξιδέψουν μέσα στο χειμώνα στη Ρόδο, αφήνοντας πίσω οικογένεια και ξοδεύοντας σεβαστά ποσά».
Εκτός από τον τομέα της Τηλεϊατρικής, που, όπως διαπιστώθηκε από τον παιδίατρο του νησιού Γεώργιο Μίτσελ, αρχίζει να αποδίδει καρπούς, και τις αερομεταφορές που είναι μια λύση, δυστυχώς παραμένει επίκαιρο το ζήτημα της αναβάθμισης της υγείας με τη δημιουργία Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας, ως μονάδα με αυτόνομη λειτουργία.
Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην Ικαρία και τους Φούρνους, σε σημείο οι κάτοικοι να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία της Επαρχίας Ικαρίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 28 φορέων, κομμάτων, συλλόγων και σωματείων του νησιού.
Σε ανακοίνωση, που εξέδωσαν πριν από λίγες ημέρες, κάνουν λόγο για απαράδεκτη κατάσταση, καθώς περικόπτονται οι εφημερίες, οι προσλήψεις απαραίτητου ιατρικού και λοιπού προσωπικού και η προμήθεια σε τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ τονίζεται ότι ο Νόμος 2889/2000 περί σύστασης των ΠεΣΥ, μεγάλωσε τα παραπάνω προβλήματα.
Η Επιτροπή Αγώνα των Ικαριωτών υποστηρίζει ότι «το νοσοκομείο αδυνατεί να λειτουργήσει με ασφάλεια. Οι κλινικές, το χειρουργείο, τα εξωτερικά ιατρεία, τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται από έναν ειδικευμένο γιατρό, για κάθε ειδικότητα, με αποτέλεσμα οι εφημερίες να καλύπτονται από τους ανειδίκευτους γιατρούς».
Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου, σημειώνεται, «διαθέτει έναν ειδικευμένο γιατρό, έναν αγροτικό (η πρόταση του ΠεΣΥ να καταργηθεί η θέση του αγροτικού), ελάχιστο προσωπικό και καθόλου ακτινολογικό εργαστήριο παρ' όλο που έχει προσληφθεί χειριστής-εμφανιστής».
Οι Ικαριώτες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την άμεση πρόσληψη και στελέχωση των υπαρχόντων μονάδων υγείας με προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες, την αγορά του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και τη δημιουργία παραρτήματος ΕΚΑΒ.
Ελευθεροτυπία
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top) |
Comments
- Το προβλημα σας σχετικα με την στελεχωση του κεντρου υγειας ειναι ευκολο να λυθει. Η προταση ειναι η εξης, προσφατα ενημερωθηκα απο προσωπικο ενδιαφερον και φωτιση οτι στο διαστημα αναμονης τον γενικων ειδικευμενων γιατρων για διορισμο σε μονιμη θεση στο δημοσιο, υπαρχει το δικαιωμα εργασιας σε θεση επικουρικου. απλως κανεις δεν ενημερωνει τους ελληνες γιατρους και απλως καθοντε σπιτι τους και περιμενουν το διορισμο τους ακομη και 6-7 μηνες !! Απ'ολες λοιπον τις εκατονταδες των μονιμων αυτων γιατρων σιγουρα καποιοι θα ερχονταν τρεχοντας να εργασθουν ως επικουρικοι για μερικους μηνες.
Γενικος γιατρος χιωτακης χαραλαμπος
By: ΧΑΡΡΗΣ @ 24/12/2009