Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:

- <title>

:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photosin the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Τα τσουνάμι του Αιγαίου

Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 28/12/2004

ΠΡΙΝ 48 ΧΡΟΝΙΑ μετά τον σεισμό της Αμοργού κύματα σάρωσαν τις ακτές των νησιών μας

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Εικόνες αντίστοιχες με αυτές που έρχονται τις τελευταίες ημέρες από τις ακτές του Ινδικού ωκεανού έζησαν πριν από 48 χρόνια οι κάτοικοι των Κυκλάδων, αλλά και των νησιών του Νοτίου και Ανατολικού Αιγαίου. Ηταν το τελευταίο μεγάλο τσουνάμι που έπληξε της ακτές της χώρας μας, ακολουθώντας την ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 7,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού, τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου 1956.

Κύματα που το ύψος τους φτάνει μέχρι τέσσερα μέτρα σαρώνουν τις ακτές των γύρω νησιών προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές, κυρίως στην Κάλυμνο, όπου αναφέρεται ο μοναδικός θάνατος από πνιγμό. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα. Οι περιγραφές της κατάστασης, όπως καταγράφεται στην τελευταία σελίδα -με τις ειδήσεις της τελευταίας στιγμής- του «Εθνους», την ίδια ημέρα, αλλά και στα πρωτοσέλιδα της ίδιας εφημερίδας, τις επόμενες ημέρες, είναι χαρακτηριστικές του καταστροφικού, αλλά και σπάνιου για τα ελληνικά δεδομένα γεγονότος.

«Τεράστιο κύμα»

«Εγνώσθη εκ του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού, ότι συνεπεία των σεισμών της Σαντορίνης εδημιουργήθη τεράστιον σεισμικόν κύμα το οποίον εις μεν την Κάλυμνον έφθασεν εις ύψος τεσσάρων μέτρων εις δε την Σάμον δύο μέτρων.

Καθ' α εγνώσθη, λόγω του συνεχιζόμενου παλμικού παλιρροιακού κύματος εις την Κάλυμνον, διετάχθη η εκκένωσις της πόλεως εις βάθος ενός χιλιομέτρου», αναφέρουν τα πρώτα τηλεγραφήματα, τα οποία προσθέτουν ότι το «τεράστιον παλιρροϊκόν κύμα έφθασε μέχρι των ακτών της Νισύρου και της Λέρου. Επροξενήθησαν σοβαρώταται ζημίαι εις πλωτά μέσα και εις παραλιακά καταστήματα.

Ιδιαιτέρως σοβαραί ήσαν αι ζημίαι εις Κάλυμνον, όπου όλα ανεξαιρέτως τα μικρά σκάφη εβυθίσθησαν», ενώ «επροξενήθησαν σοβαρώταται ζημίαι εις τα παραλιακά οικήματα συνεπεία των αλλεπαλλήλων παλιρροϊκών κυμάτων τα οποία επί επτάωρον κατέκλυζον την περιοχήν».

Ο παλιρροϊκός κυματισμός -όπως χαρακτηρίζεται- έφτασε μέχρι την Πάρο, την Αμοργό, την Αστυπάλαια, την Ικαρία και την Κρήτη.

Οι βόρειες ακτές της τελευταίας, μάλιστα, επλήγησαν «εις τρεις φάσεις, διαρκείας 10 λεπτών εκάστη. Εις την Σητείαν, τα θαλάσσια κύματα εισήλθον εντός των παραλικών καταστημάτων. Εις το Ηράκλειον κατεστράφησαν εμπορεύματα, ευρισκόμενα εις καταστήματα επί της ακτής, εκ του κυματισμού». Αντίστοιχα φαινόμενα, χωρίς όμως να αναφερθούν ζημιές, σημειώθηκαν και στην Ικαρία, καθώς «παρετηρήθησαν μετασεισμικά κύματα παλίρροιας. Η θάλασσα υπεχώρει και ανήρχετο με διαφοράν στάθμης ενός και ημίσεος μέτρου».

Η θαλασσοταραχή που προκλήθηκε από το σεισμό στο κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο διαρκεί μία ολόκληρη ημέρα καθώς, μόλις τα ξημερώματα της επομένης, το επιβατικό πλοίο «Κανάρης» αποστέλλει τηλεγράφημα από τη Σαντορίνη, στο οποίο αναφέρει ότι «εξουδετερωθέντων σχεδόν ολοσχερώς των παλιρροϊκών φαινομένων και του κυματισμού ήρχισεν από των πρωινών ωρών» η αποβίβαση υλικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αντίστοιχη αποστολή πλοιάριου στην Αστυπάλαια, που υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό, δεν ευοδόθηκε, καθώς στο λιμάνι του νησιού «εβυθίσθη ένα μικρό σκάφος έμφορτον εφοδίων προοριζομένων διά τον πληθυσμόν».

«Πλημμυρίσαμε»

Οι πλημμύρες που σημειώνονται στις παράκτιες περιοχές προκαλούν όχι μόνο υλικές ζημιές αλλά τον εκτοπισμό του πληθυσμού τους. «Οι κάτοικοι της Γούρνας Λέρου παραμένουν εις το ύπαιθρον, διότι κατεκλύσθησαν από θαλάσσιον νερό τα γεωργικά οικήματα και κτήματα», αναφέρει το «Εθνος» στις 10 Ιουλίου.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η Τήνος, της οποίας «ο λιμενοβραχίων υπέστη βλάβας, ο λιμενίσκος προσεχώθη, ενώ μερικαί αποθήκαι και το ηλεκτρικόν εργοστάσιον επλημμύρησαν υπό θαλασσίων υδάτων. Αι ευρισκόμεναι εις τον λιμενίσκον λέμβοι παρεσύρθησαν υπό του παλιρροϊκού κύματος, το ύψος του οποίου έφθασεν εις τα 3 μέτρα».
Ελευθεροτυπία
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top