Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:

- <title>

:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
Φάρος,Πρωί Αυγούστου


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Ο εφιάλτης της πυρκαγιάς ξαναχτύπησε

Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 14/08/2003

Για ανυπαρξία πολιτικής πρόληψης, καταγγέλλει την κυβέρνηση η δημοτική αρχή Αγ. Κηρύκου

Οξές, Λαρδάτο, Μαυρικάτο, Κουντουμάς και ορισμένα ακόμα χωριά της περιοχής του Αγίου Κυρήκου, στη νότια πλευρά της Ικαρίας, που απλώνονται σε μια έκταση οκτώ περίπου χιλιομέτρων, μετατράπηκαν χτες σε κρανίου τόπο. Η πύρινη λαίλαπα καταβρόχθισε ό,τι πράσινο υπήρχε στη γη τους, αφήνοντας γυμνά τα σπίτια που ευτυχώς γλίτωσαν χάρη στο ανθρώπινο τείχος που «έστησαν» οι κάτοικοι των χωριών, αλλά και Ικαριώτες που κατέφθασαν από όλα τα χωριά του νησιού.

Αυτή ακριβώς η περιοχή ίσα που είχε κατορθώσει να επουλώσει τις πληγές της από τη μεγάλη πυρκαγιά της 30ής Ιούλη του 1993 που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 12 κατοίκους. Αν και έκλεισαν ακριβώς 10 χρόνια από εκείνη την τραγωδία και παρά τις μεγάλες υποσχέσεις που τους είχε δώσει τότε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, οι Ικαριώτες βρέθηκαν ξανά απροστάτευτοι απέναντι στις φλόγες, δίνοντας από χτες το μεσημέρι μέχρι και αργά τη νύχτα σκληρή μάχη, για να σώσουν τον τόπο τους. Και βρέθηκαν απροστάτευτοι γιατί από τα 10 πυροσβεστικά οχήματα που συμμετείχαν, τα πέντε είναι της Πυροσβεστικής και τα άλλα πέντε ανήκουν στους Δήμους του νησιού, είναι τεχνολογίας του 1970 και τα πληρώματα τους αποτελούνται από εθελοντές.

Ενα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής που είχε εγκατασταθεί στο νησί εδώ και δέκα μέρες, συγκεκριμένα από την ημέρα που η ΕΜΥ είχε κατατάξει την Ικαρία στις επικίνδυνες περιοχές για εκδήλωση πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί και φτάνουν τα οκτώ μποφόρ, δεν κατάφερε και πολλά. Από τις 3.30μ.μ. και μετά και αφού η πυρκαγιά είχε γίνει πλέον ανεξέλεγκτη στάλθηκαν ένα ακόμα ελικόπτερο δύο αεροσκάφη, ενώ λίγο πριν τις 6μ.μ. προσγειώθηκε στον Αγ. Κήρυκο ένα C-130 που μετέφερε από την Αθήνα 50 άνδρες της ΕΜΑΚ και στρατιώτες. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συμμετείχαν επτά αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και τέσσερα οχήματα απ' την Αθήνα, τα οποία δεν είχαν ενταχθεί όλα στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Επίσης, τέσσερα οχήματα απ' τη Σάμο δεν είχαν φτάσει μέχρι αργά το βράδυ. Σύμφωνα με την ΠΥ, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις πέντε το απόγευμα.

Ο αντιδήμαρχος Αγ. Κηρύκου, Νίκος Λαρδάς που είδε τις φλόγες να γλείφουν το σπίτι του μας είπε: «Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η πρόληψη. Με τα νέα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης αποψιλώθηκε η Δασική Υπηρεσία που είναι αρμόδια για τον προληπτικό σχεδιασμό, όπως τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμών δασών κλπ. Επίσης, δήθεν ενισχύθηκε η Πυροσβεστική οποία όμως διαθέτει μόνο πέντε οχήματα».

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο δήμαρχος Αγ. Κηρύκου, Σπύρος Τέσκος: «Στα πλαίσια του κυβερνητικού προγράμματος των χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους για την πρόληψη πυρκαγιών, στείλαμε έγγραφο, τον περασμένο φλεβάρη, απαιτώντας 120.000 ευρώ, για να γίνουν τα στοιχειώδη έργα. Το κονδύλι που μας δόθηκε ήταν τελικά 30.000 ευρώ και αυτά στάλθηκαν στις αρχές του περασμένου Ιούλη! Τι να προλάβουμε να κάνουμε, όταν μόνο για τις δημοπρατήσεις των έργων και παρακάμπτοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες απαιτείται τουλάχιστον 1,5 μήνας;». Ο δήμαρχος αποκάλυψε επίσης ότι οι Δήμοι της Ικαρίας επιβαρύνονται με τις δαπάνες στέγασης της Πυροσβεστικής. Ο Δήμος Αγ. Κήρυκου πλήρωσε γι' αυτό φέτος 40 εκατ. δραχμές. «Οι δήμοι της Ικαρίας - συνέχισε - δαπανάμε περισσότερα χρήματα για την πρόληψη και την πυρόσβεση πυρκαγιών από ό,τι διαθέτει η κεντρική εξουσία για το νησί μας. Και μιλάμε για δήμους με προϋπολογισμό, ο καθένας, 150 εκατ. δραχμές».


Ριζοσπάστης
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top