Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:

- <title>

:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photosin the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Εντείνουν τον αγώνα για την Υγεία

Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 07/05/2005

Η γύμνια και η ανεπάρκεια των παροχών Υγείας στα νησιά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ

Με μια διπλάσια σε όγκο απ' τη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης οι κάτοικοι της Ικαρίας και των Φούρνων διαδήλωσαν και χτες την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους για πλήρη και ασφαλή λειτουργία των μονάδων Υγείας των νησιών, έτσι που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες.

Τη χτεσινή συγκέντρωση - όπως και αυτή της Τετάρτης - οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία και στους Φούρνους μετά τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με την απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανικάριου Νοσοκομείου να διακόψει τη σύμβαση του μοναδικού χειρουργού - που υπηρετεί ως επικουρικός γιατρός - Μ. Τσιχλάκη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις ελλείψεις του απαραίτητου εξοπλισμού. Η Επιτροπή Αγώνα είχε αποφασίσει απ' τις 19.4.2005 να κάνει παράσταση την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας για την υγειονομική γύμνια των νησιών.

Η Επιτροπή Αγώνα ενσωμάτωσε στο γενικότερο πλαίσιο των αιτημάτων της και την ανάκληση της απόφασης για τη διακοπή της σύμβασης του επικουρικού γιατρού. Η μαχητική παρουσία των κατοίκων στις κινητοποιήσεις υποχρέωσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει την απόφαση για διακοπή της σύμβασης του επικουρικού γιατρού.

«Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», τόνισε η κεντρική ομιλήτρια στη χτεσινή συγκέντρωση, Κωστούλα Σέφερη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα. «Κάνουμε, συνέχισε, ένα πρώτο βήμα. Χαλάμε το ήπιο κλίμα που αναζητάει η κυβέρνηση για να περνάει πιο εύκολα τα αντιλαϊκά της μέτρα και στον τομέα της Υγείας. Νομίζει ότι με προσωπικές παρεμβάσεις του υπουργού και υποσχέσεις μάς κάνει να σταματήσουμε τον αγώνα μας γι' αυτό που δικαιούμαστε: Να 'χουμε δημόσιες και δωρεάν όλες τις υπηρεσίες Υγείας που χρειαζόμαστε».

Σύντομο χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο γιατρός Μ. Τσιχλάκης.

«Συνέπεια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων»

«Η σημερινή κατάσταση του κρατικού συστήματος Υγείας στα νησιά μας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ανθρώπινη ζωή», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ.

«Οι ιατρικές υπηρεσίες, συνεχίζει, καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τους ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς, ενώ οι ειδικευμένοι γιατροί είναι ελάχιστοι και καλούνται να καλύψουν όλη την επαρχία της Ικαρίας. Εδώ και μήνες δεν υπάρχει παιδίατρος, και μπαλώνουν το κενό, και μόνο για την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, με απόσπαση από τη Μυτιλήνη! Τα πιο πολλά τμήματα του νοσοκομείου αδυνατούν να καλύψουν την 24ωρη λειτουργία τους, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το μη ιατρικό προσωπικό μετά βίας ξεπερνά το μισό από αυτό που προβλέπεται στους έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς οργανισμούς. Οι ελλείψεις σε μέσα και τεχνολογικό εξοπλισμό εξακολουθούν να είναι τραγικές. Τελευταίο περιστατικό η βλάβη του αναισθησιολογικού μηχανήματος. Οι Ικαριώτες και οι Φουρνιώτες έχουν την πείρα για να διαπιστώσουν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι ούτε τυχαία ούτε συγκυριακή. Είναι η πολιτική συνέχεια - συνέπεια των πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αναδιαρθρώσεων που επιβάλλονται από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό του κεφαλαίου, από το κυνήγι για περισσότερο κέρδος και κυριαρχία, και που αντιμετωπίζουν τα πάντα σαν εμπόρευμα».

«Η γύμνια και η ανεπάρκεια των παροχών Υγείας στα νησιά μας δεν κρύβονται και δεν αντιμετωπίζονται με απολύσεις εργαζομένων», αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση, και καταλήγει: «Την όποια ευθιξία τους, οι όποιοι ευαίσθητοι αρμόδιοι, ας τη δείξουν φροντίζοντας για τη βελτίωση των παροχών Υγείας στα νησιά μας, με έργα και μέτρα συγκεκριμένα με βάση τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις των κατοίκων και της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία. Οι Ικαριώτες και οι Φουρνιώτες μπορούν να ενισχύσουν κι άλλο την ενότητά τους και τον αγώνα τους και να αποσπάσουν κατακτήσεις που έστω και πρόσκαιρα θα αμβλύνουν τα οξυμένα προβλήματα Υγείας που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Να δυναμώσουν τον αγώνα. Να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο αντίστασης και σύγκρουσης που να στέκεται απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης-μονοπωλίων, απέναντι σε κάθε είδους αυταρχισμό και να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά δημόσιο, λαϊκό, δωρεάν σύστημα Υγείας χωρίς καμία μορφή επιχειρηματικής δράσης και πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, που αυτό μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες».

  • Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με ανακοίνωσή της περιορίζεται μόνο στα τελευταία γεγονότα στο Πανικάριο Νοσοκομείο και ζητά την οριστικοποίηση της ανάκλησης της απόλυσης του επικουρικού γιατρού καθώς και τη στελέχωση του Νοσοκομείου Ικαρίας και όλων των υπόλοιπων νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και να εξοπλιστεί με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Ριζοσπάστης
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top