Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:

- <title>

:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photosin the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Δεν πάει άλλο η κοροϊδία

Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 18/04/1996

Απεργία για τις 25 Απρίλη κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Σάμου, κινητοποιήσεις προετοιμάζονται και στην Ικαρία.

ΣΑΜΟΣ (Του ανταποκριτή μας Κ. ΤΖΙΧΑ).-

Εργα, που είχαν διαφημιστεί επί χρόνια και αποτέλεσαν προεκλογικές υποσχέσεις σε τρεις τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις, κόβονται τελικά από το "διάσημο" Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ.

Οι δημοπρατήσεις άλλων καθυστερούν, με επίσημη δικαιολογία τη σύνταξη των τεχνικών δελτίων και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η χρηματοδότηση των δήμων και κοινοτήτων από το ταμείο της ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση) καθυστερεί και δε θα γίνει πριν τον Ιούνη.

Μια σειρά από απαραίτητα έργα για τη ζωή των κατοίκων στα νησιά μας (λιμάνια Καρλοβάσου, Ευδήλου, Αγίου Κηρύκου και βιολογικός καθαρισμός Σάμου - Βαθέος, Παλαιοκάστρου), αλλά και άλλα μικρότερα, χάνονται ή καθυστερούν. Αναπτυξιακή προοπτική σε παραγωγικούς τομείς δε φαίνεται στον ορίζοντα, παρά τον προγραμματισμό μιας ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στα μέσα Μάη.

Η Ικαρία μάταια, προς το παρόν, περιμένει τον εκσυγχρονισμό των λουτροπηγών της (σύμβαση ΕΤΒΑ - Δήμου Αγίου Κηρύκου) και τη λειτουργία της Μέσης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων).

Ηδη, είναι γεγονός οι απολύσεις εργαζομένων από τις τεχνικές Εταιρίες Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, ενώ παράλληλα οι ΟΤΑ ασφυκτιούν οικονομικά.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ) κήρυξε, ήδη, 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 25 Απρίλη στις τεχνικές εταιρίες και τα λατομεία του νομού,αξιώνοντας:

- Να δημοπρατηθούν άμεσα δημόσια έργα και έργα ΟΤΑ, ικανά να αντιστρέψουν την αρνητική πορεία.

- Να στελεχωθούν άμεσα οι τεχνικές εταιρίες.

- Να δοθούν άμεσα οι χρηματοδοτήσεις της ΣΑΤΑ στους δήμους και τις κοινότητες.

- Να ταχτοποιηθούν οι οφειλές για εκτελεσθέντα έργα.

- Να ακολουθηθεί αναπτυξιακή πολιτική, με συνέχεια, βιωσιμότητα, προοπτική για ισόρροπη ανάπτυξη του νομού.

Το ΕΚΣ σημειώνει πως η απεργία της 25ης Απρίλη έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με πανεργατικές πανσαμιακές απεργίες, με επιδίωξη να συμμετέχουν σ' αυτές δήμοι και κοινότητες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες κ.ά.

Στην Ικαρία

Στην Ικαρία, σε σύσκεψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν λαϊκές συνελεύσεις σε όλες τις κοινότητες και μέσα από αυτές να βρεθούν μορφές διεκδίκησης των χρόνιων αιτημάτων του λαού της Ικαρίας, για να βγει το νησί από την καθυστέρηση που το έχει καταδικάσει η πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Από την πλευρά της, η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ορισμένοι σύμβουλοι της οποίας προτίμησαν να μην πάνε στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου), δέχτηκε με έκδηλη αμηχανία την απόφαση της τρίτης επιτροπής παρακολούθησης του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου για απεντάξεις έργων ή την τοποθέτησή τους σε "αναμονή", όπως είναι η επίσημη εκδοχή, και έριξε στο τραπέζι της συζήτησης το ...πρώτο πακέτο ΣΑΝΤΕΡ, ενώ σε νεότερο δελτίο Τύπου αναφέρει ότι "ΤΑ και ΝΑ θα εξετάσουν τις παραπέρα κινήσεις".

Η ΝΑΣ

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ), με τη σειρά της, σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι δύο νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης Γ. Πασαγιάννης και Σ. Σταμούλος, σημειώνει ότι:

"Η ασκούμενη πολιτική επιδεινώνει καθημερινά και σταθερά το εισόδημα και τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Το περιβόητο Πακέτο Ντελόρ αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σε υποδομές και ανάπτυξη του παραμεθόριου νομού μας, με αποτέλεσμα, στο πλαίσιο της υποτελούς πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο δε σταθεροποιείται η κατάσταση, αλλά οξύνονται καθημερινά τα προβλήματα της ευαίσθητης περιοχής μας.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη μέσα από την "επιδοτούμενη" πολιτική της Ενωμένης Ευρώπης αποτελεί για όλους μας "όνειρο απατηλό".

Χαρακτηριστικός δείκτης είναι ο ουσιαστικός "αφοπλισμός" του πρώτου και δεύτερου βαθμού ΤΑ και η πορεία των μεγάλων έργων του νομού.

Ηδη, σε πρώτη φάση, από το Πακέτο Ντελόρ με αντιδημοκρατικό τρόπο και αναιτιολόγητα απεντάσσονται, "ΚΟΒΟΝΤΑΙ" μια σειρά έργα στη Σάμο και στην Ικαρία, όπως λιμάνια Καρλοβάσου, Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου, διοικητήριο, βιολογικός καθαρισμός Σάμου κλπ. και έπεται συνέχεια.

Τα ήδη πενιχρά ποσά της ΕΕ περιορίζονται επικίνδυνα, έτσι ώστε με βασιμότητα από τώρα να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ θα έχει για τη χώρα μας την τύχη του πρώτου.

Η απαίτηση του ελληνικού λαού για πολλαπλάσια ποσά από την ΕΕ, ως ελάχιστη συμβολή στην άμβλυνση των ανισότιμων σχέσεων που δημιουργεί η σταδιακή ενσωμάτωση της χώρας μας στις κυρίαρχες πολιτικοοικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης, πίπτει στο κενό, αφού η σημερινή κυβέρνηση και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις του μααστριχτικού τόξου αποδέχονται την καταστροφική αυτή πολιτική, χωρίς να υπολογίζουν το βαρύτατο κόστος που έχει στους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό γενικότερα.

Αμεσο και επιτακτικό καθήκον είναι η οργάνωση του αγώνα και της πάλης μας. Η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου αδυνατεί να παίξει αυτό τον αναγκαίο ρόλο.

Ολοι οι μαζικοί φορείς, μαζί με το λαό του ακριτικού νομού μας, μπορούμε να απαιτήσουμε άμεση αναπτυξιακή παρέμβαση του κράτους, με ταχύρυθμα προγράμματα ανάπτυξης σε όλους τους ευαίσθητους τομείς (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός κλπ.) και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών γι' αυτή την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Εχουμε καθήκον να διεκδικήσουμε, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες πολιτικές διαφορές και τη μικροκομματική σκοπιμότητα.

Η παράταξή μας, και μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και ιδιαίτερα στην κοινωνία, θα βοηθήσει με όσες δυνάμεις διαθέτει σ' αυτή την κατεύθυνση και στο συντονισμό της δράσης. Η ενότητα είναι ακατανίκητο όπλο μας".


Ριζοσπάστης
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top