Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:

- <title>

:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photosin the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Χωρίς δασοπυροσβέστες νύχτες και αργίες

Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 10/06/2004

    * Λόγω έλλειψης πιστώσεων οι εποχικοί, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία, έχουν εξαιρεθεί από τις βάρδιες
    * Επιστολή των τριών δημάρχων προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ανακοίνωση της ΝΕ Ικαρίας του ΚΚΕ

Είναι δυνατόν η Ικαρία, το χιλιοκαμένο νησί, τις νύχτες, Κυριακές και αργίες να μένει χωρίς δασοπυροσβέστες; Χτες ξέσπασε πυρκαγιά στον Αγιο Κήρυκο, αλλά ευτυχώς ήταν μεσημέρι.

Για παράδειγμα στον πυροσβεστικό σταθμό των Ραχών, υπηρετούν δύο πυροσβέστες. Τη θερινή περίοδο συμπληρώνονται με άλλους δύο αποσπασμένους και προσλαμβάνονται και 17 εποχικοί δασοπυροσβέστες. Ομως οι τελευταίοι, έχουν εξαιρεθεί από τις νυχτερινές βάρδιες και τις βάρδιες Κυριακών και αργιών, επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις!

Απίστευτο αλλά αληθινό. Με επιστολή τους προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης οι τρεις δήμαρχοι της Ικαρίας, Αγιου Κήρυκου Σπύρος Τέσκος, Ευδήλου Στέλιος Σταμούλης και Ραχών Φανούριος Καρούτσος, ζητούν να βρεθούν οι πιστώσεις ώστε να καλυφθούν οι απαραίτητες ανάγκες.

Στην επιστολή σημειώνουν συγκεκριμένα: «Εχοντας υπ' όψιν τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις για το εποχιακό προσωπικό και την περικοπή των νυχτερινών υπηρεσιών, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη δυνατότητα φύλαξης του νησιού μας από το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και τη δυνατότητα έγκαιρης επέμβασης κατά τις νυχτερινές ώρες». Υπογραμμίζουν ότι η Γενική Γραμματεία Δασών έχει εντάξει την Ικαρία στην Α΄ ζώνη επικινδυνότητας όσον αφορά τις πυρκαγιές και υπενθυμίζουν ότι από τη συνολική έκταση 254.039 στρεμμάτων του νησιού, τα 151.850 είναι δάση και δασικές εκτάσεις και τα 82.180 γεωργικές καλλιέργειες. Σε όλα αυτά συμπεριλαμβάνεται και το έντονο ανάγλυφο του εδάφους και η ένταση των ανέμων.

«Είναι αντιληπτό ότι η Ικαρία είναι μια περιοχή που χρειάζεται αυξημένη ετοιμότητα, γεγονός που δε διασφαλίζει η περικοπή των υπηρεσιών τις νυχτερινές ώρες» τονίζουν οι δήμαρχοι. Σημειώνουν επίσης ότι οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν οικονομικές διεκδικήσεις που είναι «απόλυτα σεβαστές, στις οποίες εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας, δεδομένου ότι σε αυτές τις ιδιαίτερες εργασίες επιβάλλεται να εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς τουλάχιστον αποδοχές».

Να σημειωθεί ότι οι εποχικοί δασοπυροσβέστες είναι ακόμα απλήρωτοι για την εργασία που προσέφεραν πέρσι σε νυχτερινές βάρδιες και υπερωρίες.

Η ΝΕ Ικαρίας του ΚΚΕ

Από την πλευρά της η ΝΕ Ικαρίας του ΚΚΕ, με αφορμή το πρόβλημα με τους εποχικούς, θέτει συνολικά το πρόβλημα της προβληματικής πυροπροστασίας του νησιού.

«Η Ικαρία, ένας χιλιοκαμένος τόπος έχει πληγεί επανειλημμένα από πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, μελίσσια σπίτια και αποθήκες και οι Ικαριώτες έχουν πληρώσει με τη ζωή τους την έλλειψη ουσιαστικής πυροπροστασίας», σημειώνει. «Η εξαίρεση του εποχικού προσωπικού από τις νυχτερινές βάρδιες και τις Κυριακές, αποδυναμώνει, ακυρώνει την όποια λειψή πυροπροστασία προσφέρεται και αφήνει περιοχές ολόκληρες έρμαια των πυρκαγιών. Οι περισσότερες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει νύχτα. Αναρωτιέται κανείς, πώς θα προστατευτεί η περιοχή; Ποιος θα κάνει κατάσβεση και διάσωση; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την όποια καταστροφή; Οι πολιτικοί προϊστάμενοι της Δασικής Υπηρεσίας, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τώρα η της ΝΔ, φέρουν σοβαρότατες ευθύνες, είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε καταστροφή υποστεί ο τόπος». Και η ΝΕ Ικαρίας θέτει τα ερωτήματα:

« - Γιατί δεν έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα τα δεδουλευμένα στους εποχιακούς δασοπυροσβέστες;

- Γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ουσιαστική πυροπροστασία;

- Γιατί δεν υπάρχουν εξοπλισμένα παρατηρητήρια και δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι δρόμοι πρόσβασης στα δάση;

Οσο για την πραγματικότητα; Οι υδατοδεξαμενές δε λειτουργούν, ο ατομικός εξοπλισμός του προσωπικού είναι ανύπαρκτος, τα οχήματα ελάχιστα, παλιά και με πολλά προβλήματα βλαβών, πολλά δε από αυτά ανήκουν στους δήμους» επισημαίνει. «Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζει στην πράξη τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη δασική πολιτική. Την πολιτική της αδιαφορίας για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει ο λαός, ενώ την ίδια στιγμή με τα δασοκτόνα νομοσχέδια χιλιάδες στρέμματα δασικής γης αποχαρακτηρίζονται και παραδίδονται στους ιδιώτες. Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης δεν αναδασώνονται, περικόπτονται οι δαπάνες από τις υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης ενώ λείπει ο αναγκαίος και επαρκής εξοπλισμός».

Καταλήγοντας η ΝΕ Ικαρίας τονίζει ότι το ΚΚΕ παλεύει ακούραστα ενάντια στην εμπρηστική δασοκτόνα πολιτική, αγωνίζεται για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει ο λαός. Απαιτεί τώρα οι βάρδιες και οι περιπολίες να γίνονται πλήρως και από όλο το προσωπικό. Διεκδικεί άμεσα, την υλοποίηση ολοκληρωμένων μέτρων πρόληψης - πυροπροστασίας σύμφωνα και με τις μελέτες και προτάσεις που έχουν γίνει εδώ και χρόνια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού.

Τέλος, «καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, καλεί τον ικαριώτικο λαό, τους μαζικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση να διεκδικήσουν αποφασιστικά την πλήρη προστασία του νησιού».


Ριζοσπάστης
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top