Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Απάντηση Άδωνη Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το πλοίο Ιεράπετρα

Νέα » Ακτοπλοΐα - 20/12/2011

Δείτε την απάντηση του Άδωνη Γεωργιάδη στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ.

Απάντηση Άδωνη Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το πλοίο Ιεράπετρα

Τα Πρακτικά

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Θα συζητηθεί η με αριθμό 326/13.12.2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαρίνου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ικαρίας, Φούρνων και Σάμου με τον Πειραιά.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης.

Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεώργιος Μαρίνος να διατυπώσει την ερώτησή του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αναμφισβήτητα η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της ναυτιλίας έχει οδυνηρές συνέπειες τόσο για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες των νησιών όσο και για τους ναυτεργάτες.

Το θέμα που φέρνουμε στη Βουλή, κύριε Υπουργέ, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όπως είναι γνωστό με ευθύνη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της ναυτιλιακής εταιρείας Hellenic Seaways, αποσύρθηκε το πλοίο «Νήσος Μύκονος» που εξυπηρετούσε τη γραμμή Ικαρία-Φούρνοι-Σάμος και δρομολογήθηκε το πλοίο «Ιεράπετρα» της εταιρείας ΑΝΕΚ. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους νησιώτες, οι οποίοι μαζί με τα αγωνιστικά ναυτεργατικά συνδικάτα, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Θέλουμε να ενημερώσουμε σήμερα για το εξής: Τι είναι το πλοίο «Ιεράπετρα»; Το πλοίο «Ιεράπετρα» είναι ένα πλοίο τριάντα επτά ετών, παρήλικο, μετασκευασμένο με σοβαρή κλίση. Είναι ένα πλοίο το οποίο δεν πληροί βασικές προϋποθέσεις αξιοπλοΐας, δεν έχει ικανότητα να προσεγγίσει τα λιμάνια της Ικαριάς και όπως φάνηκε ακόμη και από το χθεσινό δρομολόγιο, ενώ το ανέμεναν στις 1.30’ η ώρα, πήγε στις 3.30’ η ώρα.

Βάζουμε σοβαρό ζήτημα ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και καθιστούμε υπεύθυνη την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για κάθε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος. Θα επιμείνουμε πολύ.

Είναι απαίτηση να δρομολογηθούν σύγχρονα πλοία με φτηνά εισιτήρια. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει άμεσα να αποσυρθεί αυτό το πλοίο γιατί υπάρχει θέμα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κύριος Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης έχει το λόγο για να απαντήσει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ξεκινήσω, κύριε συνάδελφε, από το μείζον τμήμα της επίκαιρης ερωτήσεώς σας που αφορά την αξιοπλοΐα του συγκεκριμένου πλοίου. Εγώ δεν είμαι εδώ για να είμαι συνήγορος κανενός πλοίου και καμιάς εταιρείας, όμως, επειδή στη χώρα πρέπει να έχουμε στοιχειώδη σοβαρότητα όταν συζητάμε για τόσο σπουδαία θέματα, πρέπει να σας πω ότι την αξιοπλοΐα ενός καραβιού δεν την κρίνει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης. Να σας πληροφορήσω ότι δυστυχώς δεν υπάρχει Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Μακάρι να υπήρχε. Την αξιοπλοΐα ενός πλοίου λοιπόν δεν την κρίνει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης που είναι αρμόδιος για τη ναυτιλία, ούτε την κρίνει το ΚΚΕ, ούτε το ΠΑΜΕ, ούτε η ΠΝΟ, ούτε κανένας άλλος. Την αξιοπλοΐα ενός πλοίου την κρίνει μόνο ένας, η Επιθεώρηση Πλοίων, ελέγχοντας το ίδιο το πλοίο αλλά και τα πιστοποιητικά που δίνουν στο πλοίο οι διεθνείς νηογνώμονες.

Καταθέτω λοιπόν στο Σώμα -για να καταχωρηθεί στα Πρακτικά- το πιστοποιητικό ασφαλείας του επιβατηγού πλοίου «Ιεράπετρα» όπως εξεδόθη στις 14 Δεκεμβρίου 2011, δηλαδή προ πέντε ημερών. Μετά από επισταμένο έλεγχο που έγινε κατόπιν δικής μου εντολής, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες επιθεωρήσεως πλοίων το κρίνουν απολύτως αξιόπλοο.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Όσοι λοιπόν μετά απ’ αυτόν τον έκτακτο και ενδελεχή έλεγχο εξακολουθούν να θέτουν θέμα ασφαλείας και αξιοπλοΐας, διαπράττουν τα εξής αδικήματα, πρώτον της συκοφαντίας έναντι μιας εταιρείας και δεύτερο –και ακόμα χειρότερο- σπείρουν τον πανικό στην τοπική κοινωνία η οποία θα φοβάται να μπει σ’ ένα πλοίο που οι ειδικοί το κρίνουν απολύτως αξιόπλοο και μάλιστα έτσι βλάπτουν την τοπική οικονομία. Όπως αντιλαμβάνεστε, εάν τελικά αυτό είναι το μόνο πλοίο που θα μείνει στη γραμμή, δεν θα τολμάει να μπει κανένας τουρίστας σ’ ένα πλοίο που το κόμμα σας, το ΠΑΜΕ, οι οργανώσεις σας όπου σταθούν και όπου βρεθούν «σαπάκι» το ανεβάζουν, «νέο Σάμινα» το κατεβάζουν.

Εάν έχετε να μας πείτε συγκεκριμένες καταγγελίες για τα προβλήματα που έχει το πλοίο, δεσμεύομαι αυτή τη στιγμή, όπως θα κάνετε τις καταγγελίες σας, να τις προωθήσω αύριο στην Επιθεώρηση Πλοίων και να ζητήσω απαντήσεις για το εάν αυτά ευσταθούν.

Σας ξαναλέω όμως ότι, επειδή ήλθαν στο γραφείο μου με παρόμοιες καταγγελίες οι τοπικοί φορείς και ενώπιόν τους έδωσα την εντολή του ελέγχου και ο έλεγχος έκρινε το πλοίο αξιόπλοο, η συνέχεια αυτής της διασποράς ψευδών φημών βλάπτει τη Σάμο, την Ικαρία, τους Φούρνους και τους κατοίκους όλης της περιοχής και αντί να κάνετε καλό, ως συνήθως κάνετε κακό.

Θα μου επιτρέψετε όμως να μπω και στην ουσία του θέματος: Το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας δεν δίνουν κανένα πλοίο σε καμία γραμμή, αγαπητέ συνάδελφε του ΚΚΕ. Ένα από τα πολλά ψεύδη που ακούστηκαν είναι ότι ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε –λέει- το πλοίο «Ιεράπετρα» στη γραμμή. Ψεύδος μέγα. Πλοία στις γραμμές βάζουν οι εταιρείες. Το Υπουργείο δεν έχει πλοία για να βάλει, ούτε για να βγάλει. Πλοία στις γραμμές βάζουν οι εταιρείες και το Υπουργείο μπορεί μόνο να ελέγξει εάν αυτή η δρομολόγηση είναι νόμιμη ή όχι βάσει των όρων του διαγωνισμού της γραμμής.

Πρέπει να σας πω ότι, όπως απεδέχθησαν στην κοινή σύσκεψη που κάναμε και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου και ο Βουλευτής Σάμου κύριος Βαρδίκος και οι Δήμαρχοι Φούρνων και Ικαρίας που ήταν παρόντες και ο Σεβασμιώτατος, βάλαμε κάτω τη σύμβαση με την οποία έγινε η γραμμή αλλά και τα πιστοποιητικά του πλοίου και το πλοίο πληροί τις προδιαγραφές της συμβάσεως. Άρα λοιπόν δεν έχουμε καν το νομικό έρεισμα για να σταματήσουμε τη δρομολόγηση αυτού του πλοίου ακόμα και να το θέλαμε.

Κλείνοντας, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, οφείλω να σας πω ότι αναλαμβάνετε μία πολύ μεγάλη ευθύνη εσείς του ΚΚΕ μ’ αυτά που κάνετε εκεί. Ξέρετε ότι προχθές, κύριε Πρόεδρε, δεν άφηναν να κατέβει ένα φέρετρο από το πλοίο; Πήγε το πλοίο στην Ικαρία να κατεβάσει ένα νεκρό για να τον θάψουν και δεν επετράπη να κατέβει το φέρετρο.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Ερωτώ, λοιπόν, τώρα εσάς: Το βρίσκετε λογικό, πολιτισμένο και δίκαιο να μην αφήνουμε να θάψουν το νεκρό, για να κάνετε εσείς την επανάστασή σας;

Πρέπει, λοιπόν, να σας πω –τα υπόλοιπα στη δευτερολογία- ότι το Υπουργείο έχει σχέδιο για το τι μπορεί να κάνει. Στη δευτερολογία μου θα σας πως μπορούμε –και μπορείτε, πράγματι, αν θέλετε, να βοηθήσετε- να βρούμε άλλο πλοίο για τη γραμμή, διότι το πλοίο αυτό δεν είναι επιλογής του Υπουργείου ούτε του Υπουργού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε σας παρακαλώ, κύριε Υφυπουργέ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Το πλοίο το αντικατέστησε η εταιρεία γιατί με το προηγούμενο έμπαινε πάρα πολύ μέσα κάθε μήνα, όπως μας παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία. Κι αν βρούμε άλλο πλοίο να βάλουμε, πολύ ευχαρίστως να βάλουμε άλλο πλοίο.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλείται ο ερωτών Βουλευτής Ευβοίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεώργιος Μαρίνος να αναπτύξει την ερώτησή του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα έλεγα ότι η άγνοια του κ. Γεωργίαδη δεν είναι ελαφρυντικό όταν αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρά ζητήματα. Θέσαμε συγκεκριμένες καταγγελίες. Είναι τριάντα επτά χρονών πλοίων. Και κατήγγειλα ότι υπάρχει κλίση σε αυτό το πλοίο, γιατί είναι μετασκευασμένο.

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά ασφαλείας, την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και τους νηογνώμονες, επειδή περάσαμε πολλά χρόνια στα καράβια, θα ήθελα να του πω το εξής: Πιστοποιητικό ασφαλείας είχε και το ΣΑΜΙΝΑ και θρηνήσαμε πάνω από ογδόντα νεκρούς, είχε και το IRON ΑΝΤΩΝΗΣ και το ΔΥΣΤΟΣ. Δεν μπορεί, λοιπόν, να έχει αυτή τη στάση όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Η εμπάθεια που έχει ο κ. Γεωργιάδης στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ τον τυφλώνει και δεν μπορεί να δει αυτή την ώρα ότι το ΚΚΕ έχει δίκιο 100% και προειδοποιεί για να μην έχουμε μία μεγάλη ζημιά.

Από αυτή τη σκοπιά, επαναλαμβάνω τα εξής: Τίθεται θέμα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Υπάρχει πλοίο, το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, της εταιρείας ΑΝΕΚ με κλίση. Υπάρχει θέμα σοβαρό που κουβεντιάζουν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο με το ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται στη Ναυτιλία, κύριε Πρόεδρε, χτυπάει με το χειρότερο τρόπο νησιώτες και ναυτεργάτες. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης με την Ικαρία, τους Φούρνους και τη Σάμο. Είναι πρόβλημα που έχει πάρει μεγάλη έκταση και αφορά και άλλα νησιά. Αφορά τη Λήμνο, αφορά τα Κύθηρα. Κι εδώ εκδηλώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο αυτή η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Η πολιτική της απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας στερεί πραγματικά τους νησιώτες από το δικαίωμα να έχουν σύγχρονα και με φτηνά εισιτήρια πλοία και χτυπάει τους ναυτεργάτες, μειώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις, καταργώντας ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, μαζί με το ΠΑΜΕ, μαζί με τους νησιώτες, θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να διαμορφωθούν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τα πλοία να είναι λαϊκή πραγματικά περιουσία και οι νησιώτες, οι επιβάτες να εξυπηρετούνται από ασφαλή, σύγχρονα πλοία με πολύ φτηνό εισιτήριο.

Σε αυτή την κατεύθυνση το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας θα εντείνει την πάλη του και θα απαντά στις προκλήσεις του κάθε Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και της κάθε κυβέρνησης αποφασιστικά, όπως απαντάμε όλα τα χρόνια.

Η γνώμη των ναυτεργατών, η γνώμη των νησιωτών είναι γνώμη που τεκμηριώνει ακριβώς αυτή τη θέση, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας είναι όλα τα χρόνια στο πλευρό τους κόντρα σε κάθε επίθεση του κάθε Υπουργού που υπηρετεί προκλητικά τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ που συνεχώς με προβιβάζετε σε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας. Πράγματι είμαι πολιτικά υπέρ του να γίνει το ανεξάρτητο και αυτόνομο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με το Λιμενικό, θεού θέλοντος και κάποιου Υπουργού επιτρέποντος. Να μην πούμε τώρα ονόματα και εκτεθούμε.

Έρχομαι τώρα στην ουσία της υποθέσεως, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς, δεν απαντήσατε για το φέρετρο και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Δεν είπατε μία κουβέντα για το φέρετρο, για την προσβολή του νεκρού.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Η απάντηση για το φέρετρο…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δέχεστε, κύριε Υφυπουργέ, τη διακοπή;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Εγώ δεν δέχομαι τη διακοπή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν δέχεστε;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Καλά εντάξει, ας μας πει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Η απάντηση για το φέρετρο αφορά ακριβώς αυτό που είπα, ότι η εμπάθεια έχει τυφλώσει τον κ. Γεωργιάδη. Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Επειδή έχω υπηρετήσει αυτόν το χώρο για πολλές δεκαετίες ξέρω ότι οι ναυτεργάτες και ιδιαίτερα οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τα στελέχη της κομματικής οργάνωσης ναυτεργατών του ΚΚΕ έχουν περισσότερες ευαισθησίες από ό,τι έχει ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Καλώς. Ευχαριστούμε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ίσως να μην είναι ενήμερος ο κύριος συνάδελφος. Εμένα με έβγαλαν στο ραδιόφωνο της Σάμου σήμερα για να το σχολιάσουν το θέμα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Φτάνει!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Αν δεν ξέρατε πήγε πράγματι…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Δεν ξεφεύγεις έτσι!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Αφήστε με, όμως, να μιλήσω και εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, μην διακόπτετε τον κύριο Υφυπουργό!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Πήγε το φέρετρο στην Ικαρία, ζήτησε ο πλοίαρχος να αφήσουν έστω να βγει το φέρετρο και δεν άφησαν να βγει το φέρετρο. Εάν αυτό εσείς το θεωρείτε αγωνιστική κινητοποίηση, με γεια σας με χαρά σας.

Πάμε τώρα στην ουσία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Εντάξει τώρα! Μπείτε στην ουσία!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Εγώ υιοθετώ όλα όσα είπατε για το αδυσώπητο και ανηλεές εφοπλιστικό κεφάλαιο και θα σας δώσω μια χρυσή ευκαιρία στο ΚΚΕ. Ακριβώς επειδή εμείς δεν έχουμε καμία προτίμηση σε καμία εταιρεία και θέλουμε να βρεθεί λύση και να έχουν οι κάτοικοι το πλοίο που τους αρέσει και που θέλουν, προκήρυξα πολύ γρήγορα διαγωνισμό για τις 21 Δεκεμβρίου, μεθαύριο. Μεθαύριο, κύριε Πρόεδρε, και κύριοι του ΚΚΕ, θα γίνει διαγωνισμός και όποια εταιρεία θέλει να πάρει τη γραμμή και να φέρει άλλο πλοίο μπορεί να το κάνει.

Πρέπει να σας πω όμως, γιατί αυτό μάλλον δεν το έχετε καταλάβει καλά, ότι και την περασμένη εβδομάδα παρουσία όλων των φορέων της Σάμου και της Ικαρίας που ήρθαν στο γραφείο μου επικοινωνήσαμε με όλες τις εταιρείες, οι οποίες έδειξαν παγερή αδιαφορία για τη γραμμή, την οποία την χαρακτήριζαν ζημιογόνο. Πάρα ταύτα εγώ προκήρυξα διαγωνισμό για μεθαύριο, ώστε όποια εταιρεία θέλει να φέρει άλλο καράβι, να φέρει άλλο καράβι. Εγώ με χαρά θα αδειοδοτήσω το νέο καράβι που θα είναι καλύτερο από αυτό που δεν σας αρέσει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Δεν είναι απάντηση αυτή.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για εσάς, όμως. Προλαβαίνετε μέχρι μεθαύριο να κάνετε μια εταιρεία λαϊκής βάσης εσείς του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Εγώ δεσμεύομαι ως Υπουργείο να προτιμήσω το δικό σας πλοίο. Βάλτε εσείς τα πολλά λεφτά και εμείς θα βάλουμε λίγα ακόμα με την επιδότηση. Και αφού σας αρέσουν τόσο οι νησιώτες και τους αγαπάτε και μπράβο σας -και εμείς τους αγαπάμε- βάλτε το δικό σας πλοίο να βγάλουμε τους εφοπλιστές, τους κερδοσκόπους, από τη γραμμή, να πάτε εσείς οι τίμιοι εργάτες με τα πολλά λεφτά που έχετε να σώσετε τη Σάμο και την Ικαρία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Τώρα γελοιοποιήστε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Εάν, όμως, δεν το πράξετε και αν συνεχίσετε αυτά τα οποία κάνετε, εάν δεν έρθει άλλη εταιρεία να βάλει πλοίο στη γραμμή και εάν εσείς συνεχώς κάνετε κινητοποιήσεις στα λιμάνια είτε στον απόπλου είτε όπου πηγαίνει το πλοίο η εταιρεία θα σταματήσει να εκτελεί το δρομολόγιο και ως αποτέλεσμα αυτού δεν θα υπάρχει κανένα άλλο πλοίο στη γραμμή.

Εύχομαι λοιπόν, πρώτον, τη Τετάρτη στο διαγωνισμό να εμφανιστεί και άλλη ενδιαφερομένη εταιρεία και με πολύ μεγάλη χαρά να πάρει τη γραμμή άλλο πλοίο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Αυτήν την πολιτική υπηρετείτε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Δεύτερον, εύχομαι το ΚΚΕ να αναλάβει πρωτοβουλία και να διαθέσει λίγα από τα λεφτά που έχει -δεν είναι πολλά- και να βάλει πλοίο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Εάν συνεχίσεις έτσι…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Εύχομαι…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Η προβοκατόρικη μέθοδος δεν περνάει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, μην διακόπτετε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Εύχομαι εάν αγαπάτε τους νησιώτες να το δείξετε στην πράξη, όχι στα λόγια αγαπητέ. Στα λόγια όλοι καλοί είμαστε, στην πράξη…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Οι βρωμιές δεν περνάνε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ πολύ!

Κύριε Υφυπουργέ, ας ολοκληρώσουμε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Μην αφήνετε τους κακούς εφοπλιστές να νέμονται τη γραμμή.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Οι βρωμιές σε χαρακτηρίζουν.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Σας προσκαλώ, μπείτε εσείς να πάρετε τη δουλειά, να σώσετε τα νησιά. Τι άλλο θέλετε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Γελοιοποιήστε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Για να κλείσω, κύριε Πρόεδρε -το ποιος γελοιοποιείται το καταλαβαίνουμε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κλείστε σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Ακούμε μπούρδες.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Για να κλείσω…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Μας έχει φλομώσει στις μπούρδες.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Για να κλείσω…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, να σεβαστούμε τον κύριο Υφυπουργό, ο οποίος απαντάει κατά την κρίση του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Δεν απαντάει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ! Δεν είθισται αυτό που κάνετε τώρα! Σας παρακαλώ πολύ! Εάν έχετε κάτι επί προσωπικού..

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Δεν απαντάει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μα, το τι απαντάει…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Τι δεν καταλαβαίνετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το τι απαντάει ή δεν απαντάει αφορά τον κύριο Υφυπουργό. Σας παρακαλώ!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Έχω κάνει διαγωνισμό, σας λέω, για να μπει άλλη εταιρία, εάν υπάρχει. Τι δεν καταλαβαίνετε από αυτό; Τι μπορεί να μην καταλαβαίνετε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου ένα δέκατο του δευτερολέπτου …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ πολύ. Με φέρνετε σε δύσκολη θέση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: … για να πω στον κύριο Υπουργό…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ! Δεν είναι τρόπος αυτός!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Να βάλετε δικό σας…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν μονομαχούμε εδώ, διαλεγόμεθα.

Κύριε Υφυπουργέ, παρακαλώ, συνεχίστε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Δεν με άφησε να ολοκληρώσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχετε δίκιο, αλλά σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ως προς την αξιοπλοΐα που επαναφέρατε και στη δευτερολογία σας παρά τα αποτελέσματα του ελέγχου, εγώ δεσμεύομαι αύριο να πάρω τα Πρακτικά της Βουλής και να πάω στην Επιθεώρηση Πλοίων με τις καταγγελίες σας. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να έρθετε και εσείς αύριο στο Υπουργείο, στην Επιθεώρηση Πλοίων –σας προσκαλώ- να πάμε στους ναυάρχους και στους πλοιάρχους και στους πλωτάρχες να τους πείτε αυτά που λέτε. Αν έχετε δίκιο εσείς, να τους ξηλώσουμε τα γαλόνια και να τους πάμε και στην Επιθεώρηση Πλοίων.

Ξαναλέω όμως, για να το ακούσει και ο κόσμος: Η Επιθεώρηση Πλοίων –δηλαδή, το μόνο θεσμικό όργανο του κράτους για να ελέγχει τα πλοία- πήγε στο πλοίο αυτό και το έκρινε αξιόπλοo. Τι να κάνω εγώ τώρα; Να πω ότι έχετε δίκιο εσείς;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Βυθίστηκαν καράβια με πιστοποιητικά;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Όχι τα πιστοποιητικά. Έγινε και έλεγχος πάνω στο πλοίο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ! Έχουμε φτάσει στα εξήμισι λεπτά.

Κύριε Υφυπουργέ, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Σας φέρνω παράδειγμα τα πιστοποιητικά…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Εάν προσδοκάτε να κάνετε και σταδιοδρομία ως ναύαρχος στην Επιθεώρηση Πλοίων, και εκεί σας προσκαλώ.

Όταν όμως, μιλάμε στη Βουλή να λέμε πράγματα σοβαρά. Και το σοβαρό είναι ότι αρμόδια υπηρεσία του κράτους το έκρινε αξιόπλοο. Ελπίζω να καταλαβαίνετε αυτό που σας λέω και να συνεννοούμαστε. Το λέω αυτό για να το ακούσουν και οι κάτοικοι και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να παίζουμε με την ανασφάλεια και τις αγωνίες και τις φοβίες των ανθρώπων.

Ευχαριστώ πολύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Παίζετε με τη ζωή και των επιβατών και των ναυτεργατών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top