Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
PA200926


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Αγώνας για ακτοπλοΐα προς όφελος του λαού

Τύπος » Αναδημοσιεύεσεις - 10/12/2011

Μαζική συγκέντρωση χτες το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά

Αγώνας για ακτοπλοΐα προς όφελος του λαού

 «ΟΧΙ άλλα "ΣΑΜΙΝΑ"», «Ως πότε θα πληρώνουμε ακόμα και φόρο αίματος για τα κέρδη των εφοπλιστών». Οι φράσεις αυτές, που ακούγονταν από την ντουντούκα, συμπλήρωναν το σκηνικό και έδιναν το στίγμα της μαζικής, αγωνιστικής κινητοποίησης, που έγινε χτες το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου νησιώτες από Ικαρία και Φούρνους μαζί με ναυτεργάτες, συγκεντρώθηκαν στον ντόκο, μπροστά στο πλοίο της γραμμής, «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», εκφράζοντας αγωνιστικά την οργή τους για την απόσυρσή του και την αντικατάστασή του από το 40χρονο πλοίο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ»!

Το υπουργείο Ναυτιλίας, κάνοντας δεκτή την αίτηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Hellenic SeaWays» (HSW), να αποσύρει το «ΜΥΚΟΝΟΣ», επειδή δεν εξυπηρετεί την κερδοφορία της, αποφάσισε να δρομολογηθεί το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» της ΑΝΕΚ, ένα από τα πιο γέρικα πλοία της ακτοπλοΐας, υποβαθμίζοντας παραπέρα την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Ικαρίας και Φούρνων από κοινού με τις ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Μαγείρων, Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και ΠΕΣ ΝΑΤ.

Οι φορείς έχουν απαιτήσει από τις δημοτικές αρχές των νησιών να πάρουν θέση. Ωστόσο οι δήμαρχοι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) συναντήθηκαν προχτές με τον υφυπουργό Ναυτιλίας, «εισέπραξαν» την ...«καλή του διάθεση» και έφυγαν, ενώ γνώριζαν για τη χτεσινή κινητοποίηση.

Δεν θα μας γυρίσουν μισό αιώνα πίσω

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Λευτέρης Κουτούφαρης ανέφερε: «Αγωνιζόμαστε για να μη μας γυρίσουν 50 χρόνια πίσω. Το "ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ" μας ξυπνάει τις μνήμες από το ναυάγιο του "ΣΑΜΙΝΑ", ενώ έχουν κόψει και την εσωτερική συγκοινωνία των νησιών μας». Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΦουρνιωτώνΓιώργος Μαρούσης ανέφερε τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των Φούρνων, καθώς το χειμώνα μένουν για μεγάλο διάστημα χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση - «δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουμε» σημείωσε - κατάσταση που θα επιδεινωθεί με την αντικατάσταση.

Ο Θωμάς Παπάς, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», σημείωσε ότι «οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ναυτεργάτες, μαζί με τους νησιώτες παλεύουμε για φτηνές, ασφαλείς απρόσκοπτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που στο όνομα των κερδών των εφοπλιστών καταδικάζει νησιά στην απομόνωση και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Τσακαλίας, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ικαρίας.

Αποφάσισαν επί τόπου νέα αγωνιστική κινητοποίηση την ημέρα που θα δρομολογηθεί το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ».

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου με ανακοίνωσή του καλεί τα συνδικάτα, τους φορείς των αγροτών, των αυταπασχολουμένων, γυναικών, φοιτητές, επιτροπές αγώνα σε λαϊκό μέτωπο για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού και όχι για τα κέρδη των εφοπλιστών.

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ

Η ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και την κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», για την καταδίκη των νησιών «σε ακτοπλοϊκό και αεροπορικό αποκλεισμό», «που επιβάλλεται από τα μονοπωλιακά συμφέροντα στην ακτοπλοΐα και τις αεροπορικές συγκοινωνίες και προωθείται από τους αντιλαϊκούς Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ και την πλήρη απελευθέρωση».

Επισημαίνει ότι η δρομολόγηση του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» είναι το κερασάκι στην τούρτα και σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με συναντήσεις με τους εφοπλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό. Τονίζει ότι στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος «δεν υπάρχει σωτηρία». «Ο μόνος δρόμος είναι η λαϊκή οργάνωση και η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη λαϊκή εξουσία. Με καράβια, αεροπλάνα, τρένα λαϊκή ιδιοκτησία», «με ναυπηγοεπισκευαστική και αεροναυπηγική βιομηχανία κοινωνικοποιημένη για την παραγωγή και συντήρηση σύγχρονων μέσων μεταφοράς. Με ενιαίο δημόσιο φορέα συγκοινωνιών με εργατικό και λαϊκό έλεγχο».

Ως άμεσα αιτήματα θέτει:

  • «Επαρκή ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες για επικοινωνία και μεταφορές.

  • Μείωση των εισιτηρίων στο 50%.

  • Απρόσκοπτη σύνδεση του νησιού μας με Πειραιά - Βόρεια Ελλάδα και ενδονησιωτική σύνδεση.

  • Υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες».


Ριζοσπάστης
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top