Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
dj vadam


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

ΛΑΣ Ικαριας - Κατάθεση πρότασης στο Δ.Σ για την σχεδιαζόμενη κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων

Νέα » Πολιτικά - 05/12/2011

Σχεδιαζόμενη κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων

ΛΑΣ Ικαριας - Κατάθεση πρότασης στο Δ.Σ για την σχεδιαζόμενη κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων

Ικαρία, 2 Δεκεμβρίου 2011

Κατάθεση πρότασης για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου


Θέμα - Σχεδιαζόμενη κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων
Κύριε Δήμαρχε / Κυρία πρόεδρος

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ

Έχοντας υπόψη πρόσφατα δημοσιεύματα του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου ( Εφημερίδα Eμπρος, ikariamag, κλπ ) που αναφέρονται στην εφαρμογή «Καλλικράτη» στην πυρόσβεση με την κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων όπως τα κλιμάκια Πλωμαρίου και Αγιάσου στη Λέσβο, Καρδαμύλων και Αρμολίων στη Χίο, Καρλοβασίου στη Σάμο και Ραχών στην Ικάρια.

Εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση μας με αυτούς τους σχεδιασμούς, κρίνοντας απαράδεκτη από κάθε άποψη την λογική που επιβάλλεται αποκλειστικά για λόγους περικοπής δαπανών . Πιστεύοντας παράλληλα ότι εκφράζουμε την έντονη ανησυχία του συνόλου των κατοίκων του νησιού μας, αλλά και των εργαζομένων σε αυτή τον νευραλγική για την διαφύλαξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος υπηρεσία .

Καλούμε την Δημοτική αρχή να φέρει άμεσα το ζήτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας, για να καθορίσουμε την στάση μας για αυτή την σοβαρότατη υπόθεση.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της

ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

29/11/2011

Ο «Καλλικράτης» στην Πυροσβεστική «ανάβει φωτιές»
Απειλούνται με κλείσιμο τα Κλιμάκια Πλωμαρίου και Αγιάσου
«Στον αέρα» η αντιπυρική ασφάλεια της μισής Λέσβου

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται το πόρισμα επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία και θα αποφασίσει για τυχόν ιδρύσεις, αναβαθμίσεις ή και καταργήσεις πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων σε όλη τη χώρα. Αυτός ο νέος «Καλλικράτης» στην Πυροσβεστική φαίνεται, όμως, ότι απειλεί τη διατήρηση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Πλωμαρίου και Αγιάσου και κατά συνέπεια την ασφάλεια του μισού νησιού. Ήδη οι πληροφορίες για την κατάργηση των διαπιστωμένα σημαντικών για τη λεσβιακή ύπαιθρο Κλιμακίων έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε άμεσα εμπλεκομένους, ενώ είναι πιθανόν το θέμα να απασχολήσει πολύ σύντομα και το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει παρέμβαση πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Σε συνέχεια των ανάλογων μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση και σε διάφορους τομείς της διοίκησης, είναι σε εξέλιξη «Καλλικράτης» και στο Πυροσβεστικό Σώμα. Χωρίς κατ’ ανάγκη ο όλος σχεδιασμός που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, να επιτάσσει - όπως έγινε με τις ΔΟΥ και με τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ - μείωση για οικονομικούς λόγους στον αριθμό των κλιμακίων ή και των σταθμών που σήμερα καλύπτουν την ελληνική επικράτεια, εκφράζεται φόβος πως σε τοπικό επίπεδο αναμένονται δυσάρεστες αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει αναβάθμιση του Κλιμακίου της Καλλονής σε Σταθμό, με παράλληλη κατάργηση των Κλιμακίων του Πλωμαρίου και της Αγιάσου (που λειτουργεί το καλοκαίρι), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιπυρική προστασία της Λέσβου.

Πότε θα επεμβαίνουν…

«Για να προλάβεις τη φωτιά, πρέπει να είσαι κοντά. Οπότε σημασία δεν έχει να συρρικνώσεις τα κλιμάκια ή να αναδιαρθρώσεις τις υπηρεσίες σου, αλλά να εξασφαλίσεις τρόπο για να επέμβεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε μια φωτιά», σχολίασε ο συντονιστής του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου Μπάμπης Πετρέλλης, μιλώντας στο «Ε» για τις πληροφορίες περί κατάργησης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου. Όπως τόνισε ο κ. Πετρέλλης, δεν τίθεται θέμα λειτουργικού κόστους του Κλιμακίου, το οποίο στελεχώνεται από οκτώ πυροσβέστες και είναι πολύ καλά εξοπλισμένο, γιατί φιλοξενείται απ’ το Δήμο σε δικές του εγκαταστάσεις.

«Αν όμως κλείσει το εδώ Κλιμάκιο, για να επέμβει η Πυροσβεστική απ’ τη Μυτιλήνη χρειάζεται πάνω από μια ώρα και μάλιστα σε ιδανικές συνθήκες, αν δε βρει δηλαδή κίνηση στο δρόμο», συνέχισε ο κ. Πετρέλλης, λέγοντας πως παλιά που δεν υπήρχε το Κλιμάκιο, στην παραμικρή φωτιά, ακόμη και σε ένα σπίτι, το ζητούμενο ήταν να μην καεί το διπλανό, αφού δεδομένων των αποστάσεων ήταν σίγουρο πως η Πυροσβεστική δε θα προλάβαινε το ακίνητο που έπιασε φωτιά.
Απ’ το 2000, όμως, οπότε συγκροτήθηκε το Εθελοντικό Κλιμάκιο με τη διάθεση κι ενός πυροσβεστικού οχήματος απ’ το τότε Υπουργείο Αιγαίου, ή το 2001 που έγινε και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Πλωμάρι, όλα έγιναν διαφορετικά.
«Υπάρχει μεταξύ μας συνεργασία, με αποτέλεσμα να είναι εξασφαλισμένη η έγκαιρη επέμβαση», είπε ο εθελοντής μαθηματικός, δίνοντας το πρόσφατο παράδειγμα της φωτιάς στο Μεγαλοχώρι πριν λίγες μέρες, όπου παρ’ ότι έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι 10 μποφώρ, η έγκαιρη - μέσα σε ένα τέταρτο - επέμβαση Πυροσβεστικής και εθελοντών, μαζί και του κόσμου που έχει εκπαιδευτεί και ξέρει πώς να βοηθήσει, ήταν ικανή να καταστείλει τη φωτιά και να αποτρέψει τα χειρότερα.



ikariamag 30 Νοεμβρίου 2011

Κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων στα νησιά του Β.Αιγαίου

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στα νησιά μας δημοσιεύματα του τύπου για την εφαρμογή «Καλλικράτη» στην πυρόσβεση με την κατάργηση πυροσβεστικών κλιμακίων όπως τα κλιμάκια Πλωμαρίου και Αγιάσου στη Λέσβο, Καρδαμύλων και Αρμολίων στη Χίο, Καρλοβασίου στη Σάμο και Ραχών στην Ικάρια. Οι μεγάλες αποστάσεις και το ιδιαίτερο ανάγλυφο των νησιών του Βορειου Αιγαίου καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη των συγκεκριμένων πυροσβεστικών κλιμακίων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση επέμβαση της υπηρεσίας όταν χρειαστεί, στοιχείο που όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με την πυρόσβεση ξέρουν ότι αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό για την επιτυχημένη κατάσβεση πυρκαγιάς………………..


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top