Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Επιστολή από το εργατικό κέντρο Σάμου για το Γηροκομείο Ικαρίας

Νέα » Πολιτικά - 19/05/2011

Πληροφορηθήκαμε για το πρόβλημα που έχει προκύψει με το γηροκομείο Ικαρίας και άμεσα συναντηθήκαμε με τους εργαζόμενους στο Γηροκομείο καθώς και με εκπροσώπους της μητρόπολης για την καλύτερη ενημέρωσή μας επί του θέματος.

Επιστολή από το εργατικό κέντρο Σάμου για το Γηροκομείο Ικαρίας

Μετά από αυτές τις συναντήσεις έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω.

  1. Με την αναστολή λειτουργίας του γηροκομείου θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα με την φιλοξενία των 14 γερόντων, που σημειωτέον (σύμφωνα με τους εργαζόμενους) υπήρχαν κι άλλες αιτήσεις που δεν είχαν γίνει δεκτές.
  2. Με την αλλαγή του χαρακτήρα του γηροκομείου (θα επιβληθούν τροφεία) σημαίνει ότι θα αποκλειστούν εκείνοι οι οποίοι δεν θα έχουν να καταβάλλουν τροφεία, μια και οι υπάρχουσες συντάξεις και τα περιουσιακά στοιχεία των φιλοξενουμένων δεν καλύπτουν τα έξοδά τους.
  3. Η επίκληση ότι το γηροκομείο αναστέλλει την λειτουργία του για επισκευή του κτιρίου λόγω στατικότητας, δεν δικαιολογεί τις απολύσεις όλων των εργαζομένων μια και δεν δεσμεύεται το Δ.Σ για την επαναπρόσληψή τους.
  4. Στο αίτημα για φιλοξενία των γερόντων στο κτίριο που δεν θα γίνουν επισκευές, επικαλούνται ότι τελικά είναι οικονομικοί οι λόγοι που προχωράνε στις απολύσεις των εργαζομένων. Στο μέλλον όμως θα αντικατασταθούν με νέους εργαζόμενους.
  5. Επικαλούνται ότι σύμφωνα με το πόρισμα της επιθεωρήτριας, πρέπει να βγάλουν άδεια λειτουργίας και πρόσληψη εργαζομένων κάποιων ειδικοτήτων. Το πόρισμα δεν αναφέρει πουθενά ότι πρέπει να απολυθούν οι σημερινοί εργαζόμενοι.
  6. Σύμφωνα με την απάντηση που πήραμε, υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να καλύψουν τους μισθούς αυτών των εργαζομένων που είναι χαμηλόμισθοι. Δεν πήραμε απάντηση πως θα καλύπτονται οι μισθοί των νέων εργαζομένων που σκοπεύει το Δ.Σ να προσλάβει σύμφωνα με το οργανόγραμμα.

Ο νέος οργανισμός προβλέπει πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας και μάλιστα εξειδικευμένου προσωπικού με πολύ μεγαλύτερες αμοιβές. Τα έξοδα αυτά θα καλύπτονται με τα τροφεία που θα επιβληθούν στους γέροντες ? Θα υπάρξουν άραγε γέροντες που θα φιλοξενούνται (αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν) ώστε να μην κλείσει ?

Σύμφωνα με τα παραπάνω αμφιβάλλουμε, εάν είναι διατεθειμένο το Δ.Σ του ιδρύματος ( δεν δεσμεύονται γι΄ αυτό ), για την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Γηροκομείου με τα ίδια χαρακτηριστικά.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  1. Να περάσει το ίδρυμα στον έλεγχο του Υπουργείου υγείας. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ως κέντρο περίθαλψης και στήριξης των κατοίκων της τρίτης ηλικίας της Ικαρίας.
  2. Άμεσα να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος, το Υπουργείο μια και απευθύνεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή με οξυμμένα έτσι κι αλλιώς κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά προβλήματα. Διαφορετικά μιλάμε για ρατσισμό και αποκλεισμό.
  3. Την απρόσκοπτη λειτουργία του Γηροκομείου χωρίς επιβολή τροφείων.
  4. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Η κάλυψη των θέσεων εργασίας με εργαζόμενους με ειδικότητα να γίνει με ομαλό τρόπο χωρίς απολύσεις. Όποιος φεύγει σε σύνταξη να γίνεται προκήρυξη με τα ανάλογα προσόντα.
  5. Οι σημερινοί εργαζόμενοι είναι μεν (οι περισσότεροι) χωρίς πτυχίο αλλά έχουν προϋπηρεσία 14 χρόνων και εξειδίκευση. Η πρόσληψη νέων εργαζομένων να γίνει στις κενές θέσεις ειδικοτήτων του Οργανογράμματος (που δεν καλύπτονται από τους παλιούς).
  6. Να παρέμβει άμεσα η Επιθεώρηση ώστε να αποτραπούν οι ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων. Είναι καταχρηστική αυτή η απόφαση των απολύσεων την στιγμή που δεν κλείνει ούτε κήρυξε πτώχευση όπως κάνουν οι επιχειρήσεις. Δεν στηρίζεται πουθενά ούτε νομικά ούτε ηθικά.\
  7. ΄Αμεσα να συνεδριάσει το ΔΣ του Γηροκομείου να επανεξετάσει το πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη της προτάσεις των φορέων της Ικαρίας

Για την Διοίκηση

Ο Πρόεδρος
Αντώνης Δράκος

Ο Γεν. Γραμματέας
Μανώλης Νεοφώτιστος


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top