Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Στο δρόμο οι ηλικιωμένοι - απολύονται εργαζόμενοι

Νέα » Πολιτικά - 17/05/2011

Απόφαση της Μητρόπολης Σάμου, που οδήγησε σε κατάληψη του Γηροκομείου από τους εργαζόμενους και εκπροσώπους φορέων του νησιού

Στο δρόμο οι ηλικιωμένοι - απολύονται εργαζόμενοι

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν 14 ηλικιωμένοι και 7 εργαζόμενοι, καθώς η Μητρόπολη της Σάμου ανακοίνωσε το κλείσιμο του μοναδικού Γηροκομείου στην Ικαρία. Από χτες οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο με τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση φορέων της περιοχής έκαναν κατάληψη στο Γηροκομείο προστατεύοντας το δικαίωμα των ηλικιωμένων στη στέγαση και την αξιοπρεπή διαβίωση, καθώς και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

To Γηροκομείο της Ικαρίας κτίστηκε πριν 25 χρόνια σε εκκλησιαστικό οικόπεδο με δωρεές των απανταχού Ικαριωτών και κυρίως της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής. Εφτασε να φιλοξενεί μέχρι και 35 ηλικιωμένους και μέχρι πριν πέντε χρόνια παρουσίαζε και πλεόνασμα στις ετήσιες χρήσεις.

Στις 29/4/2011 η Μητρόπολη της Σάμου διεμήνυσε μέσω της διευθύντριας του Γηροκομείου ότι στις 29/5/2011 το Γηροκομείο θα κλείσει. Ως αιτίες για την απόφαση αυτή παρουσιάστηκαν στους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους προβλήματα στατικότητας του κτιρίου, καθώς και κάποιες διαπιστώσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ειδικότητες στο προσωπικό.

Οσον αφορά το πρόβλημα της στατικότητας οι ισχυρισμοί διαψεύστηκαν από το μηχανικό που με εξουσιοδότηση και της ίδιας της Μητρόπολης ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη για την επέκταση του Γηροκομείου, καθώς εκκρεμεί προς υλοποίηση δωρεά ομογενούς από την Αμερική ύψους ενός εκατ. δολαρίων. Παρ' όλα αυτά η Μητρόπολη επιμένει και σχεδιάζει να μεταφέρει τρεις ηλικιωμένους στο Γηροκομείο του Καρλοβασίου και τους υπόλοιπους «στις πλατείες των χωριών τους για να τους παραλάβουν οι συγγενείς τους», όπως είπε σε κάποια στιγμή η διευθύντρια. Κι ενώ η εκκρεμεί η εκτέλεση της δωρεάς, η Μητρόπολη επιμένει στο κλείσιμο και μάλιστα διεκδικεί, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με δικαστικά μέσα και τη δωρεά!

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ικαρίας, αλλά μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή παραμένει απαθής. Ετσι το περασμένο Σάββατο, με πρωτοβουλία των εργαζομένων και του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, έγινε μαζικότατη πανικαριακή συγκέντρωση στον Αγιο Κήρυκο, με τη συμμετοχή μελών της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής, εργατικών σωματείων, τοπικών συλλόγων, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Από τη συγκέντρωση απουσίασαν εντελώς, παρότι κλήθηκαν, εκπρόσωποι του ΔΣ του Γηροκομείου.

Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε και η κατάληψη, που ξεκίνησε χτες. Εκτός από τη διασφάλιση της φροντίδας των ηλικιωμένων και των θέσεων εργασίας οι φορείς ζητούν την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Ζητάμε από όλους τους φορείς του Νομού να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας, που είναι παρακαταθήκη για Δημόσια, Δωρεάν, Αξιοπρεπή Υγεία και Πρόνοια για όλους», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι και το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο.


Ριζοσπάστης
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

Comments

  • Πολύ γρήγορα έβγαλαν κάποιοι ανακοίνωση για την κατάσταση του γηροκομείου ,και ως γνωστόν γι'α κόμη μια φορά εκτέθηκαν στην κοινή γνώμη.Με το γνωστό ύφος ''δαιμονοποίησης των πάντων '',εκτός φυσικά των ''αγωνιστών'' συνοδοιπόρων τους ,προσπ άθησαν ανεπιτυχώς να καλλιεργήσουν το πολωτικό και αποπροσανατολιστικό ύφος και να δημιουργήσουν εντυπώσεις απέναντι σε πρόσωπα και φορείς.
    Βέβαια αποκαλύφθηκε αμέσως το σκαιό ύφος τους και το πραγματικό πρόσωπο καποιων ατόμων που έχουν ως μέσο ''διεκδίκησης'' τη σωματική βία και τους ειδεχθείς χαρακτηρισμούς ,δείχνοντας
    το αληθινό προσωπείο τους στην Ικαριακή κοινωνία ,και πως δεν τους ενδιαφέρει η πραγματική κατάσταση του γηροκομείου αλλα και του συνολικού επιπέδου υγείας του νησιού μας ,παρά μόνο η στυγνή ψηφοθηρική εκμετάλλευση του θέματος..Εαν τους ενδιέφερε τόσα χρόνια θα είχαν κινηθεί διαφορετικά,και όχι με συγκεντρώσεις του ''θεαθήναι'' και χωρίς αντίκρυσμα..
    Επομένως, ας καταλάβουν κάποιοι πως με τους τραμπουκισμούς και την ημιμάθεια τους δεν θα καταφέρουν τίποτα.Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για το γηροκομείο ,ήμασταν στη χθεσινή συνεδρίαση που έγινε επ 'αυτού΄.Εκεί δεν είδαμε όμως τους ''ανήσυχους ΄΄φίλους μας που ''διερήγνυαν τα ιμμάτιά τους΄΄ για το γηροκομείο..Φαίνεται ο ΄΄μαχητικός ρόλος τους'' τελειώνε στην άσκηση βίας και λεκτικών αφορισμών, με σκοπό να πάρουν ευσημα από τις ΄΄υπηρεσίες'' που τους έστειλαν και για μια καλή φωτογραφία στο ''Ριζοσπάστη''..Πράγματι ,πολύ ΄΄αγωνιστικό'' και ''σοβαρό'' από μερους τους..
    Οι αποφάσεις από το χθεσινό ,έκτακτο ΄συμβούλιο έδειξαν ποιοι ενδιαφέρονται για εξεύρεση λύσης και ποιοι εμμένουν στο ''δρόμο΄΄ του λαικισμού, του αποπροσανατολισμού και της βίας-λεκτικής και σωματικής(απέναντι στη διευθύντρια του γηροκομείου που κάποιοι ανίκανοι φανατικοί έβαλαν στο ''στόχαστρο'' λες και δεν εργάζεται με ζήλο εκεί μέσα και τη θεώρησαν οι αναγκέφαλοι ''υπαίτια για όλα τα προβλήματα..''), που τους έχει οδηγήσει στο περιθώριο ,από το οποίο προσπαθούν να βγουν όχι με την παραγωγή ουσιαστικού έργου και προτάσεων ,αλλα με το μόνο τρόπο που ξέρουν:αυτόν της βίας..
    'Άξιοι''..Προπηλάκισαν μια γυναίκα εργαζόμενη ,μόνο και μόνο επειδή έψαχαν έναν εύκολο αποδοπομπαίο ''τράγο΄΄ και δεν έφταναν τα κότσια τους για απόδωση ευθυνών από τον πραγματικά υπέυθυνο:τη Μητρόπολη και το υπουργείο
    Η Ικαριακη κοινωνία έγινε μάρτυρας της ''πολιτικής αδιεξόδου' αποτυχημένων προσώπων και προτύπων ,και πλέον έχει σχηματίσει αταλάντευτη και αδιάσειστη γνώμη για ανεύθυνους που την συνεχίζουν..Το επεισόδιο αυτό με κάνει ειλικρινά να ντρέπομαι για το επίπεδο κάποιων συμπατριωτών μου..Η κοινωνία μας έχει τα ''κοινωνικά αντισώματα'' προκειμένου να απομονώσει πρόσωπα που θίγουν την ποιότητα και το ήθος του χαρακτήρα του Ικαριώτη,και τελικα να αναπτύξει υγιή πρότυπα..Εκεί θα φανεί και ο βαθμός ωριμότητάς μας ως Ικαριακή κοινωνία.
    By: Γιώργος @ 20/05/2011


2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top