Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Παρεμβαση δημαρχων Ικαριας για αποκατάσταση καταστροφών και αποζημίωση πληγέντων της Ικαρίας

Νέα » Πολιτικά - 22/10/2010

Όπως γνωρίζετε η Ικαρία κατά την νύχτα της 18ης Οκτωβρίου επλήγη από έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ικαρία πλήττεται από καταιγίδα και πλημμυρίζουν σπίτια, μαγαζιά, μπαζώνονται δρόμοι, κλπ. Είναι όμως η πρώτη φορά ή ακριβέστερα έχει 45 χρόνια να περάσει τέτοια καταιγίδα από τον τόπο μας και είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιας έκτασης καταστροφή. Στην Ικαρία τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έργα υποδομής που θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί δεκαετίες πριν.

Παρεμβαση δημαρχων Ικαριας για αποκατάσταση καταστροφών και αποζημίωση πληγέντων της Ικαρίας

Τα  παραδείγματα πολλά:

      Χαρακτηριστικό  η οδική σύνδεση του Καρκιναγρίου με τις Ράχες και με την υπόλοιπη Ικαρία. Από τους δυο άξονες οι οποίοι είναι χαραγμένοι (παραλιακός και ορεινός) δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα . Γιατί αν και υπάρχουν δημοπρατημένα έργα καθυστερούν δραματικά οι χρηματοδοτήσεις.

      Συνολικά  οι δήμοι της Ικαρίας, και οι τρεις  δήμοι με τους ελάχιστους πόρους που  διαθέτουν έχουν εκπονήσει μελέτες και έχουν κάνει και  αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις (μικρά τεχνικά έργα όπως κοιτοστρώσεις , καθαρισμοί ρεμάτων, τοιχία αντιστήριξης, οχετοί μεταφοράς ομβρίων, , κλπ.)

      Υπάρχουν  μελέτες για μικρά φράγματα και  στους τρεις δήμους της Ικαρίας, (έχουν χρηματοδοτηθεί  δυο στον Εύδηλο). Έχουν εκπονηθεί μελέτες ανάσχεσης χειμάρρων και στους τρεις δήμους της Ικαρίας για την εκτέλεση των οποίων «αναζητείται» χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, οι δήμοι προσπαθούν να κάνουν αντιπλημμυρικό έργο «με ψίχουλα».

      Σε  οτι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα να θυμίσουμε χαρακτηριστικά  ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1993 στον Άγιο Κήρυκο εξαγγέλθηκε ολόκληρο πακέτο αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων και είναι ζήτημα αν χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν τα μισά από όλα αυτά. Το 2003 πάλι μετά από φωτιά στον Άγιο Κήρυκο εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Δασών αντιπλημμυρική μελέτη με πρόβλεψη κόστους παρεμβάσεων 600.000€. Από αυτά είναι ζήτημα αν δόθηκαν οι 100.000€.

      Εν  κατακλείδι: Πλήρης, ολοκληρωμένη και συνεκτική μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού δεν υπάρχει. Οι προσπάθειες των δήμων να ανταποκριθούν στο έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας, εκτός του ότι είναι αποσπασματικές, σκοντάφτουν στην μόνιμη υποχρηματοδότηση και στην εφαρμοζόμενη πολιτική που τους αφήνει χωρίς μέσα, χωρίς προσωπικό. Έτσι η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και τα όσα έργα έχουν γίνει δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονες ανάγκες.   

Η επόμενη μέρα:

      Η επόμενη μέρα μας βρίσκει να καταγράφουμε τις πληγές μας, οργισμένους και αγανακτισμένους από τις καταστροφές, από τις ζημιές που υπέστημεν «χάρη» στις διαχρονικά εφαρμοζόμενες πολιτικές .

      Μας βρίσκει όμως και αποφασισμένους να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε βασικά και στοιχειώδη, που όμως δεν τα ακούσαμε στις πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. Οι ενισχύσεις που εξαγγέλθηκαν (60 ευρώ το τετραγωνικό για τις επισκευές και 800 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευές κατοικιών, εκ των οποίων τα μισά με άτοκα δάνεια) βρίσκονται πολύ πίσω από της πραγματικές ανάγκες .

      Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι για αυτή την καταστροφή, υπεύθυνοι δεν είναι αυτοί που την υπέστησαν και δεν θα επιτρέψουμε να την πληρώσουν από την τσέπη τους με οποιοδήποτε τρόπο. Δεν είναι μακριά το 2007 και η εμπειρία για το τι έγινε -για την ακρίβεια για το τι δεν έγινε - με την ενίσχυση των πυροπαθών της Ηλείας.  
 

      Καλούμε όλους τους αρμοδίους φορείς ( Υπουργεία, υπηρεσίες, ασφαλιστικούς φορείς, τράπεζες) να συμβάλουν καθοριστικά στην άμβλυνση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφής ικανοποιώντας το πλαίσιο αιτημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ικαρίας :   

      • Ολική αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο, για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές  υποδομές.

      • Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα μικρομάγαζα, για τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους.

      • Ετήσια απαλλαγή των πληγέντων από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

      • Ουσιαστικά τεχνικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα με χρηματοδότηση από το κράτος, με ενιαίο σχεδιασμό και υλοποίηση.

      • Άμεση αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του  κράτους.

      • Eκτακτη χρηματοδότηση των δήμων της Ικαρίας.

 
 

      Λόγω  του κατεπείγοντος της υποθέσεως  αναμένουμε τις απαντήσεις σας άμεσα, ευελπιστώντας ότι κατανοείτε την σοβαρότητα της κατάστασης και της συνέπειες της στην τοπική κοινωνία .  

Με  ιδιαίτερη τιμή

                         ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ 

   ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ         ΣΠΥΡΟΣ            ΤΕΣΚΟΣ

     ΕΥΔΗΛΟΥ                ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ   ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ

      ΡΑΧΩΝ                   ΦΑΝΟΥΡΗΣ        ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ   


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top