Για την καταστροφική καταιγίδα στην Ικαρία
Νέα » Πολιτικά - 22/10/2010Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ικαρία πλήττεται από καταιγίδα και πλημμυρίζουν σπίτια, μαγαζιά, μπαζώνονται δρόμοι, κλπ. Είναι όμως η πρώτη φορά ή ακριβέστερα έχει 40 χρόνια να περάσει τέτοια καταιγίδα από τον τόπο μας. και είναι πιθανό η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιας έκτασης καταστροφή. Που η καταστροφή είναι τέτοιας έκτασης: βιβλική.
Οι αιτίες πολλές επιμέρους που η κοινή τους συνισταμένη είναι μια: η χρόνια εγκατάλειψη και υποβάθμιση του τόπου μας από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.
Στην Ικαρία συζητάμε και διεκδικούμε έργα υποδομής που θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί δεκαετίες πριν.
Τα παραδείγματα πολλά:
Η οδική σύνδεση του Καρκιναγρίου με τις Ράχες και με την υπόλοιπη Ικαρία. Από τους δυο άξονες οι οποίοι είναι χαραγμένοι (παραλιακός και από το βουνό) κανένας δεν έχει ολοκληρωθεί. Καθυστερούν δραματικά οι χρηματοδοτήσεις. Στις κινητοποιήσεις, στις διεκδικήσεις και των δήμων αλλά και των συντοπιτών μέσα από τους συλλόγους τους, περισσεύουν η κατανόηση και οι υποσχέσεις, το φιλικό χτύπημα στην πλάτη «έχετε δίκιο, αλλά τι να κάνουμε, είναι δύσκολες οι συνθήκες». Αξίζει να επισημάνουμε δυο λεπτομέρειες για αυτόν τον άξονα: ο παραλιακός δρόμος χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους- είδος εν ανεπαρκεία- μετά από μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις καθώς πριν από 6 χρόνια δεν εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ, και η τότε κυβέρνηση κάτω από λαϊκή κατακραυγή δεν τόλμησε την διακοπή της χρηματοδότησης του. Ο δρόμος που περνάει από το βουνό χρηματοδοτείται μέχρι στιγμής από τους ελάχιστους πόρους του δήμου Ραχών, καμία κυβέρνηση δεν τον έχει εντάξει σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα!
Η ΔΕΗ στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της λειτουργεί οριακά με ελάχιστο προσωπικό, παλιές μηχανές παραγωγής με συχνές βλάβες και κυρίως με τμήματα του έργου της παραδομένα πλέον σε εργολάβους και ανάμεσα σε αυτά και η συντήρηση και εκσυγχρονισμός του δικτύου. Συντήρηση που μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά καθώς με το πρώτο φύσημα του ανέμου το δίκτυο παρουσιάζει βλάβες.
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1993 στον Άγιο Κήρυκο εξαγγέλθηκε ολόκληρο πακέτο αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων και είναι ζήτημα αν χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε το ένα τρίτο από όλα αυτά. Το 2003 πάλι μετά από φωτιά στον Άγιο Κήρυκο εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Δασών αντιπλημμυρική μελέτη με πρόβλεψη κόστους παρεμβάσεων 600.000€. Από αυτά είναι ζήτημα αν δόθηκαν οι 100.000€.
Συνολικά οι δήμοι της Ικαρίας, και οι τρεις δήμοι με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτουν έχουν εκπονήσει μελέτες και έχουν κάνει και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις: μικρά τεχνικά έργα όπως κοιτοστρώσεις, καθαρισμοί ρεμάτων, τοιχία αντιστήριξης, οχετοί μεταφοράς ομβρίων, κλπ.
Υπάρχουν μελέτες για μικρά φράγματα και στους τρεις δήμους της Ικαρίας, έχουν χρηματοδοτηθεί τα δυο στον Εύδηλο. Έχουν εκπονηθεί μελέτες για ανάσχεση χειμάρρων και στους τρεις δήμους της Ικαρίας για την εκτέλεση των οποίων «αναζητείται» χρηματοδότηση. Έχει εκπονηθεί μελέτη για μικρό φράγμα ανάσχεσης στις Ράχες για το οποίο επίσης «αναζητείται» χρηματοδότηση. Με άλλα λόγια, οι δήμοι «με ψίχουλα» της κρατικής χρηματοδότησης προσπαθούν να κάνουν αντιπλημμυρικό έργο.
Να προσθέσουμε εδώ την μόνιμη «όχληση» υπηρεσιών, υπουργείων, αρμοδίων φορέων από τους δήμους, με αναφορές, αιτήσεις, καταγγελίες, κλπ., για την μελέτη και χρηματοδότηση τέτοιων αντιπλημμυρικών έργων, απολύτως απαραίτητων για τον τόπο μας. και ακόμα την μόνιμη «όχληση» για την καλή εκτέλεση των μεγάλων έργων, για να μην μπαζώνονται ρέματα, να μην κλείνουν κοίτες, κλπ.
Πολύς λόγος άρχισε να γίνεται για την αποψίλωση των βουνών. Είναι γεγονός ότι τα βουνά μας απογυμνώνονται, λιγοστεύουν τα δέντρα και η χαμηλή βλάστηση, φεύγουν τα χώματα, διαβρώνεται το έδαφος, δεν μπορεί να συγκρατηθεί το νερό της βροχής, κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα και δημιουργεί ορμητικούς χείμαρρους.
Είναι γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτήν πριν από είκοσι ή σαράντα χρόνια. Η ανεξέλεγκτη βόσκηση και υπερβόσκηση και οι πυρκαγιές έχουν πληγώσει τα βουνά. Όμως αξίζει να θυμίσουμε και εδώ τις καταστροφικές πολιτικές κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, Ε.Ε. Όταν πριν από 20 χρόνια η τότε κοινότητα Ραχών ζητούσε, διεκδικούσε οι επιδοτήσεις να δίνονται στο παραγόμενο προϊόν και όχι στο κεφάλι όλοι κώφευαν. Όταν εδώ και πέντε χρόνια στον δήμο Αγίου Κηρύκου δεν νοικιάζεται ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό δημοτικού βοσκότοπου και παρόλα αυτά τα ζώα βόσκουν ανενόχλητα παντού και δεν έχουν ούτε λιγοστέψει, κάπου αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες.
Όταν οι δήμοι ζητάνε την εφαρμογή των απαγορευτικών και των προστατευτικών διατάξεων από το κράτος, με προσωπικό που πρέπει να διαθέσει/ να διορίσει στην Ικαρία μαζί με την τεχνική του υποστήριξη, τότε η απάντηση είναι ή ότι δεν υπάρχουν λεφτά, ή ότι δεν υπάρχει προσωπικό, ή ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, πάντως ο έχων την ευθύνη και αρμοδιότητα την κάνει πάσα παντού αλλού…
Η αστυνόμευση και προστασία του βουνού και του δάσους γίνεται από συγκεκριμένες κρατικές υπηρεσίες οι οποίες απουσιάζουν παντελώς από τον τόπο μας, καθώς τέσσερα άτομα προσωπικό σήμερα δεν φτάνουν για να διεκπεραιώσουν ούτε την αλληλογραφία, πόσο μάλλον για να ασχοληθούν και να φροντίσουν σε μόνιμη, καθημερινή βάση τις τεράστιες δασικές εκτάσεις του νησιού μας.
Τέλος, από το 2008 η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τοποθετηθεί συνολικά και αναλυτικά για το ζήτημα της κτηνοτροφίας στην Ικαρία: εκκωφαντική σιωπή.
Εν κατακλείδι: Πλήρης, ολοκληρωμένη και συνεκτική μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού δεν υπάρχει. Οι προσπάθειες των δήμων να ανταποκριθούν στο έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας, εκτός του ότι είναι αποσπασματικές, σκοντάφτουν στην μόνιμη υποχρηματοδότηση και στην αδιαφορία, που τους αφήνει χωρίς μέσα, χωρίς προσωπικό, χωρίς χρηματοδότηση, πολιτική που υλοποιείται με συνέπεια διαχρονικά τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ και η οποία εκδηλώνεται σε όλες πλευρές της ζωής στον τόπο μας. Έτσι η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και τα όσα έργα έχουν γίνει δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονες ανάγκες.
Η επόμενη μέρα:
Η επόμενη μέρα μας βρίσκει να ψηλαφούμε τις πληγές μας, οργισμένους και αγανακτισμένους από τις καταστροφές, από τις ζημιές που υπέστημεν «χάρη» στις διαχρονικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.
Μας βρίσκει όμως και αποφασισμένους να συμπαρασταθούμε, να ανακουφίσουμε, να βρεθούμε κοντά σε όλους τους πατριώτες που δυσκολεύονται.
Αποφασισμένους να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε βασικά και στοιχειώδη, που όμως δεν τα ακούσαμε στις πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ενίσχυση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. Οι ενισχύσεις- τα ψίχουλα δηλαδή- που εξήγγειλε ο κύριος Μαγκριώτης μόνο σαν εμπαιγμός και κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν. (60 ευρώ το τετραγωνικό για τις επισκευές και 800 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευές κατοικιών, εκ των οποίων τα μισά με άτοκα δάνεια).
Είναι ξεκάθαρο ότι για αυτή την καταστροφή, υπεύθυνοι δεν είναι αυτοί που την υπέστησαν και δεν θα επιτρέψουμε να την πληρώσουν από την τσέπη τους με οποιοδήποτε τρόπο. Δεν είναι μακριά το 2007 και η εμπειρία για το τι έγινε- για την ακρίβεια για το τι δεν έγινε- με την ενίσχυση των πυροπαθών της Ηλείας.
Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, όλοι που πονάμε, αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε πατριώτη που δυσκολεύεται και έχει ανάγκη. Θα αναλάβουμε περισσότερες πρωτοβουλίες βοήθειας, υποστήριξης, μικρής έστω ανακούφισης. Καλούμε όλες μας τις δυνάμεις, τους αιρετούς, τους υποψήφιους, τους φίλους, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και να μην κουραστούν για πρωτοβουλίες και δράσεις λαϊκής αλληλεγγύης.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις γυναίκες να μην πέσουν στην παγίδα της υποσχεσιολογίας και του εφησυχασμού, τους καλούμε να συσπειρωθούν γύρω από τις δημοτικές αρχές και τις συλλογικότητες τους, γύρω από τα ταξικά σωματεία και τη Λαϊκή Συσπείρωση και αποφασιστικά και ανυποχώρητα να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:
- Ολική αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο, για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές.
- Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα μικρομάγαζα, για τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους.
- Ετήσια απαλλαγή των πληγέντων από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
- Ουσιαστικά τεχνικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα από το κράτος, με ενιαίο σχεδιασμό και υλοποίηση.
- Άμεση αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του κράτους.
- Έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων της Ικαρίας.
Καλούμε τον ικαριώτικο λαό να βγάλει τα συμπεράσματα του και να τους τιμωρήσει όπως τους αξίζει και στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου: με ψήφο στους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης που θα είναι μπροστάρηδες στον αγώνα διεκδίκησης έργων που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, όπως μέχρι τώρα άλλωστε έχουν αποδείξει με τη δράση τους.
Ικαρία 21 Οκτωβρίου 2010
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top) |
Comments
- Απολυτα Σωστο.
Νικολας Ι. Ξενακης
Αρχιτεκτων, Πολεοδομος, Projec Manager
By: Nικολας Ξενακης @ 22/10/2010