Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Η καταιγίδα δεν ήταν η μόνη αιτία της καταστροφής

Νέα » Τοπικά νέα - 20/10/2010

Το ένα τέταρτο της ετήσιας βροχής «έπεσε» μέσα σε μόλις 28 ώρες το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα στην Ικαρία. Οι ουρανοί «άνοιξαν» και τα 303 χιλιοστά βροχόπτωσης που καταγράφηκαν από τον Μετεωρολογικό Σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο οποίος βρίσκεται στη βάση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος στην Ικαρία επέφεραν την καταστροφή.

Η καταιγίδα δεν ήταν η μόνη αιτία της καταστροφής

Η καταιγίδα ήταν πρωτοφανής, όπως αναφέρει ο κ. Ι.Κουτελίδας από το Αρχιπέλαγος.

Το συνολικό ετήσιο ποσό βροχόπτωσης για το νησί του Βορείου Αιγαίου, όπως προκύπτει από τις καταγραφές του σταθμού για την περίοδο Αύγουστος 2009- Αύγουστος 2010, ανέρχεται στα 1.184 χιλιοστά βροχής. Δηλαδή, κατά την πρόσφατη καταιγίδα έπεσε το 25,6% της ετήσιας βροχής.

Οι καταστροφικές συνέπειες του ακραίου καιρικού φαινομένου αποδίδονται όμως και στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Αρκετά από τα βουνά της Ικαρίας και ιδιαίτερα οι κορυφές τους έχουν υποστεί έντονη διάβρωση και έχουν απολέσει σημαντικό ποσοστό βλάστησης, με συνέπεια να αδυνατούν να ρυθμίσουν τη ροή των τεράστιων ποσοτήτων νερού της βροχής.

Η έλλειψη φυτοκάλυψης και η συνεπαγόμενη αδυναμία απορρόφησης των νερών από τον υδροφόρο ορίζοντα, καθώς και οι μεγάλες κλίσεις, οδήγησαν σε αύξηση της ταχύτητας επιφανειακής απορροής των νερών. «Τα ορμητικά νερά συμπαρέσυραν το επιφανειακό γόνιμο έδαφος και κατέληξαν στους ποταμούς οδηγώντας τους σε υπερχείλιση και αύξηση της ορμής τους.Ο συνδυασμός όλων των παραγόντων οδήγησε σε εκτεταμένη διάβρωση και σε σημαντικές καταστροφές σε οικισμούς και καλλιέργειες» επισημαίνει ο κ. Κουτελίδας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών- η πρωτοφανής καταιγίδα σε Ικαρία και Χίο, καθώς και οι ανεμοστρόβιλοι στην Κύθνο, στην Καλαμάτα και στη Ζάκυνθοδεν μπορούν να συνδεθούν άμεσα με τις κλιματικές αλλαγές. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος (εκτελών χρέη προέδρου) στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Μιχάλης Πετράκης, η κλιματική αλλαγή θα έρθει σταδιακά. «Δεν υπάρχει σημείο αναφοράςβάσει του οποίου μπορούμε να κρίνουμε αν η συχνή εμφάνιση ενός φαινομένου είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής» τονίζει. «Στην Ελλάδα τα τοπικά φαινόμενα,όπως αυτό που συνέβη σε Ικαρία και Χίο, συνδέονται με τοπικά μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις», αναφέρει ο κ. Πετράκης. Επισημαίνει ωστόσο ότι με το πέρασμα των χρόνων η συχνότητα και η έντασή τους αναμένεται ότι θα αυξηθούν.


Το Βήμα
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top