Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
Άγιος Κήρυκος 1913-1914


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Η Αυγή αρνείται την συνεργασία 4 κομμάτων υπέρ του Σταυρινάδη

Νέα » Πολιτικά - 20/09/2010

Με δημοσίευμα της στις 16/9 η εφημερίδα "Αυγή" φαίνεται να αρνείται τη συνεργασία ΣΥΝ/ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑΟΣ υπέρ του Χρ. Σταυρινάδη, αναφέροντας μάλιστα ότι το ΛΑΟΣ ψεύδεται. Ο Ριζοσπάστης απαντάει με νέο δημοσίευμα στις 17/9.

Η Αυγή αρνείται την συνεργασία 4 κομμάτων υπέρ του Σταυρινάδη

Παραθέτουμε τα δύο δημοσιεύματα:

ΑΥΓΗ - 16/9/2010

Ατύχησαν

Ατύχησε ο «Ριζοσπάστης» στην προσπάθειά του να συκοφαντήσει το ενωτικό ψηφοδέλτιο του Χρήστου Σταυρινάδη που υποστηρίζει ο ΣΥΝ στην Ικαρία. Είναι τόσο ενοχλημένος μάλιστα που, στο σχετικό του δημοσίευμα την Τρίτη, αποφεύγει ακόμα και να αναφέρει το όνομα του υποψηφίου δημάρχου, γνωστού αγωνιστή της αριστεράς και διακεκριμένου επιστήμονα.

Ο «Ρ» καταφεύγει στο ΛΑΟΣ για να πλήξει ένα εγχείρημα το οποίο μετά από αρκετά χρόνια αμφισβητεί το κατεστημένο που δημιούργησε το ΚΚΕ ελέγχοντας τους τρεις δήμους του νησιού που τώρα συγχωνεύονται.

Χρησιμοποιώντας τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη, που για δικούς του κομματικούς και προσωπικούς λόγους φαντασιώνεται συνεργασία του ψηφοδελτίου του Χρ. Σταυρινάδη με το ΛΑΟΣ κάνοντας λόγο για «Εθνική Ενότητα» και για συσπείρωση όλων των «δημοκρατικών μη κομμουνιστών» απέναντι στον «σκληρό κομμουνιστή» Δήμαρχο Ευδήλου Σ. Σταμούλο και άλλα, ο «Ρ» και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ανακόψουν το ρεύμα υποστήριξης της υποψηφιότητας του Χρ. Σταυρινάδη.

Άλλωστε το παραλήρημα του κυρίου Αϊβαλιώτη είναι τέτοιο που δεν πείθει κανέναν. Το σχήμα που στηρίζει ο ΣΥΝ στην Ικαρία δεν έχει σχέση με τις εθνικιστικές κορόνες του βουλευτή του ΛΑΟΣ ούτε προφανώς με το αντικομμουνιστικό μέτωπο που φαντάζεται. Πολλοί από τους πολίτες της Ικαρίας που αγκαλιάζουν την προσπάθεια για αλλαγή στην αυτοδιοίκηση του νησιού και στηρίζουν τον Χρ. Σταυρινάδη είναι κομμουνιστές που εκφράζονται από τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφωνία τους με τον υποψήφιο του ΚΚΕ δεν έγκειται στο ότι είναι κομμουνιστής, αλλά στο ότι η πολιτική του, ο τρόπος άσκησης της δημοτικής εξουσίας από την πλευρά του, η αναντιστοιχία του έργου των δημοτικών αρχών με τις ανάγκες του νησιού, επιβάλλουν μια μεγάλη αλλαγή. Αυτό το αντιλαμβάνονται πια ακόμα και αρκετοί Ικαριώτες που ψήφισαν τους δημάρχους του ΚΚΕ.

Όσο για τις απόψεις του κ. Αϊβαλιώτη για την ανάπτυξη του νησιού, αυτές αφορούν στον ίδιο και όχι στο πρόγραμμα του συνδυασμού του Χρ. Σταυρινάδη.

Αυτά προφανώς τα γνωρίζει ο «Ρ», που ωστόσο δεν διστάζει να χρησιμοποιεί το τρυκ περί συνεργασίας με το ΛΑΟΣ. Όμως η παραπληροφόρηση και η στρέβλωση δεν πάνε μακριά. Η αλλαγή στην Ικαρία είναι ανάγκη και θα γίνει πραγματικότητα στις 7 Νοεμβρίου.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗΣ

Ριζοσπάστης - 17/9/2010

Και μαζί τα ίδια λένε

Θίχτηκε η «Αυγή» από την ευρύτερη δημοσιότητα που έδωσε ο «Ρ» στο γεγονός ότι στην Ικαρία υποψήφιος του ΣΥΝ με τη στήριξη και των ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑ.Ο.Σ. κατεβαίνει στις εκλογές ενάντια στον υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ για το Δήμο Σ. Σταμούλο. Γράφει η «Αυγή» ότι ο «Ρ» προσπάθησε «να συκοφαντήσει το ενωτικό ψηφοδέλτιο» κι ότι ο «Ρ» «καταφεύγει στο ΛΑ.Ο.Σ. για να πλήξει ένα εγχείρημα το οποίο μετά από αρκετά χρόνια αμφισβητεί το κατεστημένο (σ.σ.: κατεστημένο η λαϊκή ψήφος;) που δημιούργησε το ΚΚΕ ελέγχοντας τους τρεις δήμους του νησιού που τώρα συγχωνεύονται». Οπως και ότι «Η αλλαγή στην Ικαρία είναι ανάγκη και θα γίνει πραγματικότητα στις 7 Νοεμβρίου».

Την είδηση του κοινού τους ψηφοδελτίου πρώτα ανέδειξαν τοπικά ΜΜΕ, δημοσιεύοντας και την ανακοίνωση/κάλεσμα του υποψηφίου τους προς όλα τα κόμματα ενάντια στο ΚΚΕ. Κατόπιν δημοσιοποιήθηκε η αποδοχή του ΛΑ.Ο.Σ. από τον εκπρόσωπο Τύπου, βουλευτή Αϊβαλιώτη, στην εφημερίδα τους «Α1». Οτι «το ΚΚΕ άρχισε να τρέμει, γιατί όλοι εμείς οι Ικαριώτες που δεν είμαστε ΚΚΕ αντιπροσωπεύουμε το 66% (σ.σ. αθροίζει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) (...) Απέναντι σε αυτό το σκληρό κομμουνιστή κατεβάζουμε ένα ψηφοδέλτιο νίκης που κάνει πράξη την Εθνική Ενότητα. Ολοι το στηρίζουν πλην (φυσικά...) του μουχλιασμένου ΚΚΕ. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ., οι αριστεροί, οι οικολόγοι, οι ανεξάρτητοι πολίτες κάθε ιδεολογίας που μπούχτισαν όλα αυτά τα χρόνια με τη μιζέρια που φέρνει το ΚΚΕ». Συμπέρασμα; Και μαζί συντάχθηκαν ενάντια στο ΚΚΕ, και τα ίδια ακριβώς λένε ενάντια στο Κόμμα. Απόδειξη πως δύο πολιτικές συγκρούονται στις εκλογές. Αυτή του κεφαλαίου που, παρά τις παραλλαγές στηρίζουν όλα τα κόμματα αυτής της συμμαχίας ενάντια στο ΚΚΕ, και η φιλολαϊκή πολιτική που παλεύει το ΚΚΕ. Ο λαός της Ικαριάς και πείρα έχει, και γνώση, και το συμφέρον του ξέρει για να ταχτεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ.


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

Comments

  • ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ,

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΝ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ κ.ΣΤΑΥΡΙΝΑΔΗ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΟΥ ΘΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΣ.

    Υ.Γ.ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΦΑΙΔΡΑ ΕΙΝΑΙ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    By: ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ @ 23/09/2010

  • Δεν υπάρχει κανενας υποψηφιος του ΛΑΟΣ στο συνδιασμο του Σταυρινάδη.Δεν υπάρχει καν οργανωση του ΛΑΟΣ στο νησι!

    Διαβάστε εδω ολη την αληθεια για τις εκλογες στην Ικαρια:

    Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια κινητοποίηση της ηγεσίας ενός κόμματος για τις δημοτικές εκλογές σε ένα νησί. Αλλά ποτέ δεν υπήρξε και τόσο μεγάλη συκοφαντική επίθεση από το κόμμα αυτό σε βάρος του αντιπάλου ψηφοδελτίου. Πρόκειται για την Ικαρία το νησί με την μακρόχρονη αριστερή παράδοση, την ιστορία του που σφραγίστηκε από την παρουσία δέκα χιλιάδων εξόριστων στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και μετά, τις ανεκτίμητες φυσικές του ομορφιές αλλά και τα μεγάλα σημερινά του προβλήματα.

    Το ΚΚΕ που διαθέτει παραδοσιακά μια ισχυρή εκλογική επιρροή στο νησί, έχει για αρκετά χρόνια τον έλεγχο των τριών Δήμων που τώρα με τον Καλλικράτη συγχωνεύονται σε έναν ενιαίο.

    Βεβαίως οι Ικαριώτες γνωρίζουν ότι για τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν, την βασική ευθύνη φέρει η κεντρική εξουσία που αντιμετώπιζε πάντα την Ικαρία με μια χαρακτηριστική αδιαφορία. Σαν το νησί που καλύτερα να μην υπήρχε.

    Τώρα όμως συνειδητοποιούν ότι σοβαρές ευθύνες αναλογούν στο μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που εφαρμόστηκε στο νησί τους επί πολλά χρόνια από τους Δήμους που ελέγχει το ΚΚΕ.

    Η έλλειψη δημοκρατίας και διαφάνειας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου.

    Χωρίς σχεδιασμό και κυρίως χωρίς την πολιτική βούληση να αξιοποιήσουν ευκαιρίες και δυνατότητες που παρουσιάστηκαν κατά το παρελθόν, οι ελεγχόμενες από το ΚΚΕ Δημοτικές Αρχές έχουν το δικό τους, μεγάλο, μερίδιο ευθύνης για την τελμάτωση των προβλημάτων του νησιού.

    Το πιο αρνητικό ίσως στοιχείο της θητείας των Δημάρχων του ΚΚΕ ήταν ότι αδυνατούσαν να ενώσουν τους Ικαριώτες και τις Ικαριώτισσες και να τους κινητοποιήσουν σε κοινούς διεκδικητικούς αγώνες. Η αντίληψή τους ήταν τόσο στενή που έφτασαν στο σημείο να συγκροτήσουν Συντονιστική Επιτροπή φορέων για τα προβλήματα του Νοσοκομείου του Αγίου Κηρύκου, στην οποία δεν είχαν συμπεριλάβει το ίδιο το Σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, αφού προφανώς δεν έλεγχαν την διοίκηση.

    Είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς την στάση των Δημάρχων απέναντι στον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο νησί πριν δύο περίπου χρόνια. Δεν υπάρχει προηγούμενο τρεις δημοτικοί άρχοντες να ξεχνούν την ιδιότητά τους και να εκδίδουν κοινό ανακοινωθέν εναντίον αρχηγού κόμματος ο οποίος ωστόσο ζήτησε να τους συναντήσει και να τους ακούσει.

    Στην Ικαρία δημιουργείται ένας νέος ενιαίος Δήμος. Έχει να αντιμετωπίσει βαριά προβλήματα σε μεγάλο βαθμό οφειλόμενα στην ολιγωρία και την αντίληψη των απερχόμενων Αρχών.

    Σε πολλούς Ικαριώτες και πολλές Ικαριώτισες, έχει ωριμάσει η ιδέα της αλλαγής στο αυτοδιοικητικό μοντέλο του νησιού.

    Τα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας, των επικοινωνιών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης, του τουρισμού, της κτηνοτροφίας, των υποδομών, είναι μεγάλα.

    Χρειάζεται πρόγραμμα τολμηρό και ρεαλιστικό ταυτόχρονα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και βέβαια ισχυρή βούληση να το εφαρμόσει. Χρειάζεται όμως και η ενωμένη δράση των Ικαριωτών.

    Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής με πρωταγωνιστές τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΝ, δημιουργήθηκε ακριβώς για να εκφράσει και να υλοποιήσει αυτή την ανάγκη. Προτείνει ένα πρόγραμμα αλλαγής για την Ικαρία, που εμπεριέχει επεξεργασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και αποτυπώθηκαν πριν λίγους μήνες από τις Π.Κ. του ΣΥΝ Ικαρίας σε ημερίδα στον Εύδηλο.

    Το πρόγραμμα της Πανικαριακής επισημαίνει τις πρωτόγνωρες συνθήκες μέσα στις οποίες θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και το γεγονός ότι η «ΤΑ θα στερηθεί (μέσω Μνημονίου και Καλλικράτη) πόρους που είναι απαραίτητοι για νε επιτελέσει το έργο της». Μετά την απόφαση της Πανικάριας Σύσκεψης του ΣΥΝ στον Άγιο Κήρυκο ο γιατρός και πανεπιστημιακός Χρήστος Σταυρινάδης, γνωστός αγωνιστής της Αριστεράς, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες εκλογές, προτάθηκε ως υποψήφιος Δήμαρχος και ανατέθηκε σε επιτροπή να αναζητήσει τις δυνατότητες ευρύτερων συνεργασιών με τις υπαρκτές τοπικές δυνάμεις, σε βάση προγραμματική.

    Οι τοπικές οργανώσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απάντησαν θετικά στην πρόταση, αποδεχόμενες τόσο την υποψηφιότητα του Χρ. Σταυρινάδη, όσο και τις προγραμματικές του κατευθύνσεις.

    Η Κίνηση Πολιτών που αναπτύσσει δραστηριότητα κυρίως στον Δήμο Ραχών όπου και εκπροσωπείται στο Δ.Σ., έθεσε όρους όπως την ένταξη των μελών του ΣΥΝ στις γραμμές της ως άτομα (!) και την αποδοχή του επικεφαλής της ως υποψηφίου Δημάρχου. Το σκεπτικό της ήταν ότι αυτοί αποτελούν κίνηση πολιτών και δεν συνδιαλέγονται με κόμματα.

    Ο ΛΑΟΣ για τον οποίο το ΚΚΕ έκανε τόσο θόρυβο στην Ικαρία και όχι μόνο, δεν έχει ούτε οργάνωση στο νησί. Ο βουλευτής του Αϊβαλιώτης θέλησε να εντάξει τον ΛΑΟΣ στις δυνάμεις που συγκροτούν την Πανικαριακή. Για λόγους προσωπικούς – κατάγεται από την Ικαρία – και προκειμένου να αναδείξει τον ανύπαρκτο στην Ικαρία ΛΑΟΣ σε υπαρκτή δύναμη αρθρογράφησε στην εφημερίδα του (Α1) υπέρ της υποψηφιότητας του Χρ. Σταυρινάδη. Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο τον Αϊβαλιώτη είναι το να δείξει ότι στην Ικαρία συγκροτείται αντικομμουνιστικό μέτωπο. Και δυστυχώς αυτό φαίνεται να ενδιαφέρει και το ΚΚΕ. Ο Αυτοδιοικητικός λόγος των εκπροσώπων του ΚΚΕ στην Ικαρία είναι αδύνατος. Οι απερχόμενοι Δήμαρχοί του δεν έχουν να παρουσιάσουν ουσιαστικό έργο, ούτε μπορούν να αντιπαρατεθούν στο πρόγραμμα της Πανικαριακής. Καταφεύγουν λοιπόν στο κείμενο του Αϊβαλιώτη στο … Α1 και επιχειρούν να μεταθέσουν την προεκλογική συζήτηση στον αντικομμουνισμό.

    Τώρα βέβαια που ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Σταυρινάδη η σπέκουλα τελειώνει. Το ΚΚΕ δεν έχει να υποδείξει ούτε έναν υποψήφιο που να έχει έστω και την παραμικρή σχέση με τον ΛΑΟΣ ή την ακροδεξιά.

    Το σχήμα της Πανικαριακής άλλωστε συγκροτήθηκε όχι σαν αντι ΚΚΕ μέτωπο, αλλά σαν ευρύτερη συνεργασία για την αυτοδιοικητική αλλαγή στο νησί, για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του. Πολλά από τα στελέχη και τους υποστηριχτές της είναι γνωστοί αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος και της αριστεράς.

    Ποιος μπορεί να κατηγορήσει για αντικομμουνισμό τον Σταμάτη Κρόκο από το Στελί, κομμουνιστή με χρόνια φυλακές και εξορίες, πρώην μέλος του ΚΚΕεσωτ. και σήμερα του ΣΥΝ. Τον Σίμο Τριπόδη από τον Άγιο Κήρυκο πρώην έπαρχο του νησιού, επίσης πρώην εξόριστο, μέλος του ΚΚΕ εσωτ. και σήμερα του ΣΥΝ. Τον Ντίνο Πετρόγιαννη , ΕΠΟΝίτη, εξόριστο στην Ικαρία, μέλος του ΚΚΕ, του ΚΚΕ εσωτ. και του ΣΥΝ και άλλους.

    Το ΚΚΕ υποβίβασε τον προεκλογικό αγώνα στην Ικαρία σε μια φτηνή προπαγάνδα κατά του ΣΥΝ και της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς, με σημαία τον Αϊβαλιώτη. Δεν ήθελε προφανώς συζήτηση επί της ουσίας, γιατί αυτό θα το οδηγούσε σε πολύ δύσκολη θέση.

    Η εσπευσμένη επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στην Ικαρία επιβεβαιώνει την έντονη ανησυχία της ηγεσίας του ΚΚΕ για τον Δήμο του νησιού.

    Μετά την επίσκεψή της πύκνωσαν οι φήμες για την άσκηση πίεσης από το κέντρο (Ρηγίλης) σε τοπικά στελέχη της ΝΔ να στηρίξουν τον υποψήφιο του ΚΚΕ. Η πίεση που ασκείται συνδέεται με τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Πρωτοστατεί μάλιστα κορυφαίος Δήμαρχος της ΝΔ εκτός Ικαρίας. Αν η τοπική ΝΔ δεν ανταποκριθεί τότε το ΚΚΕ θα δώσει γραμμή «μαυρίσματος» των υποψηφίων της ΝΔ στον δεύτερο γύρο.

    Οι έντονες αυτές φήμες που επιβεβαιώνονται και από τοπικά στελέχη της ΝΔ, δείχνουν και τον τρόπο που κινείται το ΚΚΕ εδώ και χρόνια (στην Ικαρία και αλλού) σε «άνωθεν» συνεννοήσεις με την ηγεσία της ΝΔ.

    Είναι ωστόσο χαρακτηριστική η άρνηση των τοπικών στελεχών της ΝΔ να μπουν σε μια τέτοια συναλλαγή.

    19-10-2010

    ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗΣ
    By: Περαστικός @ 03/11/2010


2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top