Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Προβλήματα στην Δραστηριότητα ανακύκλωσης στην Ικαρία

Νέα » Πολιτικά - 05/08/2010

Με επιστολή που έστειλαν οι δήμαρχοι της Ικαρίας προς την Γ.Γ. περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τονίζουν τα προβλήματα στην δραστηριότητα ανακύκλωσης στο νησί.

Ακολουθεί η επιστολή:

Θέμα: Προβλήματα στην Δραστηριότητα ανακύκλωσης στην Ικαρία

Κύρια Γενικέ,

Σε ότι αφορά τη προσπάθεια δημιουργίας δικτύου ανακύκλωσης στην Ικαρία από τους Ο.Τ.Α, πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα:

Η προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης της Ικαρίας ξεκινάει το 2005 και συστηματικότερα το 2006 όταν από κοινού και οι 3 Δήμοι απευθύνουν πρόταση συνεργασίας σε εκείνα τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων που διαχειρίζονται τις δραστηριότητες ανακύκλωσης των υλικών που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ικαρία. Ε.Ε.Α.Α (Υλικά Συσκευασίας) – Ανακύκλωση Συσκευών (Ηλεκτρικά – Ηλεκτρονικά απόβλητα) – Ε.Δ.Ο.Ε (Οχήματα τέλους ζωής).

Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες στην ουσιαστική συνεργασία κυρίως με την Ε.Ε.Α.Α καθιστώντας ουσιαστικά την όλη προσπάθεια της Τ.Α της Ικαρίας προβληματική . Για να έχετε πληρέστερη εικόνα της σημερινής κατάστασης σας γνωρίζουμε πως στον δήμο Αγίου Κηρύκου και στον δήμο Ευδήλου από τον Ιούνιο του 2009 έχει ξεκινήσει η διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών (Χαρτί/ αλουμίνιο /πλαστικό). Η συλλογή γίνεται με εξοπλισμό που έχει αγοραστεί από την τοπική Αυτοδιοίκηση και την υπηρεσία καθαριότητας των Δήμων και μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από το νησί αρκετοί τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό , αλουμίνιο ).

Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτής της δράσης γιατί η Ε.Ε.Α.Α βάζει εμπόδια ( Τεχνικής και νομικής φύσεως ) στην διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με τους ΟΤΑ της Ικαρίας , με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σοβαρές δυσκολίες στην προώθηση των προς ανακύκλωση υλικών στην Αττική και την τελική τους διάθεση (Μέχρι σήμερα φυλάσσονται στις αποθήκες των δήμων αρκετοί τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών σε δέματα, δημιουργώντας είδη πρόβλημα χωρητικότητας). Επίσης να τονίσουμε πως την ιδία στιγμή στην Ικαρία εφαρμόζονται δραστηριότητες που αφορούν την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων, από τους ΟΤΑ και το πιστοποιημένο σύστημα Ανακύκλωση συσκευών (Σύστημα που υπέγραψε συμβάσεις παραχωρώντας και εξοπλισμό και συμβάλλοντας στο λειτουργικό κόστος με ένα ποσό ανά τόνο) . Χαρακτηριστικά να σας ενημερώσουμε πως από τον Μάιο μόνο από τον Δήμο Αγίου Κηρύκου έφυγαν πέντε κοντεινερ με απόβλητα αυτού του είδους.

Σε ό,τι αφορά την δράση της ανακύκλωσης που εφαρμόζεται στους 2 δήμους αξίζει να τονιστεί πως είναι οι μοναδικοί ίσως δήμοι στην χώρα που υλοποιούν αυτή την υπηρεσία στην ουσία και όχι για εντυπωσιασμό , χωρίς να μεταφέρουν αυτό το σοβαρό κόστος στους δημότες μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη .

Στην αγωνιώδη προσπάθεια ενίσχυσης του σχετικού δικτύου, απευθυνθήκαμε και στις εποπτευόμενες από εσάς υπηρεσίες του προγράμματος ¨ΘΗΣΕΑΣ¨ (Αίτημα και τεχνικό δελτίο υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2010) ζητώντας την ένταξη της πρότασης αγοράς ενός επιπλέον οχήματος συλλογής ανακυκλώσιμων (πρόταση προϋπολογισμού 120.000) και την χρηματοδότηση από τις σχετικές δράσεις του προγράμματος. Παρά το γεγονός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής παρακολούθησης δυο φορές τουλάχιστον μετά από την υποβολή του αιτήματος , δεν πληροφορηθήκαμε ποτέ την τύχη του αιτήματος μας ούτε και τα αίτια της τυχόν απόρριψης της.

Μετά από την πρόσφατη εξέλιξη του οριστικού πλέον παγώματος για το 2010 του προγράμματος ¨ΘΗΣΕΑΣ ¨ απευθυνόμαστε εκ νέου σε εσάς και στις εποπτευόμενες από εσάς υπηρεσίες, και σας καλούμε να συμβάλετε στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων με το πλέον επιστημονικά και οικονομικά αποδεκτά τρόπο διαχείρισης, εγκρίνοντας την σχετική δαπάνη από όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο κρίνετε εσείς προσφορότερο ( Π.Δ.Ε – Ε.Σ.Π.Α- κλπ) και χρονικά συντομότερο να εκταμιευθεί.


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top