Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos



in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Διαμαρτυρία στον Άγιο Κήρυκο για την υγεία

Νέα » Υγεία - 13/07/2010

Κινητοποίηση για την υγεία πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ικαρίας, καθώς και κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία του Νομού, καθώς και 24ωρη παύση υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Διαμαρτυρία στον Άγιο Κήρυκο για την υγεία

Το προσωπικό έκδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, η οποία μοιράστηκε:


Μετά τις ισοπεδωτικές αλλαγές σε εργασία, ασφάλιση, εκπαίδευση, τοπική αυτοδιοίκηση, σε μισθούς και συντάξεις, ήρθε η σειρά τις υγείας να μπει στην προκρούστια κλίνη των ρυθμίσεων που προωθούν η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

Η δυνατότητα του δημόσιου νοσοκομείου να παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο λαό στραγγαλίζεται από την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα γενικότερα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. Στράγγαλίζεται επίσης κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων στη υγεία και γενικότερα όλων των εργαζομένων.

Με το καινούργιο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση προωθείται η οριστική διάλυση της υγείας με τελικό στόχο την παράδοσή της στους ιδιώτες και τη ζούγκλα της αγοράς. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπονται συνχωνεύσεις προνιακών δομών, η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων μέσω απογευματινών ιατρείων, τη στιγμή που οι χρόνιες ελλείψεις καθιστούν δύσκολη την τακτική πρωινή τους λειτουργία, η επέκταση του θεσμού των επικουρικών και άλλων συμβάσεων, η καθιέρωση του εθελοντισμού, η ένταξη Κέντρων Υγείας και ΙΚΑ στους υποχρηματοδοτούμενους καλλικράτιους δήμους και περικοπές κονδυλίων για λειτουργικά έξοδα και εφημερίες μέρος των οποίων θα πληρώνονται από τους ίδιους τους ασθενείς που θα επισκέπτονται τα εξωτιρικά ιατρεία.

Τη στιγμή που το ΕΣΥ στενάζει από υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, η Κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά και σκόπιμα τη συνέχιση της πολιτικής των περικοπών οδηγώντας τη δημόσια υγειά σε ασφυξία. Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να βάλει τον λαό να πληρώσει τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων που η ίδιο η πολιτική της δημιούργησε.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία δεν προκλήθηκαν ξαφνικά Τα χρέη και τα ελλείμματα, ο ανεπαρκής ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός προϋπήρχαν και σήμερα επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κομμάτων του κεφαλαίου που αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα και χώρο επενδύσεων και κερδοφορίας.

Η γενικότερη πολιτική απαξιώνει το ΕΣΥ, το οδηγεί στο μαρασμό προς όφελος του ιδιωτικού τομέα που γιγαντώνεται αυξάνοντας τα κέρδη του καταληστεύοντας το λαϊκό εισόδημα.

Η στελέχωση Γ.Ν. Σάμου παραμένει ελλιπής εδώ και χρόνια. Ο οργανισμός του 1986 αδυνατεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες και εμποδίζει την παροχή επιπλέον υπηρεσιών υγείας στο λαό του νομού μας.

Στο νοσοκομείο Σάμου εδώ και πολλά χρόνια σημαντικό κομμάτι της έλλειψης προσωπικού καλύπτεται με υπερωριακή απασχόληση, αντιλαϊκή-αντεργατική επιλογή κόντρα στο αίτημα για κατάργηση της και πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες (ιατρική, νοσηλευτική, διοικητική, τεχνική).

Με την καταστρατήγηση του 5νθήμερου και τη χορήγηση της κανονικής άδειας (εκατοντάδες ρεπό οφείλει η υπηρεσία στους εργαζόμενους, καθώς και κανονικές άδειες από το 2008).

Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες όπως ψυχίατρος, λογοθεραπευτής, παιδοψυχολόγος κ.α., κενά τα οποία περιορίζουν την δυνατότητά του να παρέχεται το σύνολο των υπηρεσιών του.
Στην Ικαρία, ειδικότητες όπως παιδίατρος, ΩΡΛ. γυναικολόγος, χειρούργος, μικροβιολόγος, είναι μονήρης αναγκάζοντας τον ένα και μοναδικό γιατρό σε ομηρία και υπερεργασία. Η απουσία άλλων ειδικοτήτων όπως ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, φαρμακοποιός κ.α. και διαγνωστικών μέσων (π.χ. αξονικός) αναγκάζουν τους ασθενείς σε δαπανηρές μετακινήσεις. Η θέση του αναισθησιολόγου καλύπτεται με προσωρινές λύσεις και το Κέντρο Υγείας Ευδήλου υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Δραματική είναι η κατάσταση σε οδηγούς και εργαστηριακό τομέα όπου παραμένουν ακάλυπτες βάρδιες δυσχεραίνοντας το ιατρικό έργο και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το νεοσύστατο ΕΚΑΒ είναι υποστελεχωμένο αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες των νησιών μας Σάμου, -Ικαρίας, Φούρνων, ενώ διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες (πλυντήριο. τηλεφωνείο, μαγειρειο) λειτουργούν οριακά. Οι συμβασιούχες καθαρίστριες δουλεύουν χωρίς άδειες και ρεπό. Τα νοσοκομειακά απόβλητα ρίχνονται κανονικά στη χωματερή του Αγ. Κηρύκου μιας και δεν υπάρχει η συστηματική διαχείριση τους.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους εργαζόμενους. όλο το λαό και όλους τους φορείς του νησιού μας να πάρουν ανοιχτά θέση για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο τομέα της υγείας των νησιών μας. Οι σύλλογοι του ΓΝ Σάμου και του ΓΝ. και Κέντρου Υγείας Ικαρίας έχουν προκηρύξει για την ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 5ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στα ΠΡΟΑΥΛΙΑ ΤΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και κλείνει, την ίδια μέρα για ένα 24ωρο, τις υπηρεσίες τις Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, στηρίζοντας τους αγώνες Και τα αιτήματα των εργαζομένων όπως έχουν εκφραστεί μέσα από τους συλλόγους τους. -

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ

- αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας πλήρες χρηματοδοτούμενο από το κράτος
- καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία
- άμεση στελέχωση όλων των μονάδων υγείας, με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων
- ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νομό μας με έμφαση στη πρόληψη και την αποκατάσταση
- ανάπτυξη του ΕΚΑΒ σε όλο το νομό, πλήρης στελεχωμένο με ανθρώπινο δυναμικό και με όλα τα σύγχρονα μέσα (επίγεια και εναέρια, πλωτά)
- έγκριση νέων οργανισμών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του νομού μας που να καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες . -
- άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Ν. Σάμου για αργίες, νυχτερινά, υπερωρίες από τον Ιανουάριο 2010

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων

Φωτογραφίες:

Ανακοίνωση (δεύτερη σελίδα)
Ανακοίνωση (πρώτη σελίδα)
IMG 0086
IMG 0084
IMG 0061
IMG 0060

(Φωτογραφίες: Χρύσα Καράφτη)


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top