Ανακοίνωση για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 18/05/2010
ΜΑΙΟΣ 2010
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΤΕΔΚ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
Συμπατριώτισσες – τες,
Σχετικά με την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση που αφορά τη Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από το Πρόγραμμα ¨Καλλικράτης¨. Έχει εδώ και αρκετό καιρό ανοίξει συζήτηση όπου άλλοτε παρασκηνιακά και άλλοτε επίσημα ακούγονται διάφορες απόψεις και σκέψεις. Σε ότι μας αφορά ως ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΕΑΣ) ΤΕΔΚ Σάμου, έχουμε παρουσιάσει επίσημα τις θέσεις μας τόσο στις Γ.Σ της ΤΕΔΚ Σάμου (2007-2008-2010) όσο και στα Μ.Μ.Ε με επίσημη ανακοίνωση τον Μάιο του 2009.
Σήμερα επανερχόμαστε έχοντας υπ οψιν πια όχι μόνο της βασικές αρχές της νομοθετικής πρωτοβουλίας του προγράμματος ¨ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ¨, αλλά και το οριστικό πλέον σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην βουλή πριν λίγες μέρες. Για να διατυπώσουμε μια ακόμα φορά τη ξεκάθαρη θέση μας τόσο για την Διοικητική μεταρρύθμιση όσο και το χαρακτήρα της Τ.Α στο τόπο μας και συνολικά στη χώρα μας. Οι θέσεις μας σε γενικές γραμμές είναι οι ακόλουθες:
Η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε βασικούς τομείς υπηρεσιών, όπως η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η πολιτική προστασία . Αυτό κατά την άποψη μας είναι το κυρίαρχο ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει .
Η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση επεκτείνεται βέβαια και στη κατάργηση του θεσμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και στην παραπέρα μείωση του αριθμού των Δήμων με την εφαρμογή νέων συνενώσεων. Αυτό κατά την άποψη μας είναι δευτερεύον ζήτημα αλλά όχι ανούσιο, και αυτό γιατί θα πολλαπλασιαστούν στους νέους μεγαλύτερους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς τα υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των δικτύων (Οδικών /Ύδρευσης-Αποχέτευσης, κλπ) καθώς και στην παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών στους δημότες .
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης», δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού. Διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Δεν είναι αποκέντρωση, αλλά ενίσχυση του αστικού κράτους και αναπροσαρμογή του προς όφελος των αντιδραστικών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ενταγμένο στο αντιλαϊκό σύμφωνο σταθερότητας και γενικά στο σύνολο των μέτρων που κτυπούν το λαϊκό εισόδημα, μισθούς, συντάξεις, εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Στοχεύει στην προσαρμογή του κράτους, έτσι ώστε να καταστεί πιο ικανό και αποτελεσματικό: στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας και συγκέντρωσης του κεφαλαίου με άξονα τις επιταγές της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής αγοράς, στην ενίσχυση των κατασταλτικών λειτουργιών της εξουσίας των μονοπωλίων, ενισχύοντας τη λειτουργία των περιφερειακών και των κατώτερων βαθμίδων της διοικητικής δομής. Όλα όσα η κυβέρνηση επικαλείται περί διαφάνειας, εξοικονόμησης πόρων και αποκέντρωσης, αποτελούν το «χρυσωμένο χάπι» των αντιλαϊκών επιλογών.
Η ΕΝΩΤΙΚΗ Αγωνιστική Συνεργασία δεν υπερασπίζεται τη διατήρηση μίας παλαιότερης διοικητικής δομής, αναδεικνύει όμως και πολεμά τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς στόχους που εξυπηρετεί η νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν στο παρελθόν, όπως με τον «Καποδίστρια», δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα για ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δεν αναίρεσαν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες και πολύ περισσότερο τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού.
Η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση προωθεί τη δημιουργία μηχανισμών, για την ευκολότερη διοχέτευση και εφαρμογή της πολιτικής τους. Χρησιμοποιούν την ιδιαίτερη επαφή που έχει η Τ.Α με το λαό γι’ αυτόν τον σκοπό. Σήμερα, η Τ.Α δε καλείται απλώς να υιοθετήσει, αλλά της επιβάλλεται να εφαρμόσει μορφές διαχείρισης με κριτήρια την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, την ανταποδοτικότητα, τη κερδοσκοπία, την επιχειρηματικότητα.
Η Τ.Α μετατρέπεται συνολικά σε επιχείρηση που θα πουλά τις υπηρεσίες με τις οποίες λειτουργεί, τη γη, το περιβάλλον της, τις αρμοδιότητες της σε συνύφανση με την κερδοφορία . Η καθιέρωση δεικτών αποτελεσματικότητας της Τ.Α ως επιχείρησης προωθείται γοργά. Ο περιορισμός του αριθμού των Δήμων και των Νομών διευκολύνει την εφαρμογή αυτής της επιχειρηματικής δράσης, διευκολύνει την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση :
- Βοηθά τη κεντρική εξουσία να αποποιηθεί των ευθυνών της για την ικανοποίηση μεγάλων λαϊκών προβλημάτων.
- Αποπροσανατολίζει για το ποιος έχει την ευθύνη και υποβαθμίζει τις διεκδικήσεις σε τοπικό επίπεδο.
- Αναδεικνύει τη Τ.Α σε μοχλό διοχέτευσης και εφαρμογής της πολιτικής κεντρικής εξουσίας και σε μηχανισμό που απαιτεί για τη λειτουργία του αιρετούς μάνατζερ, λογιστές, διαχειριστές.
- Καλλιεργεί τη συνείδηση στους εργαζόμενους ότι για να έχουν κάποια κοινωνική υπηρεσία πρέπει να ξαναπληρώσουν.
Κυρίαρχο επιχείρημα των κυβερνητικών παραγόντων είναι η ευρωπαϊκή εμπειρία και η αποτελεσματικότητα στηριζόμενοι και προβάλλοντας την κατάσταση που και οι ίδιοι δημιούργησαν διαχρονικά, δηλαδή στη σημερινή αθλιότητα του δημοσίου τομέα παροχής υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, πρόνοια) και στην κάκιστης ποιότητας εξυπηρέτηση του λαού από τις δημόσιες υπηρεσίες.
Έτσι αναγορεύουν σε ¨αποτελεσματικότητα¨ την αυτονόητη ανάγκη για εξυπηρέτηση του λαού γρήγορα και σωστά, Το περιορίζουν εκεί και δεν προχωρούν στο ποιος και πόσο πληρώνει. ¨Αποτελεσματικότητα¨ γι’ αυτούς είναι η γρήγορη και ολοκληρωμένη εφαρμογή της πολιτικής τους, δηλαδή, ιδιωτικοποιήσεις, ανταγωνιστικότητα, πρόσθετη φορολογία, λιτότητα, ακύρωση ή περιορισμός κοινωνικών κατακτήσεων, κ.λ.π . Σ’ αυτή την αποτελεσματικότητα υποτάσσουν τα πάντα , υποτάσσουν ακόμα και την αντιπροσωπευτικότητα, εφαρμόζοντας μέτρα και ρυθμίσεις που περιορίζουν την έκφραση περισσότερων απόψεων στα αιρετά όργανα (Δημοτικά, περιφερειακά συμβούλια, ΤΕΔΚ και ΚΕΔΚΕ), με την μη εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων, με τη λειτουργία δομών που υποκαθιστούν τα αιρετά όργανα και τα παρακάμπτουν . Σε ότι αφορά την ¨αποτελεσματικότητα¨ αξίζει να ανατρέξουμε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για να κατανοήσουμε καλύτερα που θα μας οδηγήσει η σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης (πχ Γαλλία) στο πλαίσιο των διοικητικών αναδιαρθρώσεων που είχαν στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών, έχει προ πολλού υλοποιηθεί η «αποκέντρωση» των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας και η «αυτοτέλεια» των νοσοκομείων. Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι η κατηγοριοποίηση της ποιότητας των νοσοκομείων και των υπηρεσιών ανάλογα με την επιχειρησιακή τους ικανότητα, το κλείσιμο, όπου κρίθηκαν μη αποδοτικά και η παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγειάς. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον χώρο της παιδείας όπου κλείνουν τα γυμνάσια που έχουν λιγότερους από 200 μαθητές, γιατί κοστίζουν κατά την γνώμη τους υπερβολικά ακριβά καταργώντας περισσότερες από 15.000 θέσεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.
Σε ότι αφορά το επιχείρημα της ευρωπαϊκής εμπειρίας και την διάρθρωση της Τ.Α στην Ε.Ε, εκείνο που προξενεί ενδιαφέρον είναι ότι ο μέσος ορός κατοίκων ανά δήμο στην χώρα μας είναι διπλάσιος του μέσου όρου της Ε.Ε(10.200 στην Ελλάδα έναντι 5.100 της Ε.Ε ) και μόλις 9 χώρες έχουν αρκετά μεγαλύτερο μέσο ορό κατοίκων ανά δήμο από την Ελλάδα χωρίς μάλιστα να έχουν την ιδιαίτερη μορφολογία της χώρας μας(Στοιχεία από την έκδοση της ΚΕΔΚΕ ¨Οι ΟΤΑ σε αριθμούς¨ ).
Το νέο σχέδιο που υλοποιείται από την κυβέρνηση έχει τη σύμφωνη γνώμη στην ουσία, όπως έχουν αποδείξει τα κοινά ψηφίσματά τους (πέρα από επιμέρους πρόσκαιρες και σε διαχειριστικά ζητήματα διαφοροποιήσεις) των οργάνων της Τ.Α σε συνέδρια και ημερίδες. Της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, δηλαδή προωθείται με τη συναίνεση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, και του ΛΑ.Ο.Σ. ,καθώς και την επί μέρους διαφοροποίηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα που αφορούν τους πόρους την οργάνωση της μεταρρύθμισης και αλλά δευτερεύουσας σημασίας σημεία .
Λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι σήμερα συζητήσεις στα Δημοτικά συμβούλια του νομού, τα δημοψηφίσματα που έγιναν και τις ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών, καθώς και τον χαρακτήρα της μέχρι σήμερα συζήτησης στα τριτοβάθμια όργανα τηςΤ.Α (ΚΕΔΚΕ – ΕΝΑΕ), όπου ουσιαστικά λειτουργούν βοηθητικά στην προώθηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης, έτσι ώστε να υλοποιήσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα με τον πιο ανώδυνο τρόπο.
Καλούμε ως ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τους δημότες μας να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς τα νέα σχήματα θα είναι πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά, για τις έδρες των δήμων, για τις τοπικές ιδιαιτερότητες, και άλλα παρόμοια, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο, θα είναι έξω από την ουσία της επιχειρούμενης αλλαγής και βέβαια μακριά από την πολιτική ουσία του εγχειρήματος.
Καλούμε όλους τους εκλεγμένους στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά προβλήματα με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να αντιπαλέψουμε από κοινού με τους δημότες μας τα ζητήματα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης μέσω του προγράμματος ¨ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ¨ και να διεκδικήσουμε :
- Ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, πολιτική προστασία) με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
- Την διατήρηση των υφισταμένων αυτοδιοικητικών δομών ως έχουν, την μετατροπή του περιφερειακού συμβουλίου σε αιρετό όργανο, χωρίς ταυτόχρονη δημιουργία διορισμένης αποκεντρωμένης διοίκησης, τέλος η εκλογή όλων των οργάνων της Τ.Α να γίνεται με απλή αναλογική
- Την ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας της Τ.Α με ένα σεβαστό ποσοστό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει. Όπως ομόφωνα έχουμε αποφασίσει και σε προηγούμενα συνέδρια μας.
- Την ουσιαστική διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στα εκλεγμένα συμβούλια .
- Τον σχεδιασμό ανάπτυξης της χώρας μας ανά τομέα και κλάδο. Σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, (τόσο γενικά όσο και τοπικό επίπεδο), τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές προς όφελος των εργαζόμενων.
- Την αναδιανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων.
- Την αξιοποίηση του θεσμού της Τ.Α σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.
Με αυτές τις θέσεις την τρίτη 18/05/2010 η ΕΑΣ ΤΕΔΚ Σάμου απευθύνθηκε στους αιρετούς των Δήμων του Νομού μας που είναι αντιπρόσωποι στην Γ.Σ της ΤΕΔΚ Σάμου. Μια γενική συνέλευση που προκλήθηκε μετά από πρόταση μας, μια γενική συνέλευση που χαρακτηρίσθηκε ¨ιστορική¨ από τους αιρετούς αντιπρόσωπους των δήμων των νησιών μας. Στην έκτακτη Γ.Σ δεν επαναλήφθηκαν τα έκτροπα της Γ.Σ του Ιανουαρίου (Όταν με ευθύνη του ¨Ενωτικού Κινήματος Αυτοδιοίκησης¨ και ανοχή της ¨Δημοκρατικής Αναγέννησης¨ μεθοδεύθηκε η διάλυση της Γ.Σ οδηγώντας στο σημείο να μην παρθεί απόφαση για το θέμα και να μην κατατεθεί πρόταση της ΤΕΔΚ στο καθοριστικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ - 18/1/2010) .
Η απόφαση όμως της Γ.Σ χαρακτηρίζεται από μια σοβαρή αντίφαση αφού οι αντιπρόσωποι αποφάσισαν κατά πλειοψηφία από την μια την υποστήριξη της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης μέσω του προγράμματος Καλλικράτης - πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ ¨Ενωτικό Κίνημα Αυτοδιοίκησης¨ (παράταξη που υποστηρίζεται από αιρετούς που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ) και ¨Δημοκρατική Αναγέννηση¨ (Παράταξη που υποστηρίζεται από αιρετούς που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της Ν.Δ).
Από την άλλη αποφάσισαν επίσης κατά πλειοψηφία να υποστηρίξουν από την πρόταση μας, εκείνο το σημείο της που αφορά μόνο τη μορφή των αυτοδιοικητικών σχηματισμών και προτείνει, την διατήρηση των υφισταμένων αυτοδιοικητικών δομών ως έχουν, την μετατροπή του περιφερειακού συμβουλίου σε αιρετό όργανο, χωρίς ταυτόχρονη δημιουργία διορισμένης αποκεντρωμένης διοίκησης, και τέλος η εκλογή όλων των οργάνων της Τ.Α να γίνεται με απλή αναλογική
Η Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλλει το αντιλαϊκό αυτό κατασκεύασμα συνολικά, και καλεί τους εργαζόμενους αλλά και τους αιρετούς να μην αποπροσανατολιστούν από το κυρίαρχο στοιχείο που πρέπει να αναδειχθεί σήμερα, και αυτό κατά την γνώμη μας σημαίνει πως η λαϊκή διαφωνία δεν πρέπει να περιοριστεί στον αριθμό των περιφερειών και των δήμων ή στην επιχειρηματική λειτουργία τους ή που θα είναι η έδρα του δήμου .
Ο λαός πρέπει να το απορρίψει για τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί, παλεύοντας για κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας για το σταμάτημα των απολύσεων για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον «Καλλικράτη» ως μέτρο του πολέμου που δέχεται σήμερα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ .
19 Μαΐου 2010