Συζήτηση και λήψη απόφασης για τα ζητήματα υγείας της Επαρχίας Ικαρίας
Νέα » Υγεία - 18/02/2009Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 5η Δεκεμβρίου 2008, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.00, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 2229/26-11-2008 έγγραφης πρόσκλησης του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, η οποία δημοσιεύθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου και επιδόθηκε στον κάθε ένα δημοτικό σύμβουλο, στους προέδρους των τοπικών συμβουλίων των Δ.Δ. Περδικίου & Χρυσοστόμου καθώς και στον Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντα δημοτικού και κοινοτικού κώδικα (άρθρο 95 Ν.3463/2006 ).
Αφού διαπιστώθηκε ότι παρίσταται ο Δήμαρχος και ότι υφίσταται η νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 13 μελών βρέθηκαν παρόντα τα 8 :
ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΔΣ | ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΔΣ | ||
1 | Δημήτρης Καφούρος, πρόεδρος | 1 | Μιχάλης Περρής |
2 | Νικόλαος Λαρδάς | 2 | Αφροδίτη Κανάρη |
3 | Παναγιώτης Τσαρνάς | 3
4
5
|
Αντώνης Λακιός
Θέμης Κυπραίος
Ιωάννα Πούλου
|
4 | Λευτέρης Πυρούδης | ||
5
6
7
8
|
Δημήτρης Κουρελής
Αντώνης Καρνέρης
Βασίλης Λαρδάς
Κώστας Πασβάνης
|
|
ΑΠΟΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ Δ.Δ. |
1 | Βασίλης Τσαντές , | ||
Πρόεδρος Δ.Δ. Περδικίου | |||
|
2 | Ηλίας Μουσέτης ,
Πρόεδρος Δ.Δ. Χρυσοστόμου
|
|
Ο πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως και εισηγούμενος το 24ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο Νικόλαο Λαρδά (ΔΕΑΣ) , ο οποίος ανέφερε στο Δ.Σ τα εξής:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η ΤΑ έχει αναπτύξει πολύμορφη δραστηριότητα και έχει πρωτοστατήσει σε όλες τις κινητοποιήσεις για την υγεία τα τελευταία χρόνια, διεκδικώντας τη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων της επαρχίας μας με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και τον πλήρη εξοπλισμό τους, μέσα σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας που την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει το κράτος.
Σταθμοί των κινητοποιήσεων μας υπήρξαν ο Νοέμβρης του 2003 και ο Μάης του 2005, όπου μετά από μεγάλα συλλαλητήρια στην Ικαρία και στην Αθήνα, αντιπροσωπεία της επιτροπής αγώνα είχε συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας. Τον Μάη του 2005 επισκεφτήκαμε επίσης και τη Βουλή και είχαμε εκθέσει τα προβλήματα υγείας των περιοχών μας στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Τον Ιούλιο του 2007 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΤΑ της Ικαρίας με τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα πλαίσια της παράστασης διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από τη ΤΑ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κάτω από τη πίεση της ΤΑ, δεδομένου ότι η έλευση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου στην Ικαρία για Ιατροφιλόσοφο Συνέδριο, δεν είχε συνδυαστεί με καμία επαφή με τους τοπικούς φορείς για τα προβλήματα των υγειονομικών υποδομών και των παρερχομένων υπηρεσιών. Παρατέθηκε για μια ακόμα φορά η διαμορφωμένη κατάσταση στις υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές στην Επαρχία μας, η οποία συνοψίζετε ως εξής:
- Το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Αγίου Κηρυκου αποδυναμώνεται, με τους υπηρετούντες ειδικευμένους ιατρούς σε μονήρεις θέσεις να μην επαρκούν για την ομαλή λειτουργία όλων των κλινικών και την απρόσκοπτη εκπλήρωση της αποστολής του Νοσοκομείου, το οποίο έχει μεταβληθεί σε διαμετακομιστικό σταθμό ασθενών.
- Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε αγροτικούς ιατρούς με αποτέλεσμα να μη μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες.
- Το Κ.Ι Εκδήλου ψυχορραγεί και κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω ελλείψεως προσωπικού.
Το κλείσιμο της μονάδας αυτής θα σημάνει ¨ελεύθερη πτώση¨ των ούτως ή άλλως μίζερων παροχών υγείας για όλη τη κεντρική και Δυτική Ικαρία που περιλαμβάνει τους Δήμους Εκδήλου και Ραχών.
- Τα Π.Ι Μαγνήτη, Ραχών και Καρκιναγρίου δε μπορούν να καλύψουν επ'ουδενή τις ανάγκες των περιοχών ευθύνης τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι υπηρετούντες σε αυτά αγροτικοί ιατροί μεταφέρονται για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε εφημερίες του ΚΙ Εκδήλου.
- Η αναβάθμιση του Π.Ι. Ραχών σε πολυδύναμο παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις παλαιοτέρων, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης ,παρά την απόφαση της 4ης Συνεδρίασης του Π.Ε.Σ.Υ Βορείου Αιγαίου στις 24-03-2003 παραμένει θρυλούμενη.
- Τα ασθενή και γερασμένα ασθενοφόρα οχήματα, παραμένουν και ανεπαρκή ως προς τον αριθμό αλλά και κυρίως χωρίς οδηγούς που να επαρκούν και για τις τρεις βάρδιες.
Σύσταση ΕΚΑΒ στο Νομό Σάμου ποτέ δεν έχει γίνει, ούτε αεροδιακομιδές μπορούν να πραγματοποιηθούν τη στιγμή, που και ιατροί συνοδοί δεν υπάρχουν, αλλά και δεν νομιμοποιούνται, επίσης στις δυσπρόσιτες περιοχές των Π.ΛΙ να ζητήσουν αεροδιακομιδή οι αγροτικοί ιατροί. Το ελικοδρόμιο των Ραχών αν και περατωμένο παραμένει φάντασμα αφού δεν έχει ακόμα παραλειφθεί από την ΥΠΑ.
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά το μόνο κέρδος από τη νέα παράσταση διαμαρτυρίας ήταν η αποδοχή της ύπαρξης οξυμένων προβλημάτων και η κατανόηση του Υπουργείου.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με την αξιοποίηση των επικουρικών, στη νομοθετική ρύθμιση της Ακαδημαϊκής Υιοθεσίας.
Επίσης έκανε αναφορά στη σύσταση Νέου Οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου Ικαρίας, καθώς και στην αναγκαιότητα δημιουργίας Πολυδύναμου Ιατρείου στις Ράχες και στελέχωσης του ΚΙ Εκδήλου. Για τα ανωτέρω αναφέρθηκε σε ενέργειες που θα γίνουν αλλά δε προσδιόρισε πότε.
Σε ότι αφορά το ΕΚΑΒ παρέπεμψε τη λειτουργία του στην Ικαρία μετά τη συγκρότηση του στη Σάμο, επίσης χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα.
Έκανε αναφορά για χορήγηση πίστωσης 70.000,00€ στο Νοσοκομείο για αντικατάσταση των ασθενοφόρων. τέλος σε ότι αφορά τη προληπτική ιατρική τόνισε ότι χρειάζεται πρωτοβουλία από τη ΤΑ, χωρίς να διευκρινίσει ούτε τη μορφή συνεργασίας ούτε το τρόπο χρηματοδότησης ούτε το χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης.
Από όλα τα προηγούμενα γίνεται κατανοητό ότι καμία σαφή απάντηση δε πήραμε, σε ότι αφορά το πλαίσιο διεκδικήσεων που εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε θέσεις στις ηγεσίες του Υπουργείου.
Επίσης γίνεται σαφές ότι καμία αναφορά δεν έγινε από τον Κο Υφυπουργό στο Δημόσιο – δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, προφανώς γιατί δε συνάδει με τη πολιτική του Υπουργείου διαχρονικά.
Πρόσφατα (29/10/08) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του ΕΚΣ και αντιπρόσωπους των εργατοϋπαλληλικών σωματείων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της επαρχίας Ικαρίας καθώς και αντιπρόσωπους των δήμων της Ικαρίας με αντικείμενο της απαράδεκτες υγειονομικές υπηρεσίες στην επαρχία μας που έχουν οδηγήσει της υγειονομικές μονάδες σε οριακό σημείο λειτουργίας.
Στη συνέλευση υπήρξε αγωνιστική διάθεση αντιμετώπισης της όλης κατάστασης.
Διαπιστώθηκε ότι δυστυχώς ο τομέας της υγείας στο τόπο μας βρίσκεται για άλλη μια φορά σε πολύ κρίσιμη φάση που θυμίζει προηγούμενους….αιώνες.
Hδη τα αγροτικά ιατρεία Ραχών, Μαγγανίτη Καρκιναγρίου και το νοσοκομείο Ικαρίας υπολειτουργούν ενώ το Κέντρο Υγείας Εκδήλου, το οποίο τελικά καλύπτει τους Δήμους Εκδήλου και Ραχών τις περισσότερες μέρες λειτουργεί μόνο με νοσηλεύτριες .
Έχοντας υπ'όψιν τις θέσεις σχετικά με την υγεία, όπου την αναγάγουν σε ύψιστο αγαθό, το οποίο οφείλει η πολιτεία να το εξασφαλίζει σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Πιστεύουμε ότι η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις της χώρας μας, καθώς και στα κόμματα που εφάρμοσαν τις πολιτικές τους θέσεις, δια της κυβερνητικής εξουσίας.
Έχοντας υπ'όψιν τη πρόσφατη εμπειρία της συνάντησης με τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν διαφαίνεται πολιτική βούληση για ουσιαστική αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Αντιθέτως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης πρόκειται να επιφέρουν επιπλέον προβλήματα τόσο στις υγειονομικές υπηρεσίες όσο και στη τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία σχεδιάζεται να αναθέσουν τη προληπτική ιατρική και τη πρωτοβάθμια φροντίδα.
Εκτιμώντας ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στις εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων τόσο της Ν.Δ όσο και του ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε ότι οι οποίες ενέργειες μας πρέπει να κατατείνουν εκτός από την απόσπαση πρόσκαιρων κατακτήσεων(π.χ ιατρικό προσωπικό-εξοπλισμό- κ.λ.π) και στην ανατροπή αυτών των συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων και πρακτικών.
Τέλος Εκτιμώντας ως ιδιαίτερα κρίσιμη τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί , και έχοντας υπ’όψιν ότι η πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως εκφράζεται με την από 24/12/2007 επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας (Αρ.πρ.2933) δεν έχει αποφέρει κανένα αποτέλεσμα ούτε καν έτυχε απάντηση από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Επίσης καμιά θετική εξέλιξη δεν παρουσιάστηκε μετά και την τελευταία κινητοποίηση των ικαριωτων στης αρχές του χρόνου.
Προσανατολιζόμαστε με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία μας, και την πρόταση του ΕΚΣ όπως παρουσιάζετε στην εισήγηση της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε (29/10/08) με αντιπρόσωπους των εργατοϋπαλληλικών σωματείων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της επαρχίας Ικαρίας καθώς και αντιπρόσωπους των δήμων της Ικαρίας.
Να προσφύγουμε για μια ακόμη φορά στην αγωνιστική διεκδίκηση του δικαιώματος ύπαρξης ανθρώπινης ζωής στην ακριτική επαρχία μας
Αξιοπρεπείς, επαρκείς, ασφαλείς, δωρεάν-δημόσιες παροχές Υγείας
για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου
Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας- πρόνοιας ,
με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες με τα προβλήματα υγείας των νησιών μας και με ιστορίες πόνου ή τρέλας που ζούμε καθημερινά.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε και ότι θα ζήσουμε ξανά και ξανά επεισόδια στο ίδιο έργο της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και της αδιαφορίας για την ανθρώπινη υγεία και ζωή,oσo εξακολουθεί να εφαρμόζεται η ιδία πολιτική.
Η πολιτική του δικομματισμού όλα τα χρόνια οικοδομεί ένα σύστημα που οι δημόσιες μονάδες Υγείας θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ανταγωνισμό με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που επεκτείνονται και ισχυροποιούνται. Και εκεί όπου τους ιδιώτες δεν θα τους συμφέρει να δραστηριοποιηθούν, οι δημόσιες μονάδες Υγείας θα υποβαθμίζονται και θα υπολειτουργούν.
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν άμεσους και έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, εισιτήρια στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία. Πληρώνουν για οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, για εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, για φάρμακα, για αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ.
Πληρώνουμε εισιτήρια στα καράβια και στα αεροπλάνα, τα έξοδα του φαγητού και του ύπνου κάθε φορά που χρειάζεται να μετακινηθούμε – και είναι πολλές αυτές οι φορές- προς το κέντρο για να αντιμετωπίσουμε ακόμα και το πιο απλό πρόβλημα Υγείας.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες: Το διάστημα 1989-2004 από 42,6% έφτασαν στο 46,1% και το 2006 έφτασαν στο 48,5% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία.
Με την αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σκαρφάλωσαν στο 57,2%. Το 2006 τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων από τα νοσήλια έφτασαν στο 82,13% και η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε στο 3,5%. Και ενώ τα δημόσια Νοσοκομεία αποψιλώνονται από προσωπικό και μέσα, τα διαγνωστικά κέντρα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, οδηγώντας εκεί τους εργαζόμενους ακόμα και για μια απλή ακτινογραφία!!
Ο τζίρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων την περίοδο 1997-2004 αυξήθηκε κατά 134%!
Στο έδαφος που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της Υγείας θα προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς το επόμενο διάστημα.
Ανάμεσα στα εργαλεία αυτής της πολιτικής, με τα οποία συμφωνούν η Ν.Δ το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, είναι και η λεγόμενη αποκέντρωση - που θα ενισχυθεί με τον «Καποδίστρια 2» - μέσα από την οποία δήμοι, επιχειρήσεις, «Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» έχουν διαμορφώσει ήδη τη βάση και επιδίδονται σε δραστηριότητες στον τομέα της πρόληψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμα περισσότερο τις λαϊκές οικογένειες, αλλά θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες Υγείας.
Έχοντας υπ’ όψιν όλα τα προηγούμενα προτείνουμε στο Δ.Σ την συμμετοχή του δήμου Αγ. Κηρύκου στην κινητοποίηση των εργατικών σωματείων της Ικαρίας και του ΕΚΣ ,με συμβολικό κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου και την συμμετοχή μας (Δ.Σ και εργαζόμενοι) στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Σε ότι αφόρα το Δ.Σ προτείνουμε επικαιροποιώντας παλιότερη απόφαση (141/2003) να αποδεχθούμε το διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνουν τα εργατικά σωματεία της Ικαρίας και το ΕΚΣ, πρόταση που αποτελεί επικαιροποίηση του διεκδικητικού πλαισίου με το οποίο αγωνιζόμαστε από το 2003 να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών μας για υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες μας.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:
- Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών.
- Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες (ορθοπεδικοί, ΩΡΛ, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος).
- Σταθμός Αιμοδοσίας.
- Μονάδα αυξημένης φροντίδας.
- Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη.
- Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
- Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.
- Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.
Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:
- Ένα Κ.Υ. σε κάθε Καποδιστριακό Δήμο που να καλύπτει πλήρως την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
- Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας.
- Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ..που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.
- Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.
- Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.
- Ειδικευμένοι γιατροί για τους ασθενείς που κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.
- Γιατροί όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και αγροτικοί, ειδικευμένοι γιατροί.
- Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ., πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.
Για το ΕΚΑΒ:
- Πλήρη ανάπτυξη δημόσιου- δωρεάν συστήματος επείγουσας βοήθειας που να προσφέρεται από τη στιγμή που εκδηλώνεται το επείγον περιστατικό μέχρι την αποκατάσταση του.
Πρόνοια:
- Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες
Πρόληψη:
- Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (συστηματικοί εμβολιασμοί, προληπτικοί έλεγχοι κλπ.), που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
Για όλα τα παραπάνω να υπάρχουν:
- Πλήρης χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες με ταυτόχρονη κατάργηση του νοσηλίου και των εισφορών (Δηλαδή να μην χρειάζεται βιβλιάριο υγείας ούτε με καμία μορφή μεσολάβηση χρημάτων).
- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Κατάργηση κάθε ιδιωτικής- επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.
- Μαζικές προσλήψεις προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ικανοποιητική αμοιβή και συνθήκες εργασίας.
- Αναβάθμιση των νοσοκομείων και άνοιγμα ειδικοτήτων ώστε να απορροφηθούν οι ειδικευόμενοι γιατροί.
- Δημιουργία Κρατικού Οργανισμού Φαρμάκου για την παραγωγή, την εισαγωγή, τον έλεγχο και τη δωρεάν διάθεση όλων των σύγχρονων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Στην προοπτική αυτή προτείνουμε μετά την πανικαριακή απεργιακή κινητοποίηση των εργατικών σωματείων της Ικαρίας και του ΕΚΣ , και ως επόμενο βήμα - στη προσπάθεια δημοσιοποίησης του σοβαρού αυτού προβλήματος- σε συνεργασία με την Ικαριακή Παροικία των Αθηνών κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας διεκδικώντας ουσιαστικές λύσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση . Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι θα συνεχίσουμε ακούραστα να παλεύουμε και να διεκδικούμε όχι μόνο βελτίωση των σημερινών παροχών υγείας στον τόπο μας, αλλά συνολικά μια άλλη πολιτική, που θα έχει κέντρο της τον άνθρωπο, την υγεία και την προαγωγή της ζωής, που θα διασφαλίζει ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους προκειμένου να τοποθετηθούν.
Το λόγο πήρε ο Κος Δημήτριος Κουρελής (ΔΟΙΑΚΙ ), ο οποίος ανέφερε στο Δ.Σ ότι υπάρχουν πράγματα στην εισήγηση που διαφωνεί αλλά και άλλα που συμφωνεί. Υπάρχει κατά τη γνώμη του μια κινητικότητα στη διοίκηση του Νοσοκομείου και θα περίμενε να καλέσουμε το διοικητή του Νοσοκομείου ούτως ώστε να μας ενημερώσει για τις ενέργειες του όσον αφορά τις Μονάδες Υγείας της Ικαρίας πριν να συμφωνήσουμε στις κινητοποιήσεις.
Δεν μπορεί να συμφωνήσει με το πνεύμα ενός κομματικού κειμένου, αλλά συμφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσαρνάς (ΔΕΑΣ) ο οποίος ανέφερε ότι δεν φθάνουν οι καλές προθέσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου αλλά όλα αυτά εντάσσονται στο γενικότερο πνεύμα της υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών υγείας. Οι διαφορές της νέας διοίκησης σε σχέση με τις παλαιότερες είναι πράγματι αναγνωρισμένες από όλους και κινούνται σε θετική κατεύθυνση.
Το ΔΣ αφού έλαβε υπ’ όψη του τις εισηγήσεις , την συζήτηση των δημοτικών συμβούλων που ακολούθησε, καθώς και τις διατάξεις του Ν. 3463/2006 ( Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας) ,
- Τη συμμετοχή του Δήμου Αγ. Κηρύκου στην κινητοποίηση των εργατικών σωματείων της Ικαρίας και του ΕΚΣ, με συμβολικό κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου και την συμμετοχή μας (Δ.Σ και εργαζόμενοι) στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
- Tο διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνουν τα εργατικά σωματεία της Ικαρίας και το ΕΚΣ
Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 151/2008
Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται όπως κατωτέρω:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΦΟΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΡΔΑΣ
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top) |