SOS από 149 πρόσφυγες σε στρατόπεδο της Σάμου
Νέα - 29/08/2004«...Νομίζουμε ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το φως του ήλιου. Αν είναι δυνατόν να μας αφήνετε να βλέπουμε τον ήλιο κάθε μέρα για 2-3 ώρες και ακόμη να αναπνέουμε τον αέρα...».
Οσο και αν φαίνεται παράλογο, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οι 149 μετανάστες, που «φιλοξενούνται» επί 3 μήνες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων της Σάμου, καταγγέλλουν με επιστολή τους ότι δεν έχουν δει το φως του ήλιου. Τονίζουν ότι ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες, ότι αισθάνονται φυλακισμένοι και ζητούν τη βοήθεια κάθε αρμοδίου αφού, όπως λένε, «είμαστε και εμείς ανθρώπινες υπάρξεις...».
«Χαιρετισμούς στους επισήμους. Παρακαλούμε συγχωρέστε μας αν τα λόγια μας είναι μεγάλα, αλλά θέλουμε απλά να σας ενημερώσουμε για καταστάσεις που ζούμε καθημερινά», αναφέρουν στην αρχή της επιστολής τους. Οπως επισημαίνουν:
* «Εχουμε μεγάλο πρόβλημα νερού και ευκολιών... Υπάρχει μία τουαλέτα για όλο το στρατόπεδο... οι σωλήνες είναι σπασμένοι και κανείς δεν τις επισκευάζει».
* «Υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας, δεν έχουμε σκεύη, δεν υπάρχει αρκετό σαπούνι να πλυθούμε, δεν υπάρχει ζεστό νερό...».
* «Τρεις μήνες σε στρατόπεδο χωρίς τρόπους και μέσα να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας είναι σαν να είμαστε φυλακή... Θα θέλαμε να μας προμηθεύσετε με κάποια μέσα για να αθληθούμε. Επίσης, θα θέλαμε αν μας επιτρέπεται και μία τηλεόραση για να ξέρουμε τι γίνεται στον κόσμο. Νομίζουμε ότι είμαστε στη χώρα που οργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
* «Το τέταρτο σημείο είναι η διαβίωση. Δεν υπάρχουν αρκετά στρώματα για όλους. Αλλοι κοιμούνται τρεις σ' ένα στρώμα, ενώ 7 περνάνε τη νύχτα στα πλακάκια...».
Η επιστολή απευθύνεται προς την επιτροπή αλληλεγγύης των προσφύγων της Σάμου, η οποία προσθέτει ότι οι μετανάστες είναι κλεισμένοι σε κτίριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου και η αστυνομική αρχή απαγορεύει τις επισκέψεις. Μήπως πρέπει ο ΟΗΕ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση να πάρουν θέση και μέτρα για την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει εκεί;
ΧΡΗ.ΖΕ.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top) |