Greek English
  Home    Forums    Photos    Polls

:: suggestions

:: news
Read in Pramnos.com:


:: suggestions

:: polls
Will you come to Ikaria at Christmas?
Yes
No
Maybe
[ More ]


:: photos
mrpc


in the Web
in nikaria.gr
Home Page » Αρθρογραφία για την Ικαρία

Μεγάλο έργο στην Ικαρία από ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Νέα » Τοπικά νέα - 10/09/2008

Την κατασκευή του πρώτου Ηλεκτρικού Υβριδικού Συστήματος στην Ικαρία, που θα είναι υδροηλεκτρικό και αιολικό, δρομολογεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρίας αναμένει την ψήφιση από τη Βουλή των νέων ρυθμίσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης για τα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ευρώπης, που θα γίνει στη Μεγαλόπολη, ενώ συναρτά αποκλειστικά με την κοινωνική συναίνεση την προώθηση των σχεδίων με την S&B για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου-Κιμώλου-Πολύαιγου. Όσο για τη συνεργασία με την RWE, ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, ξεκινά άμεσα στην Ικαρία η κατασκευή του πρώτου ανάλογου Υβριδικού Συστήματος στην Ευρώπη, που θα είναι συνδυασμός υδροηλεκτρικού και αιολικού, ισχύος 6 MW. Με την ολοκλήρωσή του σε περίπου ενάμισι χρόνο, θα εξασφαλίζεται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επί 24ώρου βάσεως.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 15-20 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ έχει δημιουργήσει στην Κύθνο Υβριδικό Σύστημα (αιολικό και ηλιακό), που τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 1983. Στο νησί λειτουργεί και αιολικό πάρκο, ενώ τον Ιούνιο του 2000 εγκαταστάθηκε και λειτουργεί Υβριδικό πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα στον τοπικό σταθμό παραγωγής.

Εξάλλου, ένα χρόνο αργότερα, το 2001, το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το Δήμο Κύθνου και γερμανούς κατασκευαστές εγκατέστησε και λειτουργεί αυτόνομο μικροδίκτυο στη θέση Γαϊδουρομάντρα, το οποίο ηλεκτροδοτεί 12 κατοικίες με διεσπαρμένα φωτοβολταϊκά συστήματα και μπαταρίες. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα φάση εγκατάστασης της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας στο μικροδίκτυο της Γαϊδουρόμαντρας, με την επιστημονική φροντίδα του ΕΜΠ.

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υπογράψει MoU με την S&B για την από κοινού έρευνα, διαχείριση και εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου-Κιμώλου-Πολύαιγου. Σε αυτή τη φάση βαίνει προς ολοκλήρωση το Επιχειρηματικό Σχέδιο αξιοποίησης του πεδίου αυτού, προκειμένου οι δύο εταιρίες να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που προβλέπει τη σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος και την κατασκευή σε πρώτη φάση ενός πιλοτικού σταθμού 5 MW στη Μήλο, που θα αξιοποιεί τα γεωθερμικά κοιτάσματα της περιοχής.

Ωστόσο, τα σχέδια αυτά, όπως είπε στο euro2day, αρμόδια πηγή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δεν θα προχωρήσουν χωρίς να εξασφαλισθεί πρώτα η κοινωνική συναίνεση των τοπικών φορέων και παραγόντων. Μία εντατική καμπάνια ενημέρωσης-διαβούλευσης από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και την S&B σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, αν και έχουν γίνει ήδη επαφές με τις τοπικές αρχές. «Πριν φθάσουμε να έχουμε μια θετική εικόνα από την τοπική κοινωνία δεν θα κάνουμε κινήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά η πηγή που μίλησε στο euro2day.

Ένα project που συγκαταλέγεται στις υψηλές προτεραιότητες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η κατασκευή του γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW. Καθώς προέκυψαν οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το ΥΠΑΝ για τα φωτοβολταϊκά, η προώθηση του έργου παίρνει μια μικρή παράταση, καθώς αναμένεται η ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών από τη Βουλή, κάτι το οποίο προβλέπεται να γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένει κυρίως τη θεσμοθέτηση των τελικών τιμών πώλησης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, προκειμένου να διαμορφώσει τους τελικούς σχεδιασμούς της. Έτσι, μικρή αναβολή παίρνουν και οι συζητήσεις με ελληνικές και ξένες τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου. Δεν είναι συνεπώς μόνον η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την οποία θα συζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες τους όρους χρηματοδότησης του project. Όπως έγινε γνωστό από την εταιρία, ήδη έχουν γίνει επαφές με αρκετές τράπεζες έως τώρα.

Όσο για τη συνεργασία ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE που επιδιώκει να προωθήσει η μητρική εταιρία, ακόμη παραμένει σε εμβρυακό στάδιο. Πρόθεση μπορεί να υπάρχει, αλλά ακόμη εξαντλείται σε επίπεδο ιδεών, όπως είπε χαρακτηριστικά η αρμόδια πηγή που μίλησε στο euro2day.

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Euro2day
Tags: ΔΕΗ, εργοστάσιο.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

2002 - 2007. Pramnos Hosting
Another site of Pramnos.net
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Terms of use . Contact . Sitemap . Users . Advertisment! . Top